logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić adresy IP komputerów w sieci lokalnej? Programy i narzędzia

miki476 20 Lip 2006 22:01 3655 4
REKLAMA
  • #1 2837811
    miki476
    Poziom 13  
    WItam !!
    mam pytanko a mianowicie czy istnije program do sprawdzenia adresów ip komputerów znajdujących się w sieci lokalnej??mam problem bo pokazał mi się komunikat że w sieci lokalnej znajduję sie system o tym samym adresie ip.Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2837941
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Edek45 napisał:
    http://www.twojeip.wp.pl/?ticaid=116ab#
    Pozdrawiam

Nie czytamy dokładnie tego co pisze autor, a chodziło mu o adres w sieci lokalnej LANguard Network Scanner pokazuje adresy maki i nazwy kompów ale tylko te które nie mają włączonego firewall-a, ale jak znam życie to nikt w sieci lokalnej nie przywiązuje wagi do poprawnej nazwy komputera a nazwy przydzielane są losowo podczas instalacji systemu także nazwa może Ci nic nie dać. Jedynie to po mac-u karty i z pomocą administratora sieci możesz dojść kto namieszał z adresem IP. Zresztą zgłoś problem administratorowi i niech znajdzie "mieszacza"
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 2838228
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1881
    tcp net view - prosty bazuje na składnikach windowsa
    ip tools - ten polecam ma dużo opcji włacznie ze skanowaniem
  • #5 2838479
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Jeśli jest to sieć lokalna (tak jak napisałeś) to po prostu ustalcie z resztą znajomych w sieci adresy IP i wpiszcie je na stałe, poczynając np. od 192.168.x.x u każdego z użytkowników. Jeśli sieć udostępnia i-net to sam LANguard nic tobie nie da, (musiałbyś chodzić po użytkownikach i sprawdzać fizyczny adres MAC który można zmapować na inny i podszywać się) Jeśli udostępniacie jakieś "zasoby" to wystarczy zwykłe hasło dostępu w Windows i po problemie. Ps. Zbyt mało detali kolega napsał żeby odpowiedzieć coś w miarę sensownego :)
REKLAMA