logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC21B3EE - brak koloru na niektórych kanałach, regulacja nie pomaga

maryann 18 Lip 2006 15:40 1349 7
REKLAMA
  • #1 2830841
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    Zrobiłem całą kolekcję usterek ze starości(przelutowanie, wymiana kilku podejrzanych elek, wymiana 2SD1541).
    Na koniec pozostał brak koloru na niektórych programach; najlepszy na kan50(TVP3) i tak zbyt malo nasycony mimo zmian systemu, regulacji z pilota i podkówką SUBCOLOR na max. Np na kan33(TVP2) praktycznie wcale ich nie ma, choć jak się wpatrzyć, to można się domyśleć, że są i minimalnie zmienia się odcień przy reg koloru. Nie pomaga dostrajanie fine tuningiem. Jasności dosyć, kineskop nie taki zły. Miał ktoś taki przypadek? Gdzie dalej szukać?
  • REKLAMA
  • #2 2832848
    maryann
    Poziom 37  
    Zaobserwowałem, że na zimno kolorów ma więcej, ale szybko bledną; wyraźniej je też widać przy ustawieniu wyboru systemu AUTO, w PALu czarno-biały.
    Zgodnie z jednym doświadcvzeniem forumowicza podmieniłem 4052. Nic. Tylko TA?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2834093
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Być może. Jednak minimalne nawet zmiany koloru dają pewną nadzieję.
    Sprawdziłbym napięcia RGB na płytce kineskopu, oraz sygnał przed TA.
    Wychodzi z IC1101 i jest regulowany przez R666 (SUB COLOUR).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2834289
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Witam.
    Jakie max. napięcie na pin7 TA?
    Kleju tam nie ma na/pod scalakiem?
    Co z NTSC jeśli możesz sprawdzić?
    Kwarc podstawiony?
    Impulsy powrotów H/V sprawdzone? /C511, 510, D503/
  • #5 2834441
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    jaki jest obraz cz.b kontrastowy jeżeli nie to w pierwszej kolejności proszę sprawdzić co warty jest kineskop/ jak wygląda emisja elektrod RGB/
  • #6 2835733
    maryann
    Poziom 37  
    Napięcie na p. 7 reguluje się do +5V, z tym że na ekranie kolorów przybywa do ok. polowy linijki, potem już nie(czyli do ok. 3V). Układ przelutowany. Ma problemy z identyfikacją systemu- na CLR AUTO często wskakuje NTSC4.43 z dużym nasyceniem- oczywiście kolory nieprawdziwe. Sprawdzę impulsy. Więcej o SUBCOLOR i kineskopie już pisałem. Dzięki na razie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2835844
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Może taka podpowiedż coś wniesie , w Philipsie chassis GR2.2 który naprawiałem po burzy zauważyłem dostawiony dodatkowy moduł dekodera PAL ,widocznie ktoś miał kłopoty z naprawą orginału . Proponuje podłączyć dla próby taki moduł.
  • #8 2835895
    maryann
    Poziom 37  
    No znowu - niestety temat kończę, a raczej zawieszam: klient zabrał sprzęt w takim stanie. Jeszcze raz dzięki za pomoc, może jak się namyśli to będzie go naprawial dalej.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TC21B3EE występuje problem z brakiem koloru na niektórych kanałach, mimo przeprowadzenia przelutowań, wymiany kondensatorów elektrolitycznych oraz tranzystora 2SD1541. Kolor jest obecny, lecz słabo nasycony na kanale 50 (TVP3) i praktycznie nieobecny na kanale 33 (TVP2), a regulacje systemu, pilota i potencjometru SUBCOLOR nie przynoszą poprawy. Obserwuje się większą ilość kolorów na zimno oraz przy ustawieniu systemu na AUTO, natomiast w trybie PAL obraz jest czarno-biały. Wymieniono układ 4052 bez efektu, sugerowano możliwą usterkę układu TA (IC1101), który reguluje sygnał RGB przez rezystor R666 (SUB COLOUR). Sprawdzono napięcie na pinie 7 TA, które reguluje się do +5V, ale na ekranie kolorów pojawia się tylko do około połowy linijki. Układ ma problemy z identyfikacją systemu, często błędnie wykrywa NTSC4.43 z nienaturalnym nasyceniem kolorów. Zalecane jest sprawdzenie napięć RGB na płytce kineskopu, sygnałów przed układem TA, impulsów powrotów H/V oraz stanu kineskopu i elektrod RGB. Wskazano również możliwość zastosowania dodatkowego modułu dekodera PAL, analogicznego do rozwiązań stosowanych w Philips chassis GR2.2. Temat został zawieszony z powodu odebrania sprzętu przez klienta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA