logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić kartę Radeon X800GTO2? Krok po kroku dla początkujących

czajamarins 22 Lip 2006 12:40 885 6
REKLAMA
  • #1 2841700
    czajamarins
    Poziom 10  
    Czy ktos by mi mogł mi opisac co i jak pokolei zrobic zeby podkrecic radeona X800GTO2 bo szczeze mowiac jestem zilonny w tych sprawach :( Cos niby mam byc z podmiana biosu karty a ja jeszcze czegos takiego nie robilem POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 2841718
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Nie radzę.Niewiele zyskasz a ryzykujesz zniszczeniem karty.Zresztą samo podkręcanie karty przy słabym procku nic nie daje.Poza tym pamięć. Zastanów się.pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • #3 2841847
    czajamarins
    Poziom 10  
    procka to mam atlona 64 3200+(am2) i ddramu 512 i to na plytce gigabajta i wszystko na pcx

Dodano po 1 [minuty]:

niby cztalem cos o tym to niby pisza ze potkrecenie przez zmiane biosu jest bardzo proste i aktywuje 4 dodatkowe potoki no ale nie wiem

Dodano po 2 [minuty]:

tzn ddr2 512
  • REKLAMA
  • #4 2842087
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Witam!
    1. Należy utworzyć dyskietkę startową
    2. Skopiuj program flashrom na tą dyskietkę. Ten program jest dostępny tu: http://www.techpowerup.com/bios/bios/flashrom240.zip. Bios, który jest dostępny tu: http://www.techpowerup.com/articles/127/images/Sapphire.X800GTO2_16P.Samsung16.bin też nalezy tam skopiować.
    3.Uruchamiamy komputer z dyskietki
    4.Wpisujemy polecenie: flashrom –p –f 0 bios.bin, gdzie „bios.bin” to przykładowa nazwa pliku z naszym BIOSem.
    5. Gdy procedura się powiedzie nalezy uruchomić ponownie komputer.
  • REKLAMA
  • #6 2842264
    czajamarins
    Poziom 10  
    jest jakies ryzyko z podmiana biosu??
  • #7 2842954
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    czajamarins napisał:
    jest jakies ryzyko z podmiana biosu??

Oto odpowiedź:

jomek78 napisał:
    ryzykujesz zniszczeniem karty

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania karty graficznej Radeon X800GTO2, ze szczególnym uwzględnieniem metody polegającej na podmianie BIOS-u karty. Użytkownik posiada procesor Athlon 64 3200+ na platformie AM2 oraz 512 MB pamięci DDR2 na płycie głównej Gigabyte. Podkreślono, że podkręcanie karty bez odpowiednio mocnego procesora i pamięci może nie przynieść zauważalnych korzyści. Szczegółowo opisano krok po kroku procedurę podmiany BIOS-u: utworzenie dyskietki startowej, skopiowanie programu flashrom oraz odpowiedniego pliku BIOS-u, uruchomienie komputera z dyskietki i wykonanie polecenia flashowania BIOS-u. Wskazano źródła do pobrania narzędzia flashrom oraz gotowego BIOS-u dla Sapphire X800GTO2. Poruszono również kwestie ryzyka uszkodzenia karty podczas podmiany BIOS-u, co jest istotnym aspektem do rozważenia przed przystąpieniem do podkręcania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA