logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8rda+ - płyta główna nie startuje, kod FF, co sprawdzić poza BIOS?

stasio 15 Sty 2006 03:25 3097 13
REKLAMA
  • #1 2182034
    stasio
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z płytą wymieniona w tytule. Płyta nie wstaje i cały czas wyswietla sie kod ff . Procesor i pamięc mam sprawną. Dowiedziałem sie ze to moze byc wina biosu dlatego z flashowałem go na płytce abita. Niestety płytka nie dalej nie wstaje ( nie ma pewności czy bios teraz jest ok bo nie mam go gdzie sprawdzić). Co oprócz biosu może być przyczyną takich objawów.
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2182499
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    stasio napisał:
    Płyta nie wstaje i cały czas wyswietla sie kod ff .

no to wstaje czy nie wstaje?? co się dzieje?? wiatraki się kręcą?? płyta wydaje jakieś bipy??
    sprawdź w instrukcji co oznacza ff, prawdopodobnie 'boot attempt', u mnie taki kod jest wyświetlany podczas normalnej pracy, tyle że to inny epox
  • REKLAMA
  • #3 2182532
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Jezeli pali sie caly czas FF to chyba jasne, ze plyta nie wstaje i ze nie startuje nawet bios.
  • #4 2182681
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    To czy kręcą się wiatraki absolutnie nic nie mówi.
    FF oznacza że płyta niewidzi procesora i vice versa wiec niema mowy o żadnych piskach.
    Czy ta płyta wogóle działała u Ciebie, czy obsługuje ten procesor?
  • REKLAMA
  • #5 2183258
    stasio
    Poziom 11  
    Płyta u mnie nigdy nie działała. Dostałem ją od kolegi. Sprawdziłem na stronie producenta i mój procesor ta płyta obsługuje.
  • #6 2183898
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Obejrzyj dokładnie czy czegoś nie urwałeś podczas montażu/transportu.
    Cytat:
    Dostałem ją od kolegi

Jako sprawną?
    Może spróbuj z procesorem z którym pracowała.
    Powyjmuj wszystko z płyty poza procesorem, sprawdź jumpery itd.
    Płyta bez ramu ma dojść do C1 i zasygnalizować jego brak.
    No i co do biosu niemasz pewności więc to jakby działanie po omacku.
  • REKLAMA
  • #7 2187534
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Sprawdzilem juz na 3 modelach plyt EPOXa (w tym na 8RDA3+) ze taki kod przy uruchamiania kompa to blad BIOSu. Niby wszystko dziala, wiatraki sie kreca, zadnych dzwiekow a jednak nie dziala.
    Jesli plyta jest na gwarancji to juz ja do serwisu. Nie beda podwazac slusznosci reklamacji (mi nie powazali;)).
  • #8 2188263
    stasio
    Poziom 11  
    Niestety juz po gwarancji. Sprubuje poszukać kogos z Epoxem i wziąść dobry bios.
    Sprawdziłem dokładnie płyte i uszkodzeń mechanicznych nie ma.
  • #9 2191986
    Omus
    Poziom 14  
    to dziwne- ja mam innego epoxa i u mnie "FF" oznacza normalną prace- kiedy płyta już wszystko zinicjuje i przejdzie pomyślnie wszystki testy wyświetla sie "FF" i startuje system. To "FF" wyświetlane jest podczas normalnej pracy...
    i co to znaczy:
    "...z flashowałem go na płytce abita..." ???
  • #10 2192044
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Omus - jak wyjmiesz procesor pewnie tez bedziesz mial FF, ale plyta nie dziala, nie?
  • #11 2192175
    Omus
    Poziom 14  
    Nie dam sobie reki uciąc ale wydaje mi się że w instrukcji pisze że FF oznacza normalny tryb pracy... (ale jak mówiłem ręki uciąc sobie nie dam)...
  • #12 2192673
    EdekZKK
    Poziom 12  
    Jesli FF jest poprzedzone normalnym POSTem to oznacza ze wsio jest ok. Jesli zapala sie od razu znaczy ze mobo kaput :) Oddaj BIOS do zaprogramowania - 10-15zl.
  • #13 2193068
    tvsat
    Poziom 14  
    Aby bios mógł wystartować to musi najpierw dojść do współpracy pomięzy prockiem a chipsetem, w tym przypadku nForce, inaczej bios nie wystaruje, przy włożonym samym procku, bez pamięci i grafiki na wyświetlaczu powinno pojawić się c1, jeśli jest ff to albo bios, albo np uszkodzone scieżki kolo podstawki procesora, albo chipset, albo brak ktoregos napiecia, albo, albo...moze być wiele przyczyn. Pozdrawiam
  • #14 2194486
    stasio
    Poziom 11  
    Dzięki tvsat.
    Znalazłem przerwaną ściezke koło procka ( tak delikatnie uszkodzonej ścieżki jeszcze nie widziałem dosłownie kropeczka jakby od szpilki). Prawdopodobnie kolega jak wyjmował procka uszkodził płyte. Zlutowałem i działa.

Temat uważam za zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Epox 8RDA+ nie uruchamia się, wyświetlając kod FF, co według części użytkowników może oznaczać błąd BIOS-u lub brak komunikacji między procesorem a płytą. Procesor i pamięć zostały uznane za sprawne, a BIOS był próbowany doflashować na innej płycie (Abit), jednak bez pewności co do jego poprawności. Kod FF bywa interpretowany różnie – niektórzy wskazują, że oznacza normalną pracę płyty, inni, że brak wykrycia procesora lub uszkodzenie płyty. Po wykluczeniu uszkodzeń mechanicznych i sprawdzeniu kompatybilności procesora, ostatecznie znaleziono delikatnie przerwaną ścieżkę obok podstawki procesora, prawdopodobnie uszkodzoną podczas wyjmowania CPU. Po jej naprawie lutem płyta zaczęła działać poprawnie. Wskazano również, że przy braku pamięci płyta powinna dojść do kodu C1, a pojawienie się FF od razu może świadczyć o uszkodzeniu BIOS-u, chipsetu, ścieżek lub napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA