logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento 1100, ciągle świecąca kontrolka...

sheeeep 19 Lip 2006 20:22 7363 6
REKLAMA
  • #1 2834741
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    W moim cienkim świeci się ciągle kontrolka (ochrona środowiska) - "(...) diagnostyka elementów zwiazanych z emisją zanieczyszczeń aby zapewnić najlepszą ochronę środowisku", w instrukcji pisze ze należy jechać do serwisu ;-)

Czy wiecie przy jakich okolicznosciach takowa kontrolka się zaświeca?

//na forum szukałem i nie znalazłem
    nic na ten temat

pozdrawiam, sheep[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2834752
    batman06
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Pierwsze słysze o takich kontrolkach:?:. Napisz coś więcej jakie kolory świecenia itp.
  • REKLAMA
  • #3 2834767
    RomekRud
    Poziom 15  
    Ocena: 92
    U mnie w "reni" taka kontrolka zaświeciła się i musiałem pędzić do autoryzowanego na wymianę cewki WN na 1. cylindrze. Ta kontrolka zaświeca się w przypadku sporego przegięcia norm spalin.

Dodano po 9 [minuty]:

Batman, ta kontrolka jest żółta, wygląda jak przekrój silnika i wg instrukcji jest to układ kontroli oczyszczania spalin.
  • REKLAMA
  • #4 2834806
    batman06
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    już kumam kontrolka check :D

Dodano po 6 [minuty]:

kontrolka "check" zapala sie zazwyczaj przy problemach z niedopalaniem bezyny, może to być cos z układem zapłonowym (swiece, cewki W/N, kable W/N) lub też sonda do wymiany.
  • #5 2835069
    sheeeep
    Poziom 25  
    Wsumie to co mówicie jest prawdą ale chodzi o coś innego, kontrolka od momentu włożenia kluczyka do jego zgaszenia się ciągle świeci, Nie może być to tylko odczyt z sondy bo sonda musi się nagrzać aby coś wskazać. Kiedyś się też ta kontrolka świeciła, sprawdziłem olej, dolałem, kontrolka zgasła, znowu się swieciła dolałem wody do płynu chł bo bylo 0,5 cm pod kreską, teraz to jest ok aczkolwiek się swieci kontrolka, może są jescze jakieś inne czynniki które ją zaświecają??
    pozdrawiam sheep
  • REKLAMA
  • #6 2835091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2835568
    sheeeep
    Poziom 25  
    Chyba wszystko na ten temat, elektrit dzięki
    pozdrawiam

----------------ZAMKNIETY--------------

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Seicento 1100 pojawia się ciągłe świecenie kontrolki ochrony środowiska, która według instrukcji sygnalizuje problemy z układem emisji spalin. Kontrolka ta jest żółta i przedstawia przekrój silnika, odpowiada za monitoring systemu oczyszczania spalin. Może się zapalić przy przekroczeniu norm emisji, co często wiąże się z usterkami układu zapłonowego, takimi jak uszkodzona cewka wysokiego napięcia, świece zapłonowe, kable WN lub niesprawna sonda lambda. W opisywanym przypadku kontrolka świeci od momentu włożenia kluczyka i nie gaśnie, co wyklucza typowe odczyty sondy lambda, gdyż ta musi się nagrzać. Dolewanie oleju i uzupełnienie płynu chłodzącego chwilowo pomagało, ale problem pozostał. Możliwe, że trzykrotna usterka sporadyczna została zarejestrowana jako trwała, co powoduje ciągłe świecenie kontrolki. Zalecana jest diagnostyka komputerowa w serwisie w celu wykrycia i usunięcia przyczyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA