logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B 1.5TD - czy tuning turbiny zwiększa moc o 20-30 KM?

kurakk 21 Lip 2006 16:18 46860 39
REKLAMA
  • #1 2839869
    kurakk
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam. Chciałbym zapytać czy może ktoś spotkał sie z tym typem silnika lekko po tuningu? bo słyszałem że można zmienić podobno jakiś zaworek na turbinie i zwiększyć tym samym ciśnienie doładowania co ma dać jakieś 20-30 KM więcej. Nie jest to potwierdzona informacja, znalazłem to gdzieś na forum w języku angielskim. Chciałem tylko zapytać czy takie cośjest możliwe i czy może akurat ktoś to zrobił. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2840232
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Przy turbinie masz wastegate'a, jest to zawór, który upuszcza nadmiar spalin po to aby, nie przekręcić turbiny i silnika, jeżeli zaczniesz przy nim kombinować (zakładając że masz pojęcie o takich sprawach) to może sie to skończyć tym, że na poczatku turbina sie przekręci i powie "mam dość" a później lub równolegle z tym silnik odmówi współpracy, bo nastąpi overboost. Generalnie bez czujnika doładowania oraz hamowni nic nie zrobisz, ponieważ nie bedziesz wiedział o ile i jaki parametr Ci sie podniósł.
  • #3 2841390
    Kodem_PL
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mozna swodobnie podkrecic. To chiptuning w silniku bez elektroniki:D

Tu masz linka krok po kroku:

http://rapidshare.de/files/19468785/Moc_silnik_1.5_TD.doc.html

Auto jezdzi wtedy niemal jak GSi. Pamietaj tylko o nie palowaniu zimnego silnika i nie gaszeniu od razu po ostrej jezdzie!! Daj mu ochlonac z minute.
  • #4 2848674
    kurakk
    Poziom 15  
    Dzięki bardzo, ściągnołem sobie. Bardzo fajny i szczegółowy opis. Zobaczymy jak autko pojedzie :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2850463
    Kodem_PL
    Poziom 15  
    Ciesze sie, ze moglem pomoc. Autka nie poznasz, zapewniam Cie. Napisz koniecznie wrazenia z jazdy!
  • #6 2860903
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    30 kucy-przesada,ile fabrycznie ma ten motor 66KM,ludzie samym powietrzem auto nie jedzie,poza tym ciekawe jak długo silnik wytrzyma dodatkowe 30KM?przeciez zeby z punto 75-95KMczyli 20KM gosciu wymienil walki,kolo zamachowe,wydech,dolot,soft i ..... a wy myslicie ze podkrecicie turbinke i +30KM bez szkody dla motoru? litosci...
  • #7 2862636
    Roli
    Poziom 26  
    Chłopie ale po co zawracasz głowe wytrzymałością silnika ??? Co np. mnie interesuje trwałość silnika, ma wymiatać a jak sie skończy to idzie na przemiał i koniec.

Cytat:
    ludzie samym powietrzem auto nie jedzie

Jak byś uważnie czytał to co jest napisane w tym poradniku to zauważysz że jest modyfikowana dawka paliwa na pompie paliwa, a dopiero później ustawiamy cisnienie doładowania.

Cytat:
    przeciez zeby z punto 75-95KMczyli 20KM gosciu wymienil walki,kolo zamachowe,wydech,dolot,soft i .....

No to powiem Ci że z tego co piszesz co jest powymieniane to ten silnik powinine mieć sporo wiecej, ale to nie moja sprawa.

Cytat:
    a wy myslicie ze podkrecicie turbinke i +30KM bez szkody dla motoru? litosci...

A czy ktoś wogule poruszył temat zużycia ??? Po co sie wypowiadasz na tematy nie związane z wątkiem ??? Czy wogule wiesz co piszesz ???
  • #8 2863142
    senso
    Poziom 20  
    1.Punto było bez turbo! sama mechanika+chip, testowane na hamowni i wiecej juz nie bedzie chyba ze z turbo
    2.Nie czytalem artykulu z linka ktory tu jest:P nie bylo kiedy
    3.o zuzyciu i wytrzymalosci mowie dlatego bo nie kazdego stac na zmiane fury gdy padnie silnik poddany nieumiejetnemu tuningowi.Wiekszosci ludzi sie wydaje ze chipy z allegro za 10pln dadza im +30ps stad tez moje obawy i "przestroga".Ludzie mysla ze podkreca silnik h..j wie ile i ze nadal bedzie palil tyle ile bylo i ze zywotnosc nie skroci sie.
    W sumie to masz racje,jak ktos kuma to wie ze nic za darmo a jak glupi to zmieni fure lub przesiadzie sie na rowerek.:)
  • #9 2869932
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Ja jeszcze bym dodal intercoolerek tez troche KM przybedzie. A co z zaworem Blow-off ? Ja takowy posiadam i mozna tez by sie przy nim pobawic.
  • #10 2870522
    senso
    Poziom 20  
    intercooler zawsze przy doladowaniu,bez turba to tylko hamuje powietrze i dupa z tego itp.

Blow off- upuszcza nadmiar powietrza,cisnienia ze sprezarki gdy motylek przepustnicy sie przymyka w momenie ujecia gazu.Wiec tu dzikich mustangow nie znajdziesz.
  • #11 2870750
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    senso napisał:
    intercooler zawsze przy doladowaniu,bez turba to tylko hamuje powietrze i D... z tego itp.

Blow off- upuszcza nadmiar powietrza,cisnienia ze sprezarki gdy motylek przepustnicy sie przymyka w momenie ujecia gazu.Wiec tu dzikich mustangow nie znajdziesz.

Przepraszam ale wiek jak dziala jedno i drugie :)

Nie wiem czy czytasz uwaznie tekst ale ten silnik to TD czyli nie ma intercoolera. Mam ten sam problem i przymierzam sie z montazem ale nie wiem jak silnik bedzie zachowywal sie w zimie. Dodatkowo mam EGR, ktore chce wypruc a to moze oznaczac w zimie znacznie dluzsze nagrzewanie sie silnika, oleju i turbina moze dostawac.
    Co do Blow-offa to przy znacznym doladowaniu silnika moze on zaczac puszczac dlatego tez z nim trzeba powalczyc ale z glowa bo duze cisnienie bedzie hamowalo turbine przez co zwiekszy sie turbo dziura.
    W tym temacie zajmujemy sie silnikiem diesla gdzie przepustnicy nie znajdziesz...
  • #12 2871931
    senso
    Poziom 20  
    Fakt sory,doczytalem na koncu ale potem ucieklo z pamieci.Zwracam honor...ale z tym blow off bym tak nie kombinowal:P
    pozdr
  • #13 2909017
    Kodem_PL
    Poziom 15  
    Czolowi polscy tunerzy probowali bawic sie z blow offami i odpuscili bo nie mialo to sensu (o ile pamietam Master's i CompSport).

Kurakk, zrobiles te modyfikacje? Jak wrazenia? Opinie?
  • #14 2956126
    -Paolo-
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ludzie nie patrzcie na oznaczenia na klapie auta, ja mam 17td a interkuler jest obok chłodnicy. Powiem tyle, że moja astra ma silnik isuzu przypuszczam, że ta corsa też bo te silniki to siostry.
  • REKLAMA
  • #15 2956373
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    szczerze mowiac to zachecam do grzebania w nawet starych dieslach , kumpel teraz rozbija sie 1.6 D 55 koni to ma chyba seryjnie ale wymiata nawet niezle , zaintrygowalo nas to , kumpel przejrzal silnik i sie okazalo ze zmieniona jest dawka paliwa na pompie , wiadomo ze to skraca zywotnosc przedewszystkim tlokow gdyz nie jest dostarczone dodatkwe powietrze ale mimowszystko efekt jest zachecajacy , dlatego zgrzebane TD moze naprawde zaskoczyc
  • #16 2963084
    PedroSem
    Poziom 12  
    a jak wygląda sprawa z uturbieniem zwykłego wolnossącego dieselka, co trzeba przerobić?
  • #17 2963097
    Roli
    Poziom 26  
    Wygląda to podobnie jak uturbianie benzyny - użyj wyszukiwarki znajdziesz tam sporo materiałów na ten temat :)
  • #18 3676208
    pplmr012
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Silnik w Corsie td nie ma intercoolera, a założyć go to chyba nie ma gdzie. Trzeba by dać chłodnicę od kadeta i takiż intercooler. Blow-off'a to też tam niema podobnie jak przepustnicy, przecież to diesel.
    Ciśnienie doładowania na 1 bar poprzez bleed valve, dawka paliwa ćwierć obrotu w prawo i może poszerzyć zakres pracy pompy w stosunku do ciśnieniai to tyle. Było 67 jest 90 koników
    Corsa to małe auto, ale swoje forum też ma :) zapraszam.

mr012
  • #19 3684540
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    pplmr012 napisał:
    Witam,
    Silnik w Corsie td nie ma intercoolera, a założyć go to chyba nie ma gdzie. Trzeba by dać chłodnicę od kadeta i takiż intercooler. Blow-off'a to też tam niema podobnie jak przepustnicy, przecież to diesel.
    Ciśnienie doładowania na 1 bar poprzez bleed valve, dawka paliwa ćwierć obrotu w prawo i może poszerzyć zakres pracy pompy w stosunku do ciśnieniai to tyle. Było 67 jest 90 koników
    Corsa to małe auto, ale swoje forum też ma :) zapraszam.

mr012

Mylisz sie corsa z silnikiem 1.5td isuzu ma intercooler, tak samo jak astra 1.7td isuzu, te silniki różnia się jedynie pojemnością cylindrów, cała reszta to praktycznie to samo.
    Znalazlem fajny filmik z podobną corsą (z podkreconym 1.5TD):
    http://www.youtube.com/watch?v=kDs8wlLj5e0
  • #20 3686339
    pplmr012
    Poziom 11  
    Witam,
    Jeżeli chodzi o silnik z Corsy B to na 100% niema intercoolera, znam to z autopsji. Jak pisałem jedyny silnik Opla 1,5 z intercoolerem to ten z Kadeta ale nazywa się 15DTR (72KM), w Corsie 15DT lub X15DT(po '97).
    Nawiązując do Astry to też są wersje z chłodnicą pośrednią, chyba 82KM i słabszy coś koło 60KM bez tego dodatku. W celu sprawdzenia polecam: EPC oraz Autodata.

Pozdrawiam wszystkich ON'owców i nie tylko.
    mr012
  • REKLAMA
  • #21 3687785
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    sprawdzilem i rzeczywiscie nie ma intrercoolera
  • #22 3750478
    maaciek1
    Poziom 1  
    --------------------------------------------------------------------------------
    Mozna swodobnie podkrecic. To chiptuning w silniku bez elektroniki:D

Tu masz linka krok po kroku:

http://rapidshare.de/files/19468785/Moc_silnik_1.5_TD.doc.html [/color]

a możecie podesłac ten opis, bo w podanym adresie juz go brak.
    mail: maacieks(_at_)gmail.com
    Dzięki !
  • #24 7949806
    carpower
    Poziom 10  
    No ja podepnę się do prośby wyżej skoro temat został już odkopany , ktoś ma ten artykuł z linku bo już go tam nie ma, a szkoda chciałem sobie poczytać bo mam daną corsę z danym silniczkiem :)
  • #25 8032337
    Makus00
    Poziom 1  
    Witam odświeżam temat bo tez chciałbym sie dowidzieć w jaki sposób można to podkręcić. Samochód to isuzu Gemini 1.5 TD silnik chyba ten sam co w corsie :?:
  • #26 8045768
    carpower
    Poziom 10  
    Makus00 sprawdź pw ;) Pozdrawiam
  • #27 8922717
    piotrek2289
    Poziom 1  
    WITAM mam opla corse z silnikiem 1.5 td isuzu 1994r. Chciałbym go troszke podkręcić ale nie wiem jak a z tego co jakiś czas temu pisaliście to jest to możliwe. Bardzo prosze o pomoc!!!
  • #28 9531497
    szlapa4
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Macie gdzieś ten link jak zmodzić ten 1,5TD isuzu w oplu? Poproszę;)
  • #29 10249083
    krzysiek291
    Poziom 1  
    Witam
    Mógłbym tez prosić tego linka.
    Pozdrawiam i z góry dzięki.
  • #30 10690962
    gieniek
    Poziom 12  
    Chcialbym podpiac pod temat, mam corse z silnikime 1.5D isuzui mam pytanie, czy da sie do tego silnika bez wiekszych problemow wsadzic turbine od podobnego 1.5TD lub 1.7TD? jezeli tojak to moze wplynac na jego zywotnosc i co trzeba by wymienic?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy silnika Opel Corsa B 1.5TD poprzez tuning turbiny, w szczególności modyfikację zaworu wastegate i regulację ciśnienia doładowania. Wastegate to zawór kontrolujący nadmiar spalin, zapobiegający nadmiernemu doładowaniu i uszkodzeniu turbiny oraz silnika. Zmiana jego ustawień bez odpowiednich narzędzi (czujnik doładowania, hamownia) może prowadzić do overboostu i awarii. W silniku 1.5TD stosowanym w Corsie nie ma fabrycznie intercoolera, co ogranicza możliwości podnoszenia mocy bez ryzyka. Modyfikacje obejmują zwiększenie dawki paliwa na pompie wtryskowej, regulację ciśnienia doładowania (np. poprzez bleed valve lub modyfikację długości sztangi wastegate), a także usunięcie elementów takich jak EGR. Wymiana lub regulacja wastegate pozwala na podniesienie ciśnienia do około 1 bara, co może zwiększyć moc z około 66-67 KM do około 90 KM, choć uzyskanie dodatkowych 20-30 KM jest dyskusyjne i zależy od jakości wykonania tuningu oraz stanu silnika. Montaż intercoolera z Kadetta jest możliwy, ale wymaga przeróbek. Blow-off valve w silniku diesla nie jest stosowany, gdyż brak przepustnicy i charakterystyka silnika tego nie wymagają. Użytkownicy podkreślają konieczność ostrożności, chłodzenia silnika po jeździe i świadomości skrócenia żywotności silnika przy agresywnym tuningu. Dostępne są poradniki i instrukcje krok po kroku, jednak linki do nich często są niedostępne. Wymiana turbiny na mocniejszą lub montaż turbo w silniku wolnossącym wymaga znacznych przeróbek mechanicznych. W dyskusji pojawiły się także pytania o regulację wastegate poprzez skracanie sztangi oraz o funkcję białego kółka w pompie wtryskowej, które jest dystansem pod membraną regulującą dawkę paliwa przy doładowaniu. Przykłady użytkowników potwierdzają, że tuning może przynieść zauważalny wzrost mocy i momentu obrotowego, ale wymaga wiedzy i odpowiednich narzędzi pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA