logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ruter Dlink DI-604 - Blokowanie dostępu do internetu

StaruchPl 20 Lip 2006 11:05 2179 6
  • #1 2836077
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Cześć. W sieci mam trzy komputery. Rolę przełącznika sieciowego spełnia ruter. Jest on również pośrednikiem pomiedzy LAN a internetem. W jaki sposób mogę zablokować dostęp do internetu dla jednego z urzytkowników?
  • #2 2836174
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Najprostszy sposób to wykluczyć adres MAC karty sieciowej tego użytkownika z puli DHCP.
  • #3 2836212
    wolferin
    Poziom 16  
    no tak ale jak ktoś bardziej kumaty ustawi sobie IP ręcznie i wtedy taki sposób jest niczego nie warty sprawdź czy masz możliwość blokowania połączeń i wtedy wrzucasz mac adres tego delikwenta
    Pozdrawiam
  • #4 2836314
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Na zakładce Advanced\Filter jest możliwość wyboru właśnie po MAC i ip tylko czy tu blokując ogranicze dostęp tylko do internetu czy całej sieci bo w instrukcji pisze że opcja ta blokuje dostęp do rutera?
  • #5 2836395
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    W zakładce Advanced -> firewall mozesz sobie zdefiniowac ruch wchodzacy, wychodzacy i w obrebie sieci, zakres ip, porty itd. Musisz po prostu utoworzyc regułe ktore ip bedzie miało dostep do neta lub tylko do sieci wewn., lub nie bedzie go miec wcale.
  • #6 2836413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2836476
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Na zakładce Adwanced\Filter ustawiłem filtrowanie po MAC - Jak narazie sieć chodzi a z tego kompa netu nie ma - chyba właśnie o to mi chodziło ale jeszczemuszę przetestować. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono metody blokowania dostępu do internetu dla wybranego komputera w sieci lokalnej zarządzanej przez ruter D-Link DI-604. Najprostsza metoda to wykluczenie adresu MAC danego urządzenia z puli DHCP, jednak jest ona nieskuteczna, gdy użytkownik ustawi statyczny adres IP. Alternatywnie można zastosować filtrowanie ruchu na poziomie rutera, wykorzystując funkcje dostępne w zakładce Advanced, takie jak Filter i Firewall. Filtracja po adresie MAC pozwala ograniczyć dostęp do internetu, a reguły firewall umożliwiają definiowanie ruchu przychodzącego, wychodzącego oraz wewnątrz sieci, z uwzględnieniem zakresu IP i portów. Proponowano także dopuszczanie ruchu tylko z wybranych adresów MAC, co utrudnia obejście blokady poprzez klonowanie MAC z powodu konfliktów sieciowych. Użytkownik potwierdził skuteczność filtrowania po MAC w zakładce AdvancedFilter, co pozwala na blokadę dostępu do internetu przy zachowaniu działania sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA