logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8ra2+ POST FF po zmianie ustawień BIOS - brak uruchomienia systemu

RYQ 18 Lip 2006 01:26 1542 6
REKLAMA
  • #1 2829654
    RYQ
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Właśnie padł mi komp. Przy uruchomieniu na wyświetlaczu mobo(epox ep-8kra2+) wyświetla się post FF. Trochę już poczytałem na ten temat i wiem, że głównymi podejrzanymi są procek, płyta gł. i bios.
    Jako że mam wakacje postanowiłem trochę pograć. Zmieniałem trochę ustawienia taktowania. Przy ostatnich komputer nie pracował stabilnie, więc trochę eksperymentowałem. Zmieniłem ustawienia w sekcji "power bios features":

Romsip table z NORMAL na ULTRA(najprawdopodobniej, nie jestem w 100% pewien)
    FSB z 210mhz na 200mhz (mnożnik 10)
    Vcore z 1,8 na 1,7
    Vram z 2,7 na 2,6
    Potem restart i... trup

Oczywiście zrobiłem reset cmos, powyjmowałem, co się dało, włożyłem sprawdzoną kartę graf. na pci i żonglowałem pamięciami(goodram 3200 i kingston 2700), bez efektów.

Procek to athlon 1700+ (max co mi sie z niego udało wykręcić przy stabilnej pracy to coś koło 2350mhz). Chłodzenie wodne(tuż przed padnięciem po wyjściu z gry temp na procku wynosiła około 50st).
    Problem sprawiał chipset, który normalnie powinien być chłodzony powietrzem z procka i trochę się przegrzewał, ale przy tych ustawieniach przez 1,5 roku nie sprawiał problemów(normalnie w ciągu roku nie mam czasu na gry), więc się nim nie przejmowałem. Podczas ostatnich chwil życia komputera był on jednak porządnie chłodzony i temp radiatora na pewno nie przekraczała 30st.
    Zasilacz raczej można wyeliminować, jest to modecom 350W.

W komputerze nie zmieniałem nic od około roku, nie było z nim najmniejszych problemów.

Z tego, co wyczytałem, najczęściej objawem FF jest padnięty bios, ale ja go nie flashowałem od dawna. Procesor wydaje mi się, ze przy odkręcaniu nie powinien paść.
    Co oznacza "Romsip"? Podejrzewam ze ta właśnie zmiana zabiła mi płytę/ew coś innego
    Ktoś ma jakiś pomysł, co by jeszcze można było zrobić, poza przeprogramowaniem biosu?Właśnie szukam kogoś z programatorem z moich okolic.

Zaraz idę szukać procka, wydaje mi się, że miałem gdzieś jeszcze jakiegoś durona.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

--------------------------------------------------------------------
    Garść nowych informacji:
    Udało mi się wygrzebać stary zestaw duron 750 + asus. Włożyłem durona do mojego trupa(epoxa)- efekt: brak efektu, dalej FF. Następnie włożyłem athlona do starej płyty i ... wystartował, wprawdzie wieszał się w momencie w którym powinien wystartować system, ale myślę, że jest to wina starego biosu. Zmieniałem ustawienia magistrali od 90 przez 100, 133 na max 145 kończąc i nic. Najważniejsze że startuje.

Mam jeszcze kilka starych kompów i myślałem o hot flashu, ale wszystkie biosy są w obudowach dip 28, a w epoxie mam pllc 32.

Czy mógłbym zrobić hotflasha na starszej płycie(mam jakiegoś amd k6-2) używając np takiej "przejściówki": http://www.allegro.pl/item114227319_adapter_plcc_32_dip_28_profesjonalne%5D.html ?

Wiem, że nie mogą wystąpić w różnice w napięciu zasilającym, ale czy są jeszcze jakieś przeszkody? Pojemność EEPROMu?
    Na stronie powyższej przejściówki jest napisane "adapter ten umozliwia programowanie ukladów FLASH / EPROM o rozmiarach poniżej 512kb" przed chwilą ściągnąłem biosa do mojej mobo i zajmuje on dokładnie 512 KB. Nie wiem co myśleć.
  • REKLAMA
  • #2 2830053
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Jaka masz kosc w tym epoxie? Na takiej starej plycie mozesz miec problem z wgraniem biosu wiekszego niz 128KB.
  • REKLAMA
  • #3 2830880
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Ja na starym pcchipsie, który miał domyślnie bios 128kb poprawnie zaprogamowałem kość 256kb do jakiegoś nowszego ECS'a. Polecam użyć do tego celu programik UNIFLASH
  • #4 2831136
    RYQ
    Poziom 12  
    Na kości jest napisane "SST mpf 39sf040 70-4c-nh 0314080-d"
    szukałem coś na jej temat w necie ale nic nie znalazłem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2832461
    RYQ
    Poziom 12  
    Znowu trochę poczytałem i pomierzyłem. Zarówno w starym jak i w moim uszkodzonym komputerze biosy są zasilane napięciami 5V. Znalazłem gdzieś w rupieciach podstawkę pod pllc i przymierzam się do zrobienia przejściówki. Czy ktoś już robił coś takiego? Właściwie to niczym nie ryzykuję, stary komputer i tak stoi i się kurzy, a ewentualne uszkodzenie kości biosu raczej nie uszkodzi i tak niedziałającej płyty głównej.

Kolobos napisał:
    Jaka masz kosc w tym epoxie? Na takiej starej plycie mozesz miec problem z wgraniem biosu wiekszego niz 128KB.

Masz może jakieś doświadczenia w tym temacie?
  • #7 3424690
    RYQ
    Poziom 12  
    Witam

Dzisiaj włożyłem świeżo zaprogramowanego biosa do mojego komputera (nową kość) i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu komputer wstał. Tak więc jak by komuś zdechł epox po przestawieniu w biosie Romsip table z NORMAL na ULTRA a kody post wyświetlały zaraz po uruchomieniu tylko FF, śmiało można podejrzewać bios(nie wiem czy w moim przypadku uwalona została kość, czy sam wsad).

Chciał bym podziękować wszystkim za pomoc i poprosić kogoś "z władzą" o zamknięcie tematu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył płyty głównej Epox EP-8KRA2+, która po zmianie ustawień BIOS, w szczególności przełączeniu Romsip table z NORMAL na ULTRA oraz modyfikacji taktowania FSB, Vcore i Vram, nie uruchamiała się, wyświetlając kod POST FF. Próby resetu CMOS, wymiany kart graficznych i pamięci nie przyniosły efektu. Podejrzenie padło na uszkodzony BIOS lub kość pamięci BIOS. Kość BIOS oznaczona jako SST mpf 39sf040 70-4c-nh 0314080-d, zasilana napięciem 5V. Użytkownik wykonał programowanie nowej kości BIOS (prawdopodobnie 256KB) za pomocą narzędzia UNIFLASH oraz zastosował przejściówkę pod podstawkę PLCC. Po wymianie BIOS komputer uruchomił się poprawnie, co potwierdziło, że problemem był uszkodzony BIOS lub jego zawartość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA