logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śrubeczka na imbus (2,5mm) - jak zregenerować, gdzie kupić?

petersz 21 Lip 2006 23:04 2415 5
REKLAMA
  • #1 2840855
    petersz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    --------------------------------------------------------------------------------

Witam. Mam problem z małą śrubeczką na imbus (2,5mm). Miejsce, gdzie wkłada się kluczyk tak dziwnie się wytarło, że mogę ją jedynie wykręcać i wkręcać do pewnego oporu. Problem w tym, że ta właśnie śrubeczka musi być dość mocno dokręcona i gdy chcę to uczynić - kluczyk przeskakuje. Czy jest możliwość jakiejś regeneracji tego otworku, np. zalania jakimś klejem, żywicą (czym?) i włożenia natłuszczonego kluczyka. Czy to ma sens, czy może są jakieś inne sposoby?

Może w jakiś sklepach dostanę takie śrubki z małym gwintem na imbus, ale kompletnie nie wiem gdzie pytać...

Dodam, że jest to śrubeczka przytrzymująca siodełko w mostku gitary, która jest jeszcze na gwarancji - czy coś takiego będzie uznane?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 2840877
    Kwoko
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A nie możesz zastąpić tej śrubki inną, z łbem na śrubokręt krzyżakowy lub płaski? Możesz też naciąć łeb tak, żeby dało się nią kręcić śrubokrętem płaskim.
  • REKLAMA
  • #3 2840901
    petersz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Z tym nacięciem, to dobry pomysł nawet. Co do zastąpienia, to musiałbym wymienić sześć, pomolować na czarno (estetyka) i żeby jeszcze miały mały łebek, by się mogły pomieścić...

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 2840988
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Nie sadze zeby uznano cos takiego na gwarancji -w koncu jest to uszkodzenie mechaniczne (choc zawsze mozna sprobowac, a noz sie uda :) ).
    Mysle ze najlepiej by bylo pojsc do jakiegos sklepu ze srobami albo z gitarami i zapytac sie czy maja lub wiedza gdzie cos takiego kupic w Twojej miejscowosci. No a w serwisie tez powinni miec (pewnie troche drozej). A jak nie - naciecie to dobry pomysl.
  • REKLAMA
  • #5 2841036
    Kwoko
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Możesz też spróbować poszukać zamiennika w sklepach modelarskich, elektronicznych lub z częściami GSM - śruby do telefonów komórkowych zwykle są koloru czarnego, tyle że mają łeb np. typu torx. Problem tylko w tym, czy zgadzać się będzie średnica i skok gwintu (no i średnica łba). Dopiero jeżeli nic nie znajdziesz spróbuj zrobić nacięcie na płaski śrubokręt, np. pilnikiem iglakiem.
  • #6 2841053
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Nie wiem skąd jesteś, wię trudno będzie konkretnie wskazać. Możesz pytać w sklepie ze sprzętem muzycznym. Może mają jakieś zestawy naprawcze. Poszukaj też w sklepach ze śrubami (np we Wrocłąwiu jest taki na ulicy Dworcowej). Możesz też udac się do jakiejś Castoramy, Obi, czy innego Leroua Merlin. Tam przy stoiskach ze śrubami na wagę znajdziesz też dziwne śrubki do kupienia na sztuki.
    Ostatecznie możesz naciąć tą swoją śrubkę tak, by można ją było odkręcić płaskim śrubokrętem. Możesz też spróbować klepnąć łeb tej śrubki i zaklepać odrobinę otwór.
    Zresztą najważniejszą sprawą jest rozmiar gwintu i myślę, że bez większych problemów powinieneś coś dobrać. Przy taki łbie stawiam na rozmiar M3 do M4.
REKLAMA