logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoistny reset komputera po podłączeniu kabla sieciowego - co może być przyczyną?

zmludek 19 Lip 2006 17:27 2469 16
REKLAMA
  • #1 2834233
    zmludek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z komputerem, czasami sam się resetuje lub też po prostu zawiesza totalnie (pomaga dopiero twardy reset). Komputer przetestowałem różnymi programami typu prime95, memtest itp. i nic nie wykryło błędów. Temperatury też wyglądają raczej dobrze procek maks.39st. grafika. do 62st.C , dyski do 42st. temperatury uzyskane na obciążonym systemie. Czasami system działa poprawnie nawet 2h a czasm po 5min od włączenia następuje reset. Może ktoś miał podobny problem. Dodam ze ja podejrzewam jeszcze kartę sieciową, w momencie kiedy podłączam do niej kabel sieciowy komputer sam się zaczyna uruchamiać-z tym jeszcze się nie spotkałem szczerze mówiąc. Przy odłączonym kablu sieciowym komputer chodził pod obciążeniem pime95, włączonym winampie, filmie i autocadzie przez 1,5h i nic się nie diząło. Proszę o pomoc z czym może byc problem, a jeżeli to karta siecoiwa to dlaczego, na innym kompie działa prawidłowo. Dodam ze na płycie jest zintegrowana sieciowka z tym ze jej nie używam bo mam neta przypisanego do danego mac sieciówki.
  • REKLAMA
  • #2 2834256
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Jaki masz zasilacz? Zmierz PRZYRZĄDEM! napięcia +12V i +5V np. we wtyku Molex podczas startu komputera i pracy.
  • #3 2834285
    krimar
    Poziom 12  
    Jesli masz sieciowke zintegrowana z plyta glowna i dodatkowo masz jeszcze jedna karte podpieta pod pci, moze powstac konflikt. sprawdz czy w biosie masz zdezaktywowana ta karte zintegrowana z plyta glowna.
    sproboj przelozyc sieciowke na inny slot.
    Inna przyczyna moga byc badsectors na dysku na ktorym znajduje sie system.pozdrawiam.
  • #4 2834326
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Spróbuj programem "bootvis"-free, wybierz opcję Trace\Next & resume, czekaj aż nastąpi zamknięcie systemu i ponowne uruchomienie. Program załaduje się automatycznie, powinno być OK.
  • #5 2834361
    netsjj
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Rozpocznij od sprawdzenia/wymiany na inny zasilacza
  • REKLAMA
  • #6 2834384
    zmludek
    Poziom 12  
    Komputer jest nowy:
    Zasilacz tracer 400W
    pentium d 3GHz
    pamięci 2x512 ddr2 Geil
    GeForce 6600
    dysk sata segate 200gb+wd ata 160gb

Nie mam miernika żeby zmieszyć napięcia ale pod różnymi programami pokazały 11,78V, 4,63V, 3,25V.

W biosie karta zintegrowana jest wyłączona.
    Czy miał ktoś przypadek ze po włożeniu kabla do sieciowki kompuyer sam się włączał?

Dodano po 50 [sekundy]:

Co ten program "robi"-bootvis

Dodano po 6 [minuty]:

Dodaje zrzut ekranu z tego programu bootvis, co to za pobblem z dyskiem?

Samoistny reset komputera po podłączeniu kabla sieciowego - co może być przyczyną?

Dodano po 10 [minuty]:

jeszcze jeden zrzut z tego programu , co z tym casch-owaniem??
  • REKLAMA
  • #7 2834468
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Trzymasz taki sprzet na takim zasilaczu?Odwazny jestes.

-Miernik bedzie niezbedny.Wiec pozycz/kup i zmierz napiecia pod obciazeniem(mocna gra lub Prime95)
    -Przetestuj pamiec MemTestem
    -Obejrzyj plyte pod katem spuchnietych kondensatorow.
    -Przeskanowac dyski na obecnosc szkodnikow)wirusey,robale,spyware)
    -Podaj temperatury pod pelnym obciazeniem.62st na grafie to DUZO

Czemu wczesniej nie przeszukales elki?Takich tematow jest mnostwo.Srednio kilka na tydzien.

Pozdro
  • #8 2834521
    zmludek
    Poziom 12  
    Przepraszam, czytałem część postów, jednak myslałem ze ktoś mi powie coś o tej karcie sieciowej. Czetknoł się z tym ze po podłączeniu do niej kabla sieciowego wkomputer sie włącza. Ten sam powód może być przyczyną restarów lub zawieszeń komputera. Wybszuszonych kond. nie ma.
  • #9 2834543
    _666_
    Poziom 29  
    Teraz doczytalem.Komputer jest nowy(mam na mysli sklep).Wiec kondensatory i testy pamieci odpadaja.

Probowal kolega przelozyc sieciowke w inny slot?Najlepszym wyjsciem byloby odlaczenie jej calkowicie i zostawic kompa na 5-6 godzin z wlaczonym primem i zobaczyc czy sie nie zawiesza.

Czy u Kolegi w biosie da sie wylaczyc ta zintegrowana sieciowke?Moze jest jakis konflikt?

Tak na wszelki wypadek postaraj sie o miernik i zmierz napiecia.Ten zasilacz to najnizsza polka i nie powinno sie wkladac go do takiej konfiguracji

Pozdro
  • REKLAMA
  • #10 2834713
    riger
    Poziom 24  
    zmludek napisał:

W biosie karta zintegrowana jest wyłączona.

Kolego, czytaj nastepnym razem dokladnie, a nie siejesz zamet w temacie ;)
  • #11 2834760
    ShX
    Poziom 13  
    tak nasz w biosie włączone power on lan czy jakos tak czyli poprostu komp sie tobie odpali na sygnal z lana.

Co to znaczy nowy komputer??

masz w nim dobre chłodzenie? nawet jezeli,
    nie zaszkodzi obejrzec kondensatorow na grafice dokladnie sie im przyjrzyj czy sa plaskie ewentualnie delikatnie wklesle. jezeli takie nie sa i widac juz wypukłosc to mozesz reklamowac grafike.
    Oczywiscie bez przesadyzmu moga byc wypukla ale w niewielkim stopniu, jak na grafice nic nie bedzie
    tez nie zaszkodzi obejrzec dokladnie mobo niby
    nowa ale nowy sprzet tez ma prawo sie zepsuc.

z gory mowie ze nie jestem fanatykiem co do tych kondensatorow ale jak jest cieplo to one lubia takie rzeczy zrobic :)
  • #12 2834851
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ShX napisał:
    tak nasz w biosie włączone power on lan czy jakos tak czyli po prostu komputer sie tobie odpali na sygnal z lana.

Na jaki sygnał? Na dowolny?
  • #13 2834888
    ShX
    Poziom 13  
    tego nie rozpracowalem wlasnie ale wyglada ze tak, komp mi tez sie sam z siebie wlaczal ,
    jak mialem dwa ze soba polaczone bezposrednio to odpalal sie automatycznie przy starcie drugiego, jednak po podpieciu do switcha robil to jak mu sie podobalo, a jak ma sie wlaczyc inaczej sieciowka?? w sumie na dowolny sygnal przychodzacy po sieci, jednak nie chce opowiadac bzdur

zalozmy jednak ze na konkretny sygnal by miala sie wlaczac powiedzmy wywolanie z innej maszyny tylko ze ona powinna znac mac wtedy bo skadby wiedziala ktorego kompa odpalic (ale to czystoteoretyczna dywagacja nie zmieniajaca faktu mozliwosci odpalenia komputera przez karte sieciowa)

moze na tej samej zasadzie jak komunikuje sie ze soba urzadzenie irda??
    gdyby ktos mogby mi to na pwe wytlumaczyc na jakiej zasadzie dziala zalanczanie zasilania atx z sieci lan bede wdzieczny

wg artykułu tutaj zawartego wyglada na to ze musi to byc odpowiednio spreparowana paczka,
    niby logiczne ale przeczy to temu co mi sie działo.
  • #14 2835000
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ShX napisał:
    niby logiczne ale przeczy to temu co mi sie działo.[/b]

1. Cieszę się, że kolaga samodzielnie doszedł do słusznych wniosków co do działania Wake-On-LAN.
    2. Oznacza to, że koledze działo się coś innego, a nie był to efekt funkcji Wake-On-LAN.
  • #15 2877462
    zmludek
    Poziom 12  
    Witam ponownie, wymieniłem zasilacz na chiefteca 400W i dalej zdazają się resety. To chyba nie będzie zasilacz?? Chyba ze jest za słaby wogóle, ktoś miał podobną konfigurację? Co to może być płyta gł? pamięci sprawdzałem memtestem i błędów nie było.

zasilacz chieftec 400W
    płyta gigabyte 8nforce4 sli
    pentium d 930 (3ghz)
    karta gigabyte geforce 6600 256mb
    pamięci 2x512mb 667Mhz Geil
    dysk wd 160(ata)+segate 200 (sata)
    napęd dvd-rw
    czytnik kart
  • #16 2878080
    keendr
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak dla mnie to zasilacz jest wystarczający, bez przesady grafika nawet chyba nie korzysta z dodatkowego zasilania bo dopiero 6600gt korzystają choć mogę sie mylić. Sam mam Chiefteca 420W, grafike 6600GT, A64 3000 płytę Abit AV8, 2x512RAM i jakoś ładnio to chodzi.

Płyta główna, pamięć albo grafika powodują problemy. Trzeba testować do skutku. Odłącz napedy zostaw jeden dysk. Jak dalej będzie to testuj jakoś pamięć. Memtest, każdą kośc osobno powsadzaj. Jak dalej to samo to zmień grafike jakąś słabszą. Jeżeli to nie pomoże to raczej na pewno płyta chociaż z komputerami to różnie bywa i nie takie cyrki widziałem.

Pozdrawiam i życze powodzenia.
  • #17 3563622
    zmludek
    Poziom 12  
    Oddawałem sprzęt kilkakrotnie do serwisu i wymieniali wszystko po kolei bo sami nie wiedzieli o co chodzi, w końcu pojechałem do nich na miejsce i po długiej romowie zgodzili sie na wymianę płyty chodż nie widzieli wg nich podstaw do tego. Jak się okazało winna była płyta główna.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył samoczynnych resetów i zawieszeń komputera, które występowały szczególnie po podłączeniu kabla sieciowego do karty sieciowej. Testy stabilności systemu (Prime95, MemTest) oraz pomiary temperatur procesora, karty graficznej i dysków nie wykazały nieprawidłowości. Podejrzenia padły na kartę sieciową, zwłaszcza że komputer sam się uruchamiał po podłączeniu kabla sieciowego. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, zwłaszcza wyłączenie zintegrowanej karty sieciowej, możliwe konflikty sprzętowe między kartą PCI a zintegrowaną sieciówką oraz wyłączenie funkcji Wake-On-LAN, która może powodować automatyczne włączanie komputera na sygnał sieciowy. Rekomendowano także pomiary napięć zasilacza miernikiem pod obciążeniem oraz kontrolę kondensatorów na płycie głównej i karcie graficznej. Po wymianie zasilacza na mocniejszy model problem resetów nie ustąpił, co wskazywało na inne źródło usterki. Ostatecznie po wielokrotnych testach i wymianach podzespołów serwis stwierdził, że przyczyną problemów była uszkodzona płyta główna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA