logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przeciek jakiegoś płynu z kondensatora (Kit ne022)

nero123 18 Lip 2006 10:12 2576 15
REKLAMA
  • #1 2830006
    nero123
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    Niedawno złożyłem sobie wzmacniacz oparty o :

- wzmacniacz ne022 (TDA 7294)
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-022.htm
    - przedwzmacniacz ne025
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-025.htm
    - zasilacz
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-069A.htm
    oparty na trafo symetrycznym 200W, 2x30V, 2x 3,3A

Problem jest taki ze w jednym kondensatorze na wzmaku wycieka jakiś żułty płyn (Góra kondens. jest mokra),

Przecieka dokładnie kondensator C9(1000 mikroF 50V) , zaznaczony jest na zdjęciu poniżej.

Może mi ktoś pomóc! Nie wiem co sie dzieje i dlaczego tak jest. Wzmaka złożyłem jakieś dwa tygodnie temu i gra jak należy.Moge spalić wzmaka?
    Bardzo prosze o pomoc!!
    Pozdrawiam Nero
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2830041
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    C9 jest włączony w filtracji zasilania. Jeżeli się przebije,może uszkodzić zasilacz jeżeli nie ma zabezpieczenia. Na to nie patrzyłem. Wymień kond. zwracając uwagę na polaryzację +-.
  • Pomocny post
    #3 2830042
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Trafiłeś na wadliwy kondensator, który ma otwarty "bezpiecznik" ( te nacięcia na górze obudowy). Wymień na nowy. Dodatkowo zmierz napięcia na kondensatorach filtrujących zasilanie C7 C9 (te na 50V). Jeśli jest powyżej 50V, trzeba zmniejszyć napięcie transformatora

Pzdr.
  • #4 2830084
    nero123
    Poziom 14  
    Dzieki wielkie za pomoc !
    Tylko mam jeszcze takie jedno pytanie znacie jakieś adresy sklepów internetowych (z szybką obsłogą), bo do najbliższego elektronika to mam ze 80 Km a po kondensator za złotówke nie chce mi sie jechać!!

I jak zmierzyć napiecie na kondensatorze? Wylutować go i pomierzyć na gniazdach????

Pozdrawiam Nero
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2830224
    ed-ek
    Poziom 34  
    Mierzysz na wlutowanym kondensatorze.
  • REKLAMA
  • #6 2830306
    nero123
    Poziom 14  
    Pomieżyłem napięcia na zasilaczu i aż mi szczęka opadła::
    trafo jest Ok po 30,5 V (średnio)
    a na zasiaczu Pomiedzy "+" i "-" 80V
    pomiędzy "+" i "GND" 64V
    pomiędzy "-" i "Gnd" 15V a na obu jak podłączałem wszystko wyło po ok 40V . Chyba źle przylutowałem jedno uzwojenie trafo bo, gdzy podłączony był do zasilacza to na niem było zaledwie 10 V!! a po odłaczeniu jest 30V!!(tzn ścieżka była przepalona)

Drugi kondensator C9 też mi wybuliło!!! ale jeszcze nie zaczoł cieknąć

Dziewki wam za pomoc
    Pozdro Nero
  • Pomocny post
    #7 2832810
    ed-ek
    Poziom 34  
    Jeżeli już masz kłopoty z drugim kondem, sprawdź czy są one podłączone do układu zgodnie z oznaczeniem polaryzacji na ich obudowie. Plus musi być podłączony do plusa,minus do minusa. Odwrotne połączenie zazwyczaj prowadzi do uszkodzenia konda.
  • #8 2835460
    nero123
    Poziom 14  
    Witam
    kondensatory na wazmaku rozwaliło bo poszło na nie 64V!!!
    Ale czemu??
    Pomierzyłem wszystkie możliwe napięcia na zasilaczu
    tu schemat: http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-069A.htm
    i sprawa wyglada następująco:
    - Transformator po ok. 31,5V na każdym uzwojeniu
    - na mostku:
    - 64V napięcia zmiennego
    - 85V napięcia stałego
    I to jest dziwne!!! Ze na dwóch kondensatorach połączonych ze sobą jest aż 64V a na drógiej połówce tylko 15V
    Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak jest i jak to naprawic????

Może to być spowodowanie kondensatorami c1...c4??? jak można je sprawdzić czy są dobre ?

Dzięki Wam wielkie!!!
    Pozdrawiam Nero
  • Pomocny post
    #9 2835691
    Mariusz Ch.
    Witam.

Sprawdź, czy dobrze podłączyłeś transformator. Szczególną uwagę zwróć na połączenie środkowego wyprowadzenia z masą. Jest to zasilacz symetryczny i przy braku tego połączenia wystąpi nierównomierny rozkład napięcia na kondensatorach.

Pzdr.
  • #10 2835732
    nero123
    Poziom 14  
    Witam
    Jeżeli mam prawidłowe napiecia na mostku to pewnie dobrze podłączyłem.
    Jeśli zrobiłbym to inaczej to prady by mi sie zniosły, oczywiście nie w 100 procentach ale nigdy by nie wystąpiła różnica 40V, przy trafo które daje 2x30V
    Pozdro
  • #11 2835768
    Mariusz Ch.
    Witam.

Nie chodzi o połączenie szeregowe uzwojeń transformatora :!: Sprawdź połączenie tego punktu z masą zasilacza :!: Na mostku masz pełne napięcie, ale mierząc na wyjściu zasilacza względem masy (masą w tym wypadku jest środek uzwojenia) powinieneś uzyskać +Uz i -Uz.

Pzdr.
  • #12 2836185
    nero123
    Poziom 14  
    Witam

Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie luty i są OK.
    Ale nadal napięcia na wyjściu są takie: -64V i +17V (sorka ale wcześniej napisałem bez znaków )

Podzrawiam Nero
  • Pomocny post
    #13 2836641
    Mariusz Ch.
    Witam.

Istotne połączenia na czerwono.

Pzdr.
    Załączniki:
    • przeciek jakiegoś płynu z kondensatora (Kit ne022) zas sym 1.JPG (44.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • przeciek jakiegoś płynu z kondensatora (Kit ne022) zas sym.JPG (40.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2837461
    nero123
    Poziom 14  
    Sprawdziłem połączenia i wszytko jest OK. Jak za pierwszym razem zmontowałem ten układ to wyszstko było zrobione ksiązkowo!!. Na wzmacniaczu z tym zasilaczem grałem całe dwa tygodnie i było wszystko wporządku. Zasilacz dałał napięcie takie jak na zdjęciu które przysłałeś.

A teraz jest tak:

Dzieki za pomoc
    Pozdrawiam Nero
  • Pomocny post
    #15 2837514
    Mariusz Ch.
    Witam.

Taka sytuacja może mieć miejsce przy braku połączenia masy ( patrz wyżej, zmieniłem załącznik) i uszkodzonych kondensatorach C5 i C6.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #16 2837550
    nero123
    Poziom 14  
    Witam
    Faktycznie padły kondensatory C5 i C6 (od spodu były mokre, czyli zaworek puścił)
    Już je wymieniłem na 50V 10000 mikroF

Dzięki wielkie za pomoc!!
    Pozdrawiam Nero

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz oparty na zestawie NE022 (TDA7294) zasilany z transformatora symetrycznego 2x30V, 200W, 2x3,3A miał problem z wyciekiem żółtego płynu z kondensatora elektrolitycznego C9 (1000µF 50V). Kondensator ten jest elementem filtracji zasilania i jego uszkodzenie może prowadzić do uszkodzenia zasilacza. Wskazano, że kondensator był wadliwy, a jego bezpiecznik (nacięcia na obudowie) został otwarty. Zalecano wymianę kondensatora z zachowaniem polaryzacji. Pomiar napięć na kondensatorach filtrujących wykazał przekroczenie dopuszczalnego napięcia (napięcia sięgały nawet 64V i 80V), co spowodowało uszkodzenie kolejnego kondensatora C9 oraz kondensatorów C5 i C6 (10000µF 50V), które również uległy uszkodzeniu i wyciekowi elektrolitu. Problem wynikał z nieprawidłowego podłączenia masy w zasilaczu symetrycznym, co powodowało nierównomierny rozkład napięć na kondensatorach filtrujących. Po wymianie uszkodzonych kondensatorów i poprawnym podłączeniu masy zasilacz działał prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA