logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda Migająca. Czy to jakaś wadliwa dioda? Ja popsułem?

xXLukasXx 13 Lut 2007 18:43 2370 3
REKLAMA
  • #1 3566328
    xXLukasXx
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem jakiś czas temu taką http://www.centrumelektroniki.pl/sklep/product_info/n/Dioda_LED_3mm_Migajaca_Niebieska/pId/17785.html
    diodę. Normalnie podłączyłem ją do obwodu (z małym rezystorem) aby przetestować to cudo. Działała pięknie ;] wyłączyłem, aby nieco większy rezystor zamontować. Dioda... przestała działać. Podłączałem z powrotem do wcześniejszego rezystora, także nie działała, podobnie jak przy podłączeniu bezpośrednim. Gdy natomiast podłączyłem ją bezpośrednio do nowej baterii, zaczęła świecić... światłem ciągłym, bez mrugania. Co z nią nie tak? Była jakaś wadliwa czy to ja ją nieumyślnie popsułem? Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie dylematu początkującego elektronika ;d
  • REKLAMA
  • #2 3566440
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    witam
    prawdopodobnie uszkodziles strukture diody , marne szanse ze bedzie dzialac jak w czesniej [ brawie zerowe]

ps: w tej diodzie na strukturze jest wbudowany uklad [jakis generator] ktory wlancza i wylancza diode, cos sie zjaralo i jest zwarcie mozna powiedziec ze to cod ze dioda swieci:idea:

Moderowany przez ankuch:

Ortografia !
    Ostrzeżenie #2.

• REKLAMA
  • #3 3566554
    xXLukasXx
    Poziom 2  
    Ok, ale jako że jestem ciekawy, dlaczego się popsuła? ;d przepięcia żadnego raczej nie powinno być, podłączałem przed popsuciem tylko z rezystorem (zresztą czytałem że w przypadku mrugających nie jest potrzebny nawet rezystor), bateria zwykła (niealkaliczna). I nie do końca wiem co mogło być przyczyną popsucia, a chciałbym chociaż w przybliżeniu wiedzieć, żeby w przyszłości nie robić takich gaf :)
REKLAMA