logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcony dźwięk we wzmacniaczu Blaupunkt BQB 80 po podłączeniu do radia

kornik23 20 Cze 2003 10:00 1453 7
REKLAMA
  • #1 256461
    kornik23
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam mam wzmacniacz Blaupunkta BQB 80 i pewien problem z nim , mianowicie jezeli podłoncze go do radia to dzwiek wzmocnony jest zniekształcony ale gdy radio jest ustawione na pozomie najciszym to dzwiek jest dobrej jakości , kompletnie niewiem co to może byc wiec licze na waszą pomoc.
    Zgóry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 256468
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    jak go podlanczasz ?!

jezeli bezposrednio do wyjsc glosnikowych w radiu to bedzie to normalny efekt ...

wzmacniacz, ktory nie posiada wejscia wysokonapieciowego podlancza sie pod wyjscie liniowe w radiu, o ile takie oczywiscie posiadasz ...
  • REKLAMA
  • #3 256693
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    To jest Boster (BQB - Blaupunkt cośtam boster) i to się podłącza do wyjść głośnikowych ale pod warunkiem, że nie pracują w mostku. Do wyjść liniowych się podłącza BQA (Blaupunk ... amplifier). Co za radio do tego podłączasz? Może już jest w mostku (moc na kanał większa od 7W).
  • #4 256779
    kornik23
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jak narazie to podłąnczałem go zwykłego radja i do PC oraz podłączyłem głośniki 3 drożne samochodowe, rzeby zobaczyc jak dzała i wtedy zauważyłem ten efekt.
    Jezeli ktos ma schemat to bede bardzo wdzięczny.
  • #5 256949
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Jezeli podlaczasz do zasilacza od kompa to moze zasialcz dawac za maly prad.
  • REKLAMA
  • #6 256994
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ups !! djlj24 --> masz oczywiscie racje !! nie do konca doczytalem :(

wracajac do tematu - podlacz pod "normalny" zasilacz i zobacz co si ebedzie dzialo ... :)
  • REKLAMA
  • #7 1831984
    00seba00
    Poziom 2  
    a ma ktos schemat lub wie jak to odlaczyc i ktore wejscie do czego? sa tam 4 wejscia jak w radiach samochodowych od glosnikow, dalej 3 wejscia chyba na zasilanie dalej 6 wejsc, obok okragle wejscie 8 pinowe. I to chyba wszystko.
    Te 4 wejscia to chyba glosniki ale te 6 (dwa rzedy pionowe po 3 wejscia) to co? i te 8 pinow to do radia?
  • #8 2505391
    Śniący
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Mam ten sam problem. "...jezeli podłoncze go do radia to dzwiek wzmocnony jest zniekształcony ale gdy radio jest ustawione na pozomie najciszym to dzwiek jest dobrej jakości..." na dodatek na wyjściu pojawia się napięcie ok. 2V. Dodam iż kompletnie nie czaje o co w tym biega.

Opis wejść i wyjść:
    https://www.continentalimports.com/in_bqb_80.html

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Blaupunkt BQB 80, który po podłączeniu do radia generuje zniekształcony dźwięk, natomiast przy najniższym poziomie głośności jakość dźwięku jest poprawna. Dyskusja wskazuje, że wzmacniacz BQB 80 jest typem booster i powinien być podłączany do wyjść głośnikowych radia, ale nie pracujących w trybie mostkowym (bridge). Wzmacniacze Blaupunkt BQA natomiast podłącza się do wyjść liniowych. Zniekształcenia mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia lub zasilania – np. zasilacz od komputera może nie dostarczać wystarczającego prądu. Użytkownicy proszą o schematy i opis wejść/wyjść wzmacniacza, które obejmują cztery wejścia głośnikowe, trzy wejścia zasilania, sześć innych wejść oraz ośmiopinowe okrągłe złącze do radia. Na wyjściu wzmacniacza pojawia się napięcie około 2V, co może wskazywać na problem z sygnałem lub zasilaniem. Link do opisu wejść i wyjść wzmacniacza dostępny jest pod adresem: https://www.continentalimports.com/in_bqb_80.html.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA