logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć urwany klucz imbusowy z główki śruby?

Soonny 19 Maj 2011 17:52 17467 6
REKLAMA
  • #1 9523856
    Soonny
    Poziom 1  
    Witam, mam taki problem gdyż przy odkręcaniu śruby imbusowej imbus urwał się tzn. ta główka imbusa i została w tej śrubie (troszkę wystaje) i powiedziecie mi jak ją mam wyjąć. Pragnę dodać, że nie wylatuje nie można jej wyciągnąć

z góry thx.
  • REKLAMA
  • #2 9523867
    tomybb
    Poziom 26  
    Ocena: 1791
    Jak troszkę wystaje to może kombinerkami da się złapać?
  • REKLAMA
  • #3 9523881
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Złapać obcążkami i próbować wyciągnąć, jak nie pomoże to schłodzić zmrażaczem lub sprężonym powietrzem... i powinienem imbus dostać minimalnego luzu...

a jak nie to coś dokleić klejem do metalu i ciągnąć... ale z klejami różnie bywa...
  • REKLAMA
  • #4 9523882
    deniro18
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Wykrętaki i dasz rade. a jaka jest ta śruba? Rozmiar?
  • #5 9523938
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jak można, to się dospawać. A na przyszłość włączyć myślenie. Okrągła główka imbusa nie służy do kręcenia siłowego.
  • REKLAMA
  • #6 9525708
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Czytamy: nie wylatuje nie można jej wyciągnąć. Tylko, że nie wiemy jakich metod stosowałeś i w jakich okolicznościach występuje ta śruba. Czy w mieście Daleko nie ma to znaczenia? Prawdopodobnie sześciokąt zakleszczył się w rezultacie odkształcenia, czyli częściowo jest ścięty. Jeśli jest dostęp i dopuszczalne przypadkowe wypadnięcie złomu to proponuję uderzanie za pośrednictwem wybijaka. może ten element może tam pozostać do czasu aż sam wypadnie?
  • #7 9526357
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 270
    Popularne metody:młotek,przecinak,klucz do rur :D
    Wykręć całą śrubę,bo i tak jest niewiele warta-jeśli oczywiście jest to możliwe.
    Kleje odpadają,spawarka jak najbardziej,ale w tym przypadku-a domyślam się że to imbus o średnicy 4-6 mm spawacz musi mieć pewną rękę.
    Czasem dość łatwo udawało się rozkruszyć takie pozostałości imbusa uderzając w niego od czoła bardzo dobrym punktakiem-za taki punktak w warunkach amatorskich może posłużyć stara końcówka wtryskiwacza z jakiegoś diesla,niektóre są naprawdę dobrymi punktakami.
    Co do samego urwania.Nie wiem jak w Waszych kompletach kluczy imbusowych ale u mnie raz na 100 kluczy trafia się jakaś pojedyńcza sztuka BUBEl która pęka zupełnie bez powodu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z urwanym kluczem imbusowym, który utknął w główce śruby. Proponowane metody usunięcia obejmują: chwytanie pozostałości klucza kombinerkami, schładzanie elementu sprężonym powietrzem lub zmrażaczem, użycie kleju do metalu, wykrętaków, a także dospawanie nowego elementu. W przypadku trudności z wyciągnięciem, sugerowane jest uderzanie w pozostałość klucza za pomocą punktaka lub wybijaka. Warto również rozważyć całkowite odkręcenie śruby, jeśli to możliwe, oraz zwrócić uwagę na jakość kluczy imbusowych, które mogą pękać bez wyraźnej przyczyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA