logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV-2000 MK II. Po wyłączeniu i włączeniu ustawia się w tryb Video.

orion51 19 Paź 2006 12:27 2816 14
REKLAMA
  • #1 3131811
    orion51
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Dziwny objaw.

TV zawsze po wyłaczeniu i ponownym zalaczeniu ustawia się w tryb Video (złącze Euro).

Po wyborze kanału lub przełączeniu pilotem na TV jest już OK.

Czy ktoś miał już coś takiego w tym TV?
  • REKLAMA
  • #2 3131855
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 330
    To ,co mi sie zdarzało robić w tym TV to procesor Toshiba TMP ileś tam z końcówka(po wymianie)-R214.Najczęstrzy objaw to gubienie OSD ,zmiana czcionki OSD,niezałaczanie się.Pomagała tylko wymiana tego procesora.Zalecam"przewietrzyć"go.Tj powiercić otworki pod tym procesorem (na scieżkach masy),nie dociskać do końca obudowy przed przylutowaniem.TV uzytkowac na podstawkach tak by docierało powietrze do perforacji obudowy w podstawie.
  • REKLAMA
  • #4 3131868
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj ,a masz pod euro coś podłaczone ?jesli nie prosze sprawdzić pin 8 euro stan wysoki powoduje załączenie AV
  • #6 3132146
    orion51
    Poziom 22  
    Pamięć wyzerowałem i przeprogramowałem. Niestety nie pomogło.
    Nie mam też schematu tego TV w wersji ze złaczem EURO.
    Na który pin procesora przychodzi sygnał sterujący z Euro?
    Na forum znajduje, że rózne dziwne rzeczy dzieją się przy okazji pamieci. Testowana w programatorze nie wyk. uszkodzeń. Jaką inna mozna zastapic TC89101P?
  • #7 3132292
    Stanko
    Poziom 13  
    Witam!
    Obstawiałbym raczej procesor, kiedys mialenm podobny poroblem i jak te TV byly na topie to sie jeszcze oplacalo inwestowac ale teraz?
    Zobacz jeszcze reset tego procka.
    Pozdr.Stanko
  • #8 3132364
    orion51
    Poziom 22  
    Jest raczej dobrze z RESET - em. Gdyby coś z tym było nie tak to wszystko inne by nie dzialało. Wszystko działa poprawnie. Z wyjątkiem poczatku startu. Po załaczeniu jest Video i trzeba przełączyć.
    Niestety nie mam procka ani pamieci do podstawienia. Juz zdazylem zapomniec o istnieniu tych TV. Tak malo ich sie trafia do naprawy
  • REKLAMA
  • #9 3132436
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Mi to wygląda na zrobiony SKIP na wszystkie programy. Czy przełącza Ci programy za pomocą P+/P- ?

Pozdrowionka
    Tomko
  • #10 3132442
    orion51
    Poziom 22  
    To chyba nie SKIP bo po wyjściu z VIDEO wszystko działa i prawidłowo przełącza.
  • #11 3133776
    tomko25
    Poziom 19  
    Bo bedzie działać poprawnie ale ponawiam pytanie czy przełącza ci programy za pomocą klawiszy P+/P- ?? Bo to jest tu istotne. Jeżeli przełącza to ok. to nie SKIP, ale jeżeli nie to na pewno wyskipowane.

Pozdrowionka
    Tomko
  • REKLAMA
  • #12 3841117
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Mam innego Funai (TV2000AMK7) i taki sam problem. Słyszałem o tej usterce, ale nie pamiętam rozwiązania. Innych objawów nieprawidłowej pracy procesora nie ma, a dla takiej usterki nie opłaca się(klientowi) go wymieniać.
  • #13 3842126
    neelix
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Nie przypominam sobie,by kiedykolwiek Funai wchodził w AV z winy procesora.Przeważnie i było to po nagrzaniu blokowało się przełączanie kanałów,fonia,było dziwne OSD.
  • #14 3846917
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Tak, podmieniłem procka(R214 na R514) i za pierwszym razem włączył sie dobrze a potem tak połowicznie lepiej- załączany cyfrą włączał program i czekał na druga cyfrę, a włączany P+ czy POWER -na AV.
  • #15 3849641
    Eljot
    Poziom 14  
    Witam!
    Spotkałem się z tym problemem wiele razy.
    Zawsze pomagała wymiana pamięci , wymiana! nie zerowanie starej.
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Funai TV-2000 MK II po wyłączeniu i ponownym włączeniu automatycznie przełącza się na tryb Video (złącze Euro), mimo że po ręcznym wyborze kanału lub przełączeniu na TV działa poprawnie. Problem nie ustępuje po wyzerowaniu i przeprogramowaniu pamięci. W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony procesor (np. Toshiba TMP z końcówką R214 lub R514) oraz pamięć TC89101P, której wymiana (nie tylko zerowanie) często rozwiązywała podobne usterki. Zwrócono uwagę na stan pinu 8 złącza Euro, który w stanie wysokim wymusza tryb AV. Zalecano również sprawdzenie ustawień programów i ewentualny reset procesora. Wymiana procesora jest kosztowna i rzadko opłacalna, a objawy uszkodzenia procesora zwykle obejmują problemy z OSD i przełączaniem kanałów, co nie do końca pokrywa się z opisanym problemem. Niektóre sugestie dotyczyły także wentylacji i poprawnego montażu procesora, aby uniknąć przegrzewania i błędów działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA