logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DECT211 po burzy - brak sygnału dzwonka, reszta działa

DAREK C 19 Lip 2006 15:56 1679 9
REKLAMA
  • #1 2833991
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Aparat uszkodzony po burzy.
    Pozatym że nie ma sygnału dzwonka jest sprawny tzn. można z niego dzwonić wybierać nr i odbierać w czasie gdy słychać inne telefony.
    Jest to bardzo uboga w elementy płytka. Procesor pamięć i kilka tran.
    Sygnał z linii idzie przez 2 kondensatory (z każdej) i rez. z jednej 1M z drugiej 100K za nimi zrobiony jest dzielnik do masy i to idzie do małego układzika o oznaczeniu 1F t (co znalazłem oznacza BC847 ale nie ta obudowa) ma to 6 pinów. 2 idą do procka 2 do masy i dwa z linii. Przy wywołaniu z testera sygału dzwonka tel odzywa się (tester ma wyższe nap.) Próby ze zmniejszeniem oporów i wyzwoleniem dzwonka przez zwieranie do masy nóg idących do proca nie wychodza.
    zastanawiam się czy uszkodzony jest ów układ ale dlaczego dzoni z testera. Nie znam budowy wew. bo może udało by się zbudować układ zastępczy.

Zrobię skan płytki, lepiej to będzie widoczne.
  • REKLAMA
  • #2 2834011
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Nie ma po drodze jakiejś zenerki?
    Skan mile widziany.
  • REKLAMA
  • #3 2834334
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    ten element z 6 nózkami to bedzie transoptor-detektor dzwonka moze jest uwalony???
  • #4 2836564
    DAREK C
    Poziom 18  
    Może i transoptor ale dlaczego ma oznaczenie 1Ft, a zwierajac jego nogi idące na procek też nic się nie dzieje nie wiem jaką to ma budowę wew.
    Zeby przybliżyc problem zeskanowałem fragment płytki i zrobiłem odręczny szkic schem. Te dwa zaznaczone opory odłączałem -bez skutku.
    Żadnej diody zenera nie widzę, ale to byłby dobry trop sądząc po objawach. Strzałkami oznaczyłem miejsca wej. linii a czerw. kropki to opory bocznikujące do masy.
    Załączniki:
    • Philips DECT211 po burzy - brak sygnału dzwonka, reszta działa schem.jpg (28.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips DECT211 po burzy - brak sygnału dzwonka, reszta działa skanpłytki.jpg (75.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2847199
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ma ktoś może fragment schematu tegoż phona, albo wie jaki to jest element. Chciałbym zmęczyc ten aparat i mieć go z głowy.
  • REKLAMA
  • #6 2847459
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    A gdzie ten układzik? bo tutaj to chyba nie widać.

ps

te dwa kondensatory (za rezystorami) do masy sprawdziłeś?
    I zastanawiam się czy dobrze to rozrysowałeś bo mam wątpliwości.

Moje spostrzeżenie jest takie że może są to dwa tranzystory w jednej obudowie
  • #7 2848283
    PICIA
    Poziom 33  
    jest to mostek z wbudowanym elementem przepięciowym-stosuje sie obecnie w tych philipsach
    Załączniki:
    • Philips DECT211 po burzy - brak sygnału dzwonka, reszta działa s.JPG (10.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2849119
    DAREK C
    Poziom 18  
    Dwa tranzystory też o tym pomyślałem jak spardziłem oznaczenie 1F t.
    Kond. za oporami nie sprawdziłem. Małe szanse ale sprawdze - wylutuje je. Żeby udało się wyzwolić dzwonek sztucznie aby procesor go"zobaczył "
    To pokombinowałbyłmz jakąś przeróbką.

servistel - dzięki ale głównie chodzi mi o element za mostkiem z 6 pinami.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2850126
    PICIA
    Poziom 33  
    Philips DECT211 po burzy - brak sygnału dzwonka, reszta działa
    JEST TO PODWÓJNY TRANZYSTOR-tz dual
    powinno to cos dać
    Załączniki:
    • dual.pdf (102.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2860810
    DAREK C
    Poziom 18  
    To już cos, zrobię układ na 2 tranzystorach i się zobaczy.

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy aparat Philips DECT211 działa poprawnie pod względem wybierania i odbierania połączeń, jednak nie generuje sygnału dzwonka. Sygnał z linii telefonicznej przechodzi przez dwa kondensatory i rezystory, a następnie trafia do małego układu oznaczonego jako "1F t" z 6 pinami, który według dyskusji jest podwójnym tranzystorem (dual tranzystor). Próby wyzwolenia dzwonka poprzez zwieranie nóżek układu do masy nie przyniosły efektu. Brak jest diody Zenera na płytce, co mogłoby wskazywać na uszkodzenie elementu zabezpieczającego. Układ ten znajduje się za mostkiem z wbudowanym elementem przepięciowym, typowym dla telefonów Philips. Skan płytki i odręczny schemat zostały wykonane w celu lepszego zobrazowania problemu. Planowana jest budowa zastępczego układu na bazie dwóch tranzystorów, aby przywrócić funkcję sygnału dzwonka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA