logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uturbić silnik Kadett 1.6i C16nz? Uszczelka, chłodzenie, pompa oleju

tomasz72 07 Cze 2006 18:04 8567 35
REKLAMA
  • #1 2707411
    tomasz72
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam pare pytan w zwiazku z uturbieniem tego silnika (narazie zbieram informacje)

1.pytanie- czytalem cos na forum o odprezaniu silnika poprzez zastosowanie innej uszczelki pod glowice , czy moze ktos rozszerzyc ten temat (gdzie kupic, jaka zastosowac itd.)

2.Podobno turbina musibyc chlodzona ciecza? - rozbieralem z kumplem silnik od toyoty supry 3.0 Turbo i nie przypominam sobie zeby tam szly weze od chlodnicy!

3.Czy zamiast pompy oleju do smarowania turbo (musi byc pompa?) moge zastosowac pompe od wspomagania? w wiekszosci aut jest na pasku wiec najlepiej mi pasuje!

4.Widzialem ostatnio na allegro "dokladke pod filtr oleju z wezami i chlodnica oleju! czy moge ja zastosowac do "zasysu" oleju przez pompe -do smarowania turbiny.

Chcialem dodac ze nie jestem maniakiem ktory chce jak najtanszym kosztem miec 1000 koni!!

Turbine chce miec na max 0.3Bara zalezy mi jedynie na momencie obrotowym

Czekam na odpowiedz i ewentualane zjechanie mnie za brak wiedzy :D
  • REKLAMA
  • #2 2707737
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Chłodzenie wodą??? pierwszy raz słyszę,chłodzenie olejem z miski to tak.Często wydmuchuje seryjną uszczelkę przy większych wysileniach.Pamiętaj o możliwościach skrzyni biegów,mają z reguły zapas ok 30% na moc/moment ,potem mogę się zmielić :P.
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2707810
    philsonic
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    ktorys silnik volkswagena mial tak ze turbina miala chlodzenie woda i olejem. tylko nie pamietam co to bylo diesel czy benzyniak.
  • Pomocny post
    #4 2707948
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    hehe , proponuje poczytac jeszcze zanium sie za to zabierzesz no ale tak od poczatku :

1- odprezenie przy takim doladowaniu nie jest konieczne
    2- chlodzenie ciesza , wystepuje lub nie zalezne od modelu sprezarki , czesciej mozna to znalesc w turbobenzynach ze wzgledu na temp pracy
    3 - olej do smarowania turbo bierze sie z obiegu z silnika , nie stosuje sie zadnych dodatkowych pompa :D:D:D:D
    4 - doplyw oleju rozwiazujesz tak : czujnik temp wykrecasz wkrecasz trojnik odplyw z turbo robisz w miske dospawujesz krociec i cala filozofia

ps poszukaj ROLI dawal link do Maximum Boost G. Bela duzo tam mozesz sie dowiedziec , praktycznie wszystko w tym temacie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2708392
    masakra
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    philsonic napisał:
    ktorys silnik volkswagena mial tak ze turbina miala chlodzenie woda i olejem. tylko nie pamietam co to bylo diesel czy benzyniak.
    ja w golfie 1,6 TD inetrcooler mam chlodzenie ciecza tez, poza olejowym, najmocniejszy z diesli montowanych
  • #6 2708690
    tomasz72
    Poziom 14  
    Dzieki wszystkim !!
    Jeszcze jedno pytanko odnosnie tej uszczelki pod glowice:

Jaka zalozyc zeby sie nie bac o jej wydmuchanie ??
  • #7 2708821
    DOHC
    Poziom 19  
    najleprza seryjna najczesciej , kup poprostu dobra oryginalna uszczelke przy 0.3 bara da rade ale nie oczekuj jakichs spektakularnych przyrostow
  • #8 2710338
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    DOHC powiedział już omówił najważniejsze zagadnienia, a ja mam tylko do dodania to że zanim go uturbisz to proponuje pomierzyć luz na panewkach, bo wraz ze wzrostem stopnia sprężania/cisnienia w cylindrze bedą rosły silły działające za łożysk głowne/korbowe i te luzy jeszcze bardziej sie powiekszą. Prawda jest taka że do zmęczonych silników nie powinno sie zakładać turbo, ale każdy robi jak uważa. Poza tym tematy o uturbianiu pojawiają się średnio raz na tydzień/dwa tygodnie, wiec proponuje użyć wyszukiwarki - znajdziesz tam sporo ciekawego stuffu.
  • #9 2713153
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    Hmmm tez mam taki engine w asterze,tez probowalem go uturbic ale szybko sie przekonalem ze strona mechaniczna to banał w porownaniu z elektroniką,zestrojeniem jej ,ceną świnek itp...:( Pozdro!
  • #10 2713236
    DOHC
    Poziom 19  
    swinek... 600 zl smt , taniej sie nie da raczej no i strojenie

Dodano po 10 [minuty]:

jeszcze jedno mi sie przypomnialo , sa komputery z funkcja uczenia ktore np daza do konkretnego afr i wtedy sie swinka nie za wiele zdziala i zostaje albo chip albo zmina kompa albo stand alaone (najtaniej megasquirt)
  • #11 2713456
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    Ja bym sie nie bawił w turbinę. Jak zależy Ci na momencie obrotowym to wstaw silnik DIESLA jakiś TD najlepiej :-) mniej problemów , mnie spala . Myslę ze pasowałby silnik ISUZU 1,7 TD stosowany w oplach . Nie warto sie bawić w turbinę przy silnku 1,6. nie wiadomo jak długo Ci pochodzi jesli wogóle go zestroisz

Pozdrawiam
  • #12 2713815
    Roli
    Poziom 26  
    Cytat:
    Nie warto sie bawić w turbinę przy silnku 1,6. nie wiadomo jak długo Ci pochodzi jesli wogóle go zestroisz

A czemu miał by go nie zastroić - wszystko da sie zestroić, poza tym to jak długo pochodzi bedzie zależało od właściciela pojazdu.
  • #13 2713825
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    nie tyle będzie zależało od właściela ile od tego w jakim stanie jest silnik :-)
    nie ma co sie oszukiwać ze 16nz to już stara jednostka i mogłaby sie posypać przy takim przyroscie mocy.

A co do zestrojenia to może sie i da ale sporym nakładem sił i środków wie to ten kto zakładał turbinę w silniku do tego nie przystosowanym

pzdr
  • #14 2713848
    tomasz72
    Poziom 14  
    Z tego co wiem to C16nz (czyli moj :D) jest jednym z najzywotniejszych silnikow w kadettach!
    Jesli chodzi o silnik to macie racje , przed uturbieniem bede robil kapitalny remont!
    Co do diesla , to nie chce zadnego diesla bo jak slysze ten dzwiek silnika to mi sie w bebechach przewraca - sorry

Co do zywotnosci silnika to moge jeszcze powiedziec tak:

Jakies 1.5 miesiaca wstecz pisalem do firmy Promotor zajmujacej sie kompleksowa przerobka silnikow! Bralem wtedy pod uwage silnik 2.0 16v od kadetta gsi!!
    Za kompletna instalacje turbo czyli kolektor + turbo + zestrojenie powiedzieli mi 6tys. zloty , bez zadnej modyfikacji silnika (oczywiscie zaznaczyli iz silnik musi byc w BDB stanie) , mowili rowniez ze juz zajmowali sie czyms takim w tym silniku i szacowana moc bedzie ok 250km i 264 moment obrotowy!!!

Poszukam jeszcze dzis tego maila na poczcie i wkleje skreena zeby nikt nie mowil ze sciemniam!!

Dodano po 12 [minuty]:

HAHA znalazlem !!!
    Pierwszy zalacznik jest z moim zapytaniem a drugi z odpowiedzia

Troche sie walnalem z momentem bo jest wyzszy!!!!

Czekam na koment!!
    Załączniki:
    • Jak uturbić silnik Kadett 1.6i C16nz? Uszczelka, chłodzenie, pompa oleju 3.JPG (111.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uturbić silnik Kadett 1.6i C16nz? Uszczelka, chłodzenie, pompa oleju 2.JPG (116.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2714035
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    za taką kasę to bym brał silnik od a6 albo paska na pompowtryskiwaczach .. znam gościa co ma taki silnik w golfie III to ma kłopoty nawet z ruszaniem z III bo i tak koła mu mielą w miejscu. Za 6 tyś to możesz mieć 250 koni w silniku seryjnym. A jak byś chciał taniej zrobić przeróbkę na turbo to zapraszam na priv. Skontaktuję Cię z osobami które zajmują sie tym profesjonalnie i doradzą Ci coś konkretnego ..
  • #16 2714246
    Roli
    Poziom 26  
    Cytat:
    A jak byś chciał taniej zrobić przeróbkę na turbo to zapraszam na priv

Tanio to sie piecze ciasto a nie uturbia silnika !!! Jest takie powiedzenie "płacisz tanio płacisz dwa razy".

Cytat:
    za taką kasę to bym brał silnik od a6 albo paska na pompowtryskiwaczach

Przecież było mówione że klekotów niet.

Sczerze mówiąc to nie uważam że cena którą Ci powiedzieli jest wysoka, na moje rozeznanie w rynku to tak średnio, widziałem już droższe instalacje o podobnych parametrach, ale prawda jest taka, że jak byś to wykonywał sam to uturbienie wyniosło by Cie połowe tej kwoty.
  • #17 2714253
    DOHC
    Poziom 19  
    szczerze... 250 kucy to ciezko mi uwierzyc nawet na fabrycznie nowym silniku , ja bym nie myslal o mocach tylko dmuchnol te 0.3 wystroil na bezpiecznie i zobaczyl ile wyjdzie jak bedziesz zakladal sobie np 180 KM to przeciagniesz z doladowaniem i wywalu uszczelka itp
  • #18 2714627
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    ROLI tanio nie znaczy za 300 zł.. .Przeliczyłem do kadeta faktycznie drogo wyjdzie. 6 tyś to rozsądna cena.. Jeśli Ktoś chce podtlenek też nie ma problemu :-) . Mówię poważnie.... Jeśli Ktoś miałby ochotę to zapraszam http://www.gtstuning.pl/. Mozna sie powołać na mnie albo załatwić przeze mnie..

Pozdrawiam
  • #19 2714748
    viper555
    Poziom 39  
    Zamiast pakowac 6 tys osobiscie zalozyl bym calibre na turbinie,stare ople maja to ze lykaja kazdy silnik bez wiekszych przerobek(mam corse a 2.0) i to jest piekne!(ale w uturbianie tez bym sie pobawil niewazne jaki efekt)POzdrawiam!
  • #20 2714806
    DOHC
    Poziom 19  
    zalezy jakie kto ma podejscie jak to jest samochod na codzien to odradzam stanowczo , jak fura do zabawy to powodzenia jak wybuchnie trudno , to czego sie nauczysz twoje , ja mam takie podejscie :)
  • #21 2715251
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Zamiast pitolic sie z 1.6 i gowniany efekt uzyskac to proponuje ci silnik jak piszesz 2.0 16V(150KM) lub jeszcze lepiej,ten silnik z turbo(calibra,w polsce raczej nie do dostania) 204KM.Dobrym,trwalym i ekonomicznym silnikiem opla jest 20SEH 2.0 8V 129KM(175Nm), za 3tys. zl. zrobia na 180KM.
    I teraz pieniadze,piszesz remont co mam nadzieje wiesz co to jest?nie wymiana pierscieni i uszczelki pod glowica oraz karcher tylko full opcja czyli kasowo drugi kadett(oczywiscie bez robocizny)do tego 6tys.(przyzwoita cena) za turbo i moze ze 120KM co to za sens?glupota!
    Masz kadeta,to juz sa padaczki(sorry)i tyle kasy pakowac?kup drugiego z silnikiem 2.0 i bedziesz mial czesci,silnik,skrzynie i elektryke...Takie jest moje zdanie.
  • REKLAMA
  • #22 2715286
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    a 2 sprawa żeby Ci buda sie nie rozsypała przy 200 KM i to poważanie mowię... na bank nowa zawiecha, koła, tarcze tył i przód wydech i takie tam no i całe przeniesienie napędu
  • #23 2715524
    Roli
    Poziom 26  
    Panowie, w tym momencie to już wchodzimy w nowy samochód, bo lepiej już kupić coś mocnego. Właściciel natomiast chce mieć coś niepowtarzalnego i może jest przygotowany na zawieche, układ napedowy, wyspawanie nadwozia. Wiem że koszta modyfikacje tego samochodu przekroczą kilkakrotnie jego wartośc, ale czego nie robi sie dla swojego samochodu.
  • #24 2715820
    viper555
    Poziom 39  
    Popieram,widze to po swoim przykladzie ,jak wjedziesz gsikiem to bedzie poprostu gsi,niema to jak satysfakcja z wlasnej roboty...Tak to juz jest na tym swiecie...POzdro!
  • #25 2718269
    P.Artek
    Poziom 21  
    Te samochody nie nadaja sie do wiekszych mocy,co prawda szwaby wyciskaja po 300KM ale watpie zeby tym jezdzic na codzien(polecam google)Mialem kiedys GSi i jak silnik doslownie rozprol caly przod to poszedl do "szczesliwego" nabywcy.Astra I jest lepszym samochodem do zabawy i cena...przywieziona juz za 3000zl
  • #26 2718385
    DOHC
    Poziom 19  
    tylko w jakim stanie ta astra za 3000 i z czego ulepiona (ile wiader szpachli ??) kazdy rzezbi w tym co ma , wystarczy spojrzec na kjsowe maluchy , na pierwszy rzut oka wogole nie nadaja sie do szybkiej jazdy a jednak daja rade
  • #27 2722354
    P.Artek
    Poziom 21  
    DOHC chyba nie jestes az takim burakiem i umiesz odroznic samochod ktory jest trzema wiadrami wyszpachlowany?
    Chodzi o konstrukcje astry ktora jest lepsza od kadetta.Jak wydawac kase i cos ciekawego tworzyc to z glowa.
  • #28 2723759
    Roli
    Poziom 26  
    Cytat:
    Chodzi o konstrukcje astry ktora jest lepsza od kadetta.

Prosze Cie :lol: , przecież to te same konstrukcje, różniły sie tylko tym że niektóre silniki były na wtrysku, a zawias, hamulce - generalnie całe podwozie to ta sama konstrukcja, wnętrze delikatnie zmodernizowane. Wiec nie mów mi o wyższości Astry nad Kadetem, bo to tak jakby porównywać Polonezy czy inne pojazdy - pamiętaj że nie opłaca sie wymyslać czegoś nowego skoro stare sprzedaje sie dobrze.
  • #29 2723938
    DOHC
    Poziom 19  
    pazatym astra jest ciezsza od kadetta , gdzie tu sens ?? :>
  • #30 2724438
    P.Artek
    Poziom 21  
    Troche przeszedlem z takimi lupami i kasy wydalem,autor postu pisze ze nie zalezy mu na wielkich mocach tylko zeby silnik mial niezly moment i to pewnie juz przy niskich obrotach.
    Moje zdanie:
    Najtaniej i najlepiej bedzie zmienic silnik i to na 2.0 8V prosty,bezawaryjny-prawdopodobnie wzupelnosci wystarczy.
    Jezeli autor koniecznie chce wydac pieniadze to polecam:
    http://www.gratka.pl/moto/szukaj.phtml?id_pod...zwi=&f_skroty=&slowa=&inte=on&gaze=on&biur=on

http://www.gratka.pl/moto/szukaj.phtml?id_pod...zwi=&f_skroty=&slowa=&inte=on&gaze=on&biur=on

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości uturbienia silnika Opel Kadett 1.6i C16NZ, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii uszczelki pod głowicą, chłodzenia turbiny oraz pompy oleju do smarowania turbo. Wskazano, że odprezanie silnika poprzez zastosowanie innej uszczelki nie jest konieczne przy doładowaniu do 0,3 bara, a najlepsza jest oryginalna, dobra uszczelka seryjna. Turbina zazwyczaj chłodzona jest olejem silnikowym, chłodzenie cieczą występuje rzadziej i zależy od modelu turbiny, częściej w silnikach benzynowych. Do smarowania turbiny nie stosuje się dodatkowej pompy oleju, olej pobierany jest z obiegu silnika. Można zastosować chłodnicę oleju z dopływem oleju przez filtr, co poprawia smarowanie turbo. Wiele odpowiedzi sugeruje, że lepszym rozwiązaniem jest wymiana silnika na mocniejszy, np. 2.0 8V lub 2.0 16V, a nawet silnik z turbodoładowaniem z modelu Calibra, ze względu na lepszą trwałość i łatwość strojenia. Koszty profesjonalnego uturbienia są wysokie (około 6000 zł), a samodzielne modyfikacje wymagają gruntownego remontu silnika i modernizacji układu hamulcowego (np. zaciski 4-tłoczkowe). Wskazano również na konieczność wzmocnienia podwozia i układu napędowego przy większej mocy. Dyskusja podkreśla, że uturbienie silnika C16NZ jest możliwe, ale wymaga dużych nakładów finansowych i technicznych oraz odpowiedniego przygotowania silnika i pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA