logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark X1150 - różnokolorowe paski podczas skanowania i drukowania, co zrobić?

111111 30 Sie 2007 23:20 1350 7
REKLAMA
  • #1 4234272
    111111
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam
    Podczas skanowania w 1/3 od dolnej krawedzi skanera, pojawiaja sie roznokolorowe paseczki, wazkie, jeden obok drugiego, jeden obok drugiego, w pasie szerokim na jakies 3 cm. Czasem pole tych paskow zmienia kolor na czarny i mam 3-4 cm. poziomy pas w poprzek pionowo ustawionegio pola skanera.
    Gdy chce drukowac, to te paski sie tez wydrukuja i mam taki wydruk. Jak droga i czy oplacalna jest naprawa tego i orientacyjnie co padlo ?
    ---
    Podczas skanowania w 1/3 od dolnej krawedzi skanera, pojawiaja sie roznokolorowe paseczki, wazkie, jeden obok drugiego, jeden obok drugiego, w pasie szerokim na jakies 3 cm. Czasem pole tych paskow zmienia kolor na czarny i mam 3-4 cm. poziomy pas w poprzek pionowo ustawionegio pola skanera.
    Gdy chce drukowac, to te paski sie tez wydrukuja i mam taki wydruk. Jak droga i czy oplacalna jest naprawa tego i orientacyjnie co padlo ?
    Pozdrawiam i prosze o pomoc

Moderowany przez _PREDATOR_:

Regulamin, pkt. 11:

W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. W działach serwisowo - naprawczych w tytule należy obowiązkowo podać rodzaj sprzętu, markę i model naprawianego urządzenia jak również, w formie skrótowej lub symbolicznej, charakter uszkodzenia (problemu).

Temat poprawiłem na regulaminowy!

Przeniosłem z: Drukarki, kserokopiarki i plotery.

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.

Scalono 2 posty.

• REKLAMA
  • #2 4235342
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Kiedys znajomy mial mniej wiecej podobny problem. Odddal do serwisu i zaplacil 30zl mniej niz by dal za nowe urzadzenie. Zepstuta byla lampa (chodzi o te swiecacy pasek co przesuwa sie podczas skanowania, zapomnialem jak to sie nazywa).
    Radze Ci wiec kupic cos nowego aby nie Lexmarka. Jakosc slaba a jeszcze do tego cena tuszu....
    Polecam Cannony. Cena porownywalna z Lexmarkiem ale lepsza jakosc i tansze tusze

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Wpis dotyczy wszystkich piszących w temacie!

• REKLAMA
  • #3 4238595
    111111
    Poziom 12  
    Sprawdzalem prace lampy naswietlającej, gdy na szybie skanera nic nie leżało. Nie zauwazylem żadnych zmian pracy lampy na całym obszarze jej dzialania. Swieci caly czas równo i jasno.

Nie stosowanie się do poleceń moderatora, będzie skutkować zamknięciem tematu i ostrzeżeniem (czytaj moją uwagę wyżej)!

• REKLAMA
  • #4 4238708
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Być może lampa jest w porządku, ale uszkodzona taśma łącząca ją z elektroniką - w określonym położeniu źle łączy i dlatego część skanowanego obrazu jest nieprawidłowa.
  • #5 4250408
    111111
    Poziom 12  
    1.Rzeczona taśma łącząca zakończona jest "wtyczkami"?
    2.Próbowac odgiąć blaszki we wtyczkach, czy trzeba kupić nową taśmę ?
    3.Gdzie mozna kupić taka taśmę ?

Dodano po 5 [minuty]:

3.Gdzie można kupić taką taśmę ?
  • REKLAMA
  • #6 4250664
    konmaj
    Spec od drukarek
    Czy ta taśma ma normalne wtyczki, czy też po prostu odsłonięte ścieżki na końcach? Standardowo takie taśmy można kupić w każdym porządnym sklepie elektronicznym, tylko problem może być z odpowiednią długością.
  • #7 4259136
    111111
    Poziom 12  
    Taka wymiana taśmy, to trudna sprawa, spróbować samemu, czy szukać serwisu ? Jest do tego szybki dostęp, czy pół urządzenia trzeba rozebrać ?
  • Pomocny post
    #8 4259427
    konmaj
    Spec od drukarek
    Miałem okazję grzebać w podobnym modelu (X2250) - do samego mechanizmu skanera i tej taśmy łatwo się dostać (trzeba jedynie zdjąć górną część obudowy, która trzyma się na kilku zatrzaskach i uważać przy tym, by nie uszkodzić taśmy panelu kontrolnego), gorzej jest tylko po wymianie z podłączeniem taśmy do płyty głównej: wtedy trzeba zdjąć cały moduł skanera i odkręcić górną część obudowy modułu drukującego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas skanowania i drukowania na urządzeniu Lexmark X1150 pojawiają się różnokolorowe paski w dolnej części skanera, które również są widoczne na wydrukach. Problem może wynikać z uszkodzenia taśmy łączącej lampę naświetlającą ze sterowaniem elektronicznym, mimo że sama lampa świeci równomiernie. Taśma może mieć wtyczki lub odsłonięte ścieżki, a jej wymiana wymaga dostępu do mechanizmu skanera, co jest możliwe po zdjęciu górnej części obudowy. Wymiana taśmy jest technicznie wykonalna, ale może wymagać rozebrania modułu skanera i części obudowy drukarki. Koszt naprawy w serwisie może być zbliżony do ceny nowego urządzenia, dlatego rozważana jest wymiana sprzętu na inny model, np. Canon, ze względu na lepszą jakość i tańsze tusze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA