logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Technics sa-eh750 - błąd F61 + nie działa szufladka CD

Bzyczek999 21 Lip 2006 22:33 5839 3
REKLAMA
  • #1 2840742
    Bzyczek999
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    Witam posiadam taka wieze i wyskakuje na wyswietlaczu F61 dowiedziałem sie że to jest bład koncówki mocy, wymieniłem na nowa (50zl) i dalej jest to samo. dodam jeszcze że oprocz tego ze swieci sie F61, nie mozna wyłaczyc wzmacniacza przyciskiem, oraz nie działa otwieranie szufladki od CD. reszta wyglada na to że pracuje prawidłowo. kaseciak jest ok, pracuje normalnie, procek dzwieku zapala wyswietlacz i funkcje korektora działaja, ale jak nie ma dzwieku to nie mam jak sprawdzic. pozostaje ten bład F61, jakis pomysł???? pomozcie. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2842024
    uglymaniek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Sprawdź czy z zasilaczem jest wszysko OK (zimne luty, złącza, diody, tranzystory, rezystory bezpiecznikowe). Być może brakuje jakiegoś napięcia (lub jest znacznie zaniżone). Dla pewności wylutuj końcówkę mocy i załącz wieżę - jeżeli nadal będzie wyświetlało F61 to usterka będzie tkwiła w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 2842276
    Bzyczek999
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    posprawdzałem napiecia i juz wszytskie sa ok. jak wylutowałem koncówke i juz na sprawnych napieciach, po uruchomieniu wiez wyswietla sie hello, i znika, i nic juz nie mozna na wiezy zrobic, nawet wylaczyc. pomocy pozdro
  • #4 12908940
    tunek
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam. miałem identyczny problem z EH750. Przyczyną był uszkodzony tranzystor Q703 typu 2SD592 będący regulatorem napięcia +7,5 V. Troszkę napięcia podawał, wiec grajek potrafił się załączać, ale wyrzucał błąd F61 przy każdej okazji. Zastosowałem BC637 i już tydzień pracuje. Faktycznie opinie na forum sprawdzają się bo luty w technicsie są FATALNE a laminat jeszcze gorszy. Bez odsysacza cyny i sprawności w rozlutowywaniu, ścieżki się odklejają.
REKLAMA