logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C - klakson nie działa

arekm 18 Lip 2006 12:48 23736 5
REKLAMA
  • #1 2830402
    arekm
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    Padł mi klakson. Sama syrena jest sprawna (sprawdzone przez podpięcie bezpośrednio pod zasilanie).

Z możliwych usterek pozostaje przekaźnik (nie słychać żadnego pstrykania przy bezpiecznikach przy próbie trąbienia) lub coś w kierownicy. Bezpiecznik jest sprawny.

Opis przekaźników jest tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic474970.html
    niestety nie ma tam przekaźnika od klaksonu (!?)

Kto ma pomysł gdzie siedzi (i który to jest) przekaźnik od klaksonu?
  • REKLAMA
  • #2 2831499
    technik0
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Na 99.99% padły wyłączniki w kierownicy!!!
    Baaaaaardzo częsta (wręcz nagminna) usterka.
    Wystarczy wyjąć i wyczyścić styki(szukaj dobrego fachowca bo trzeba zdemontować poduszkę-żeby nie narobić bałaganu)!!!
  • REKLAMA
  • #3 2838466
    arekm
    Poziom 16  
    Wybiorę się do serwisu opla po prostu (jak są choćby takie jazdy z znalezieniem przekaźnika to już lepiej niech Ci co się znają robią) :)

Edit:
    Rzeczywiście - winne okazały się być przyciski w kierownicy. Wyczyszczone w ASO Opla Mikołajczak (nie mieli nowych).

Dzwięk okazuje się mam fatalny ale co tam ;)
  • REKLAMA
  • #4 3195492
    arekm
    Poziom 16  
    Dla potomnych jeszcze dodam, że przy wciskajaniu włączników na kierownicy bardzo wyraźnie słychać pstrykanie styków przekaźnika - stąd łatwo sprawdzić czy padły styki w kierownicy czy coś innego (teraz już to wiem po kolejnym problemie ale tym razem już z samym elementem ,,dzwiękowym'').
  • REKLAMA
  • #5 6452821
    toshii
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Znaczy się jak mi nie działa sygnał dźwiękowy, a jak naciskam na kierownicy to słychać pstrykanie to co to może być. Bo nie zrozumiałem tego co tu pisze :)

arekm jaki był koszt usunięcia tej usterki w serwisie ??

Pozdrawiam
  • #6 6452832
    arekm
    Poziom 16  
    Pstrykanie spod maski - pstryka przekaźnik - styki w kierownicy masz dobre. Zazwyczaj oznacza to pad sygnału lub przewodów prowadzących do sygnału.

Sygnał siedzi sobie tuż za zderzakiem, po lewej stronie patrząc na przód auta. Dostęp niestety od spodu.
REKLAMA