logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i PA. Solucja - skąd poprowadzić 2 brakujące pady?

loniczek 28 Lis 2006 20:42 2250 10
REKLAMA
  • #1 3273587
    loniczek
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam.Czy ktoś z kolegów może podsunąć mi solucje skąd poprowadzic 2 brakujace pady bo zestały wyrwane.
    Załączniki:
    • Nokia 6310i PA. Solucja - skąd poprowadzić 2 brakujące pady? pady.jpg (238.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3273907
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , na zdjęciu wyraźnie widać , gdzie mają być połączenia , jedno naprzeciwko ,a drugie połączenie do rezystora po prawej , zresztą po lewej stronie PA jest lustrzane odbicie tego czego brakuje po tej stronie .
  • REKLAMA
  • #3 3274058
    loniczek
    Poziom 14  
    Dzieki kolego misiupan ze odpowiedziales. Tak z rezystorami już kombinowalem (linia czerwona) ale chyba to nie bedzie sie kupy trzymac jak bede grzał HA. Co do tych odbić lustrzanych to ma to tak wygladać, czy to bedzie funkcjonować, (linia niebieska) nie wiedzialem o tym? Nie ma już innego miejsca na plycie zeby podprowadzić?
    Załączniki:
    • Nokia 6310i PA. Solucja - skąd poprowadzić 2 brakujące pady? pady2.jpg (240.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3274195
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    połacz tak jak linie czerwone przecież zrobisz to prosto i bez problemu..możesz zobaczyć do schematu co będzie jak połączysz niebieskie..
  • REKLAMA
  • #5 3274196
    misiupan
    Poziom 35  
    prawidłowe połączenie jest czerwonymi liniami , robiłem gorsze przeszczepy i działały . najłatwiej wykonać połączenie drucikiem wyrwanym z cewki budzika ..hehe .. bo jest bardzo cienka , tylko wcześniej trzeba ją pocynować , posmarować pastą punkty gdzie ma być przylutowana na płycie czyli rezystorki i przylutować do tych punktów , druciki te poprowadzić we właściwą stronę ,tam gdzie są pady od PA i przyciąć na odpowiednią długość , druciki te najlepiej zabezpieczyć klejem , tylko nie super glue !!!!!!! -lepiej jekimś epoksydem ,zostawić tylko punkty lutownicze pod PA ,oczywiście przed klejeniem należy zmyć pastę , jak montujesz nowego PA to pocynować trzeba te dwa pady gdzie będą druciki ,inaczej sprzeęt nie zadziała , przed montażem PA przynajmiej wyrównać luty , by cyny było po równo wszędzie , posmarowaś pastą , jak masz piec to płytkę podgrzewać od spodu , przymierzyć PA i hotem podgrzać ,aż cyna puści , zwrócić uwagę by nie spalić kleju , nie dociskać za mocno układu ,żeby cyna się nie rozlazła , jak wykonasz prawidłowo sprawdź połączenia ,czy nie ma zwarć i odpalić .
  • #6 3274272
    monty_p
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Mozesz zrobic tak...

Wyjmij z jakiegos cienkiego przewodu 2-3 miedziane włosy, skręć je razem i przylutuj lutownica kolbowa do tych elementow, ktore wskazywal misiupan. Drugi koniec przewodu dajesz oczywiscie na miejsca punktow, ktore oderwales.
    Potem przyloz PA i grzej calosc. Jak nie zrobisz zadnych naprężeń to idealnie sie zlutuje.

Tym sposobem regeneruje sciezki pomiedzy procesorem a flashem w C65. Ja uzywam jednego wlosa z przewodu ale w przypadku PA, kabel musi byc grubszy. Sposob sprawdzony i pewny (jak troszke pocwiczysz... ;) )

Zycze powodzenia.

Pozdrawiam
    Monty
  • #7 3274303
    misiupan
    Poziom 35  
    wystarczy jeden włos z kabelka , ma wystarczającą grubość , by przepuścić prąd około jednego ampera , mierzyłem kiedyś . co do kolby jak kolega napisał powyrzej to mam pewne zastrzeżenia , lepiej kożystać z lutownicy oporowej z uziemnieniem , kolbą nie uziemioną można ,,uziemić telefon ''.skręcenie kilku drucików może spowodować odstawanie PA w tym miejscu i jego niedolutowanie .
  • #8 3274451
    loniczek
    Poziom 14  
    Dzieki za info koledzy!Jutro na spokojnie sie zabiore do tego, troche bedzie problebatyki bo to malenstwo zeby przylutowac.Wydaje mi sie ze jeden wlos wystarczy zeby to wykonac.Boje sie tylko ze jak bede grzal a grzeje od spodu a ten jeden wlos szybko zlapie temerature i nie bedzie laczyl.Myslalem ze ze najpierw poloze Pa z wypuszczonymi wlosami a na koniec przylutuje wlosy do rezystorow.Jak wylutowac ta ramke metalową co jest wkolo radiówki ulatwi mi to sprawe czy grzac hotem od dolu czy lutownica nagrzac?Prosze o porade
  • #9 3274534
    misiupan
    Poziom 35  
    jak chcesz grzać hotem od spodu ,by wlutować PA , to raczej płyta się rozwarstwi i będzie nadawać się na złom , jak nie masz pieca do podgrzewania płyt , to można nagrzać hotem płytę ,tylko nie za mocno i reszte jak napisałem , a nic się płytce nie stanie .,kładziesz PA i ogrzewasz go po bokach ,aż siądzie ,ew leciutko docisnąć , średnia temperatura , mały nadmuch , nie masz doświadczenia ??? przetestuj na jakiejś starej płycie !!!!!,szkoda telefonu.
  • #10 3275081
    loniczek
    Poziom 14  
    Juz postawilem kilka tych noki. Co do grzania dolem to nie ma co sie rozwarstwic jesli sie grzeje z glową, zawsze tak grzeje srednia temperaturaa co za tym idzie nie przegrzewajac Pa.Od spodu sa miedziane dziurki ktore lepiej i szybciej przekazuja cieplo pod pod pady.Ja wstawiam tanie rfy i zeby ich nie przegrac to grzeje od dołu.Naprawde mistrzostwo i wiele ludzi mowi ze Rfy sa wadliwe, otóż mi sie zaden nie zdażył bo grzeje od spodu a Pa ladnie osiada bez jakiego kolwiek dociskania.
  • #11 3287593
    monty_p
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    misiupan napisał:
    ...co do kolby jak kolega napisał powyrzej to mam pewne zastrzeżenia , lepiej korzystać z lutownicy oporowej z uziemnieniem , kolbą nie uziemioną można ,,uziemić telefon ''

Mialem na mysli lutownice specjalnie do tego przeznaczona. Ja mam taka z regulowana temp.
    Male niedopowiedzenie.

:)

Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy uszkodzonych padów PA w telefonie Nokia 6310i, które zostały wyrwane z płyty. Zalecane jest poprowadzenie połączeń za pomocą cienkich drucików miedzianych, np. pojedynczych włosków z przewodu, które należy odpowiednio przylutować do rezystorów i padów PA. Wskazano, że połączenia można wykonać na podstawie lustrzanego odbicia uszkodzonych ścieżek po przeciwnej stronie płyty. Lutowanie najlepiej wykonać z użyciem lutownicy oporowej z regulacją temperatury i uziemieniem, unikając kolby nieuziemionej, aby nie uszkodzić telefonu. Grzanie PA od spodu płytki jest możliwe i efektywne, pod warunkiem stosowania średniej temperatury i ostrożności, aby nie rozwarstwić laminatu. Przed lutowaniem należy dokładnie przygotować pady i druciki, stosując cynę i pastę lutowniczą, a połączenia zabezpieczyć klejem epoksydowym. Metoda ta jest sprawdzona i pozwala na skuteczną regenerację ścieżek oraz montaż nowego PA bez konieczności posiadania specjalistycznego pieca do podgrzewania płytek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA