logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mrugająca dioda LED. Po pewnym czasie zaczyna świecić.

kasprzyk 21 Lip 2006 22:19 4770 10
REKLAMA
  • #1 2840705
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Za pewne banalne pytanie - szwagier zakupił diodę czerwoną LED mrugającą + 4k rezystor (podczasz kupowania - sprzedawca chwytał do ręki po kolei sprawdzał - ta mruga - ta nie - aż w końcu wybrał)
    podłaczył do auta chwilkę mrugała i zaczęła świecić cały czas - dostałem do sprawdzenia - zmniejszałem napięcie zasilacza i stwierdziłem że mała wartośc rezystora - bo przy mniejszym napięciu mrugała. Wstawiłem 6k - wszystko zaczęło działać poprawnie - polutowałem - włączam i to samo - nie mruga - zmniejszam napięcie zaczyna - wstawiłem 10k - działa - ale po czasie zaczyna świecić na stałe ... - o co chodzi? - dioda może być uszkodzona?

Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 2840735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2840748
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Po 10 latach przerwy zabrałem się za jakąś diodę led i tak pechowo trafiłem ;) - jaki rezystor powinien być dla 12V - może jednak to moja wina???

Pzdr
  • REKLAMA
  • #4 2840782
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    A dioda mrugająca potrzebuje w ogóle rezystor??
    Bo jakoś moja dioda mrugająca nie potrzebuje żadnego rezystora
  • REKLAMA
  • #5 2840790
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2840807
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Mariopi napisał:
    Jak ma wbudowany w chipie stabilizator to pewnie nie potrzebuje rezystora (ale są granice).

Skąd mam wiedzieć czy jest wbudowany stabilizator - jak to sprawdzić - sprzedawca nie dobierałby pewnie rezystora... ?
  • #7 2840862
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Ja znam tylko jeden sposób na to dosyć brutalny
    Podłącz bez rezystora pod 12V, i jak się nie spali po kilku sekundach to znaczy że ma stabilizator.
  • #8 2840878
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    jony napisał:
    Ja znam tylko jeden sposób na to dosyć brutalny
    Podłącz bez rezystora pod 12V, i jak się nie spali po kilku sekundach to znaczy że ma stabilizator.

Sposób pewny - ale szwagier nie będzie chciał wydawać następnych 30zł na drogę ;) - wiem - można wysyłkowo - ale to znowu trwa - a jak prześlą następną uszkodzoną ?
    Na razie chciałem to rozwiązać "delikatnie" - może trafił ktoś jednak na taki przypadek?

Pzdr
  • #9 2840911
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 2840940
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Mariopi napisał:
    Sorry ale ja "wymiękam" bo dyskusja.....

Wiem - w swoich działach też bym się śmiał z takich "pogadanek".
    Jednak na ten moment - po jutrze wyjazd nad morze - szwagier chciał sobie sprawić mały komfort psychiczny w postaci diody za 3.5zł mrugającej w aucie - myślałem że na tyle jest to prosty temat - iż dostanę odpowiedź tutaj - w ciągu kilku godzin....

Dziwnie tłumaczyć komuś, kto prosi Cię o pomoc w podłączeniu diody świecącej: przywieź 5 sztuk - kilka spalę - jedną uda mi się Tobie podłączyć :) - mam nadzieję, że mnie rozumiecie.

Pozdrawiam

p.s. - te diody mozna dostać za kilka groszy??? czy 3,5 zł to te grosze?
  • Pomocny post
    #11 2840974
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy czerwonej diody LED mrugającej, która po podłączeniu do zasilania 12V z rezystorem 4kΩ początkowo mruga, a następnie świeci ciągłym światłem. Zmiana rezystora na większe wartości (6kΩ, 10kΩ) powoduje, że dioda działa poprawnie przez pewien czas, ale po chwili znów świeci stale. Dyskusja wskazuje, że diody mrugające mogą mieć wbudowany stabilizator napięcia, co wpływa na konieczność stosowania rezystora lub jego wartości. Brak informacji od sprzedawcy o wbudowanym stabilizatorze utrudnia dobór rezystora. Propozycje rozwiązań obejmują testowanie diody bez rezystora pod regulowanym napięciem, co jest ryzykowne, lub zakup diod od innego dostawcy, gdyż wadliwe egzemplarze mogą być przyczyną problemu. Alternatywnie można zbudować prosty generator impulsów (np. na tranzystorach lub układzie NE555) i użyć standardowej diody LED mrugającej. Wskazano, że niska jakość diod i brak standaryzacji parametrów powodują trudności w doborze rezystora i stabilnym działaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA