logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

programator phoenix jako czytnik kart do tunerów FTA

elektromax2 21 Lip 2006 10:53 6940 6
REKLAMA
  • #1 2838945
    elektromax2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam!

Chciałbym do swojego fergusona 3018 wstawić czytnik kart na złączu RS232.

Słyszałem ze można zamiast drogiego czytnika zastosować tani programator phoenix'a.
    Mam nawet schemat przeróbki.
    Jedynie tylko nie wiem czy to rzeczywiście jest prawda!?
    Który programator pasuje do załączonego schematu?

Szukałem na forum ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
    Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Czytnik_z_phoenixa_sch.tif (54.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2839501
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Zgadza się można tak zrobić , ale odradzam - nie uruchomisz tego ze względu na brak możliwości zaprogramowania układu PIC 16F628 , pozostaje niestety giełda lub allegro .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 2840445
    elektromax2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    W opisie pisało że wystarczy tylko przeciąć zaznaczone ściezki. To jak to wkońcu ma być?
  • #4 2841898
    ul1002

Poziom 35  
    Nie wystarczy , jak widać w opisie trzeba dołożyć układ scalony PIC , oryginalnie programator go nie posiada .
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 2842108
    f80
    Poziom 11  
    Serdecznie wszystkich witam.Od dłuższego czasu śledzę temat czytnika na forach i jest z tym problem a szkoda bo wiele osób miałoby satysfakcję z samodzielnego wykonania urządzenia.Co do wsadu mam wersję ograniczoną czasowo(była chwilkę w sieci).Mam wykonany konwerter w wersji na kabel między phoenixa a tuner jeśli może ktoś "ożywić" w/w wsad to chętnie udostępnię(bo zapewne wielu osobom się przyda a niestety jego autor jest nie osiągalny-a szkoda...).Pozdrawiam Mariusz.
  • #6 2846229
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Powiem tak. Miałem okazję bawić się takim czytnikiem do Ferdka. Na moje oko tego się nie da normalnie używać jeśli ktoś miał wcześniej normalny tuner z czytnikiem kart. Po przełączeniu na kanał kodowany w innym systemie czytnik się zawieszał, trzeba było resetować albo jego albo tuner. Jeśli ktoś nie miał nigdy innego to może się jakoś przyzwyczaji i będzie myślał że tak ma być. Moim zdaniem winny jest soft w tunerze. A PIC zmienia prędkość komunikacji. Zastanawiam się czy tego nie można było zrobić w sofcie tunera tak by faktycznie tylko Phoenix wystarczył ale z pretensjami to do autorów softów i na bardziej specjalistyczne fora. Myślę że lepiej poszukać starego Philipsa3010 niż męczyć się z czytnikiem.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 2848302
    ul1002

Poziom 35  
    Cześć , to nie wina softu ani wsadu , to jest kwestia ustawienia w menu tunera i nie ma problemu z brakiem przesyłania ecm z karty do tunera po przełączaniu na inne programy .
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest wykorzystanie programatora Phoenix jako czytnika kart do tunera Ferguson 3018 poprzez modyfikację na złączu RS232, jednak wymaga to dodatkowego układu scalonego PIC 16F628, którego programator Phoenix oryginalnie nie posiada. Samo przecięcie ścieżek nie wystarczy. Brak możliwości zaprogramowania układu PIC stanowi główną przeszkodę, co powoduje, że bardziej praktyczne jest poszukiwanie gotowego czytnika na rynku wtórnym. Użytkownicy zgłaszają problemy z zawieszaniem się czytnika przy przełączaniu na kanały kodowane, co może wynikać z ustawień menu tunera lub ograniczeń oprogramowania tunera. Niektórzy sugerują, że problemem jest prędkość komunikacji zmieniana przez PIC, a nie sam soft tunera. Alternatywnie polecane jest poszukiwanie starszych modeli tunerów z fabrycznym czytnikiem kart, np. Philips 3010.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA