logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie TDA7294 i kondensatora C4 w zasilaczu transformatorowym - przyczyny?

Krzysztof1980 03 Maj 2006 11:49 1218 1
REKLAMA
  • #1 2586945
    Krzysztof1980
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Układ ten zasilał wzmacniacz audio na układzie tda7294. Uszkodzenie nastąpiło gdy wzmacniacz chodził "na luzie" (bez puszczania muzyki) po kilku godzinach pracy zwabił mnie głośny strzał. Uszkodzeniu uległ układ scalony wzmacniacza tda7294 zaobserwowałem też że kondensator C4 w zasilaczu jest zwęglony.

Co mogło być przyczyną tej awarii?

Moim zdaniem to ten kondensator C4 po uszkodzeniu zaczął zwierać i w pewnym momencie może napięcie z kondensatora C1 dodało sie z napięciem z transformatora i kostka TDA tego nie przeżyła.

Te 4 kondensatory przy mostku diodowym umieściłem aby poprawić prace tego mostku tak jak zalecano w sumie nie wiem czy one są aż tak potrzebne i w jakim sensie miałyby poprawiać prace tego mostku.

Są to ceramiczne kondensatory 100n i byłem przekonany że na 50V ale widać że chyba mają niższe napięcie skoro eksplodował. Na tych 4 kondensatorach jest tylko symbol "104 lp".

Za wszelkie uwagi z góry dziękuje
    Załączniki:
    • Uszkodzenie TDA7294 i kondensatora C4 w zasilaczu transformatorowym - przyczyny? zasilacz.GIF (3.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2586973
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Ceramiki tak siadają szczególnie polskie :P , niejednokrotnie je wymieniam, wsadż zwijane KSF na 100/250V i po problemie.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
REKLAMA