logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DI-524UP - Jak zablokować dostęp do routera bez wpisanego MAC adresu?

Dejwit 10 Lut 2007 13:50 1293 4
REKLAMA
  • #1 3552200
    Dejwit
    Poziom 11  
    Witam

Opiszę szczegółowo problem...
    Miałem styczność z routerami wifi np. Sagem, które jeżeli nie dopiszemy MAC'a nie pozwolą nam się połączyć z urządzeniem(odżycają całkowicie takiego użytkownika). DI-524 pozwala nam się połączyć a jedynie nie udostępniaja internetu. Jeżeli moj MAC nie jest dopisany moge swobodnie połączyć się ze stroną konfiguracyjną i dopisać sobie MAC adress jeśli znam login i pass... :/.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak niedopuścić urządzenie jeżeli nie jest wpisany MAC
  • REKLAMA
  • #2 3552581
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Musisz zaznaczyc wodpowiedniej zakladce ze dostep maja tylko dopisane mac
  • REKLAMA
  • #3 3556422
    Dejwit
    Poziom 11  
    H... to jest odpowiedz typowo teoretyczna która kazdy w zasadzie może udzielic... sam ja znam :/ ale dzieki za zainteresowanie szukam bardziej praktycznego rozwiązania... jaka zakładka i co bo przyznam sie szczerze ze nie mogę tego znaleź szukałem i tu nici...
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 3557287
    mikelangelo
    Poziom 12  
    Jako, że wszystkie D-linki mają bardzo podobne menu i standardowe nazewnictwo, powiem Ci jak jest w Access pointach DWL-900AP+. U Ciebie powinno być identycznie albo przynajmniej bardzo podobnie.
    Po zalogowaniu dajesz opcję "Advanced" z menu u góry strony a następnie "Filters" po lewej stronie. Teraz zaznaczas opcję "Only ALLOW MAC address(es) listed below to connect..." i podajesz adres po adresie (każdy dwuznakowy człon w osobne okienko). Daj znać, czy pasowało.
  • #5 3558943
    Dejwit
    Poziom 11  
    Hm.... Dzięki... Z tym że to co mi kolega opisał powyżej to procedura dopuszczenia do internetru a dokładniej"
    "Filters are used to allow or deny LAN users from accessing the Internet."
    Reasumując kolo który będzie w pobliżu będzie miał dostęp do routera, ale nie będzie miał dostępu do internetu... a moim założeniem jest aby widział router ale jeżeli nie jest dopisany do MAC nie miał możliwości połączenia się ani ze sprzętem ani z internetem
    Pozdr
    Czekam na dalsze sugestie
REKLAMA