logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie hot air: urwane pady przy wylutowywaniu PA z Nokii 6310 – jak naprawić?

shak14 18 Lip 2006 19:12 1847 8
REKLAMA
  • #1 2831393
    shak14
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam kupilem hota i ucze sie lutowac. Mam w zwiazku z tym pytanie gdy wylutowuje koncowke mocy np tak jak w moim przypadku z 6310 i gdy dokladnie nie wygrzeje wszystkich pinow i kilka pinow z PA odejdzie z kawaleczkami plyty głownej to da sie jeszcze coś z tym zrobic ? Problem polega na tym ze teraz nie ma zasiegu. Moze ktos bedzie wiedzial o co mi chodzi z gory dziekuje i przepraszam za lamerskie pytanie.
  • REKLAMA
  • #2 2831600
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    no to naucz si edelikatnosci heheeh :) a na powaznie to nic na sile. Mozesz wykonac polaczenie kaelkami jesli to realne
  • REKLAMA
  • #3 2831751
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    No nastepnym razem troche wiecej cierpliwosci i poczekaj a sie cyna ropusci - nie wyrywaj na chama tego PA :) Jaki topnik uzywasz? Te urwane piny oczywiscie mozna naprawic - bierzesz serwisowke i szukasz gdzie ida sciezki od urwanych pinow i robisz obejscia.
  • REKLAMA
  • #4 2831964
    gonti
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    pewnie grzales element w jednym miejscu :) polecam podczas grzania robic ruchy koiste rowniez delikatnie w okolicach elementu bedzie napewno bez usterek tego typu dopiero jak uklad ci sie zakolysze zacznie plywac podnos go do gory...
  • #5 2832603
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Ogólnie wszystkie rady trafne co do ruchów kolistych a ja dodam ze swojej strony że za układ zabieraj się dopiero wtedy gdy "pływa" tzn kiedy po dotknięciu układu szczypcami swobodnie się przesówa w jedną i w drugą stronę dopiero wtedy możesz podnieść delikatnie układ używaj topnika jak nie masz kup na allegro lub w innej firmie internetowej najpopularniejszy to Flux :D
  • REKLAMA
  • #6 2833133
    shak14
    Poziom 15  
    Uzywam włąsnie fluxa teraz juz wiem co źle zrobilem dziekuje temat mozna uznac za zamknięty.
  • #7 2834266
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    a jaka temperatura trzeba grzac i jaki nawiew?! bo tez kupile dopiero co HA :)
  • #8 2834745
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    no temperatura zaleznie jak kto woli (dobierana przez każdego doświadczalnie) 300-350°C
  • #9 3566313
    shak14
    Poziom 15  
    Z lutownica hotem idzie mi juz bardzo dobrze najwazniejsza jest praktyka zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Podczas wylutowywania końcówki mocy (PA) z telefonu Nokia 6310 za pomocą lutownicy hot air zdarzyło się urwanie padów wraz z fragmentami płytki głównej, co spowodowało brak zasięgu. Zalecane jest stosowanie delikatności i cierpliwości, unikanie wyrywania elementu na siłę oraz używanie topnika (np. flux) dla ułatwienia lutowania. Podczas podgrzewania należy wykonywać ruchy koliste wokół elementu, aby równomiernie rozgrzać piny i ścieżki. Element można podnosić dopiero wtedy, gdy „pływa” swobodnie na podgrzanym lutowiu. W przypadku urwanych padów konieczne jest odnalezienie ścieżek w serwisówce i wykonanie obejść lutowanych przewodów, aby przywrócić połączenia. Temperatura pracy hot air powinna wynosić około 300-350°C, a nawiew dobiera się eksperymentalnie. Praktyka i odpowiednie techniki lutowania hot air pozwalają na skuteczne naprawy takich uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA