logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka ładowarka lepsza - impulsowa czy transformatorowa??

foraq 25 Lip 2006 19:16 4597 21
  • #1 2850677
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Nie wiedziałem w jakim dziale wiec dalem tutaj. Mam Sagema MYV-65 i 2 ładowarki - transormatorową i impulsową. Obydwie są ok, transformatorowa ładuje mniejszym napięciem o 0,5V przy takim samym prądzie. Bateria 1050mAh Li-Ion... Która ładowarką lepiej ładować baterie?? Chodzi mi o to na której ładowarce bateria dłużej wytzryma:) Czy to ma jakies znaczenie??
  • Pomocny post
    #2 2850689
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Bateria dłużej wytrzyma na transformatorowej.
    Ładowarka impulsowa ładuje szybciej a więc układy w telefonie i ładowarce mocniej się grzeją. Jak wiadomo ciepło nie służy układom elektronicznym a już na pewno nie baterii.
    Ładowarka transformatorowa ładuje wolnej ale wydziela się mnie ciepła więc żywotność baterii jest dłuższa.
    Ale.... to raczej teoria. Grunt to używać oryginalnej ładowarki.

POZDRAWIAM.
  • #3 2850696
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Witam, bezpieczniej ładować jest ładowarką sieciową, ale dobra ładowarka impulsowa lepiej doładowuje baterie, bo dopasowuje odpowiednio prąd. Jeśli masz orginalną ładowarkę impulsową to ją stosuj, pozdrawiam.
  • #4 2850708
    foraq
    Poziom 17  
    Rzecz w tym że obydwie sa orginalne;) I w tym własnie problem:)

Ale jeżeli ładują takim samym prądem, to raczej bateria nie ma powodu się bardziej nagrzewac... Tak mi sie przynajmniej zdaje:)
  • Pomocny post
    #5 2850756
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Jeśli są orginalne to na pewno są optymalnie dopasowane, w nowych Siemensach np. ładowarka impulsowa ładuje do końca baterię, ale transformatorowa nie. Dlatego potestuj jedną i drugą, i wybierz tą po której bateria trzyma dłużej.
  • #6 2850771
    foraq
    Poziom 17  
    no ale wiadomo, że telefon sie zawsze inaczej użytkuje - raz sie dużo dzwoni i smsuje, a raz malo, więc trudno mi bedzie tak sprawdzic:) Tym bardziej żę ta bateria trzyma ok. 4-5 dni:)
  • #7 2850779
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Ja myślę, że różnice w stosowaniu jednej i drugiej są tak małe, że nie warto się tym przejmować. Zwłaszcza, że obydwie są oryginalne. Stosuj tą, która Ci się bardziej podoba :-)

Cytat:
    Witam, bezpieczniej ładować jest ładowarką sieciową, ale dobra ładowarka impulsowa

Może się czepiam nazewnictwa ale ładowarki sieciowe dzielą się właśnie na transformatorowe i impulsowe. Więc to zdanie kolegi przemrtv jest chyba wynikiem tych upałów za oknem :-)

POZDRAWIAM.
  • #8 2850859
    foraq
    Poziom 17  
    W takim razie chyba sobie zostawie impulsową bo jakaś taka solidniejsza się wydaje;)

Co to upał robi z ludźmi;)...
  • #9 2850953
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    ja mam zasade co do ladowarek jezeli mam stary telefon to lepiej bateria dziala na transformatorowce jezeli jest juz cos "nowszego" to zdecydowanie impulsowka;)

" " dalem poniewaz do lepszych sie zaliczaja juz prawei wszystkie telefony z kolorowym:)
  • #10 2851847
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    co Wy tu wypisujecie...od kiedy to sama konstrukcja ładowarki ma wpływ na baterię a nie jej parametry ( tu głównie prąd ładowania). foraq co masz na myśli mówiąc ..impulsowa..?

ftb
  • #11 2854195
    foraq
    Poziom 17  
    Impulsowa jak samam nazwa wskazuje laduje impulsami;) Serio nie wiesz o co mi chodzi FTB?? Są ładowarki transformatorowe i impulsowe... Działaja na innej zasadzie...
  • #12 2854373
    Kracyan
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    FTB może znasz inne? My używamy transformatorowych (ciężkich) i impulsowych (lekkich). Chodzi o wagę oczywiście

Pozdrawiam
  • #13 2855440
    ftb
    Poziom 35  
    Cytat:
    używamy transformatorowych (ciężkich) i impulsowych (lekkich).
    a foraq napisał:
    Cytat:
    Impulsowa jak samam nazwa wskazuje laduje impulsami;)
    akurat nie bardzo wiem dlaczego ładowarka zbudowana na trafie sieciowym nie może ładować imulasmi!! to ostatecznie zależy od jej konstrukcji.
    Myślę że mylimy tu dwie rzeczy : ładowarkę zrobioną tak by ładowała akumulator powtarzającymi się impulsami i taką ,która pracuje jako przetwornica wyprostowanego U sieci na niskie napięcie potrzebne do ładowania bateri i wcale nie ładuje impusami.Jest ona faktycznie lekka a to głównie za sprawą małego trafa.Nawiasem mówiąc to jedna i druga posiada trafo,tylko ta druga używa małego ,ferrytowego rdzenia bo pracuje na częstotliwości kilkudziesięciu kHz-ów.
    foraq wbrew pozorom moim zdaniem poruszyłeś doś duży temat i nie da się tu chyba dać prostej odpowiedzi.Są różne typy acu a i na różne właściwości zwraca się uwagę np trwałość,wydajność szybkość ładowania itp.stosuje się różne charakterystyki prądowe oraz właśnie ładowanie impulsami,które mają różne wypełnienie i powtarzalność na początku ładowania i pod koniec.
    Do tego wytwarza się różne ,specjalne układy na których to buduje się nazwijmy ...inteligentne ładowarki.
    I na koniec dodam ..zdecydowana większość produkowanych ładowarek do telefonów jest tak naprawdę zwykłym prostownikiem podającym określone napięcie na gniazdo ładowania fona...reszta realizowana jest przez układ telefonu.
    nie wiem czy o to chodziło założycielowi postu ale tyle ode mnie .

pozdrawiam...ftb
  • #14 2857303
    foraq
    Poziom 17  
    Wiem że to dość obszerny temat:)

W sumie to nie o to mi chodziło - chodziło mi o konkretną odpowiedź jaki typ ładowarki pozwala utrzymać baterię w lepszym stanie.

No ale sam chyba wiesz, że inaczej ładuje się impulsową a inaczej transformatorową, przynajmniej w wielu przypadkach...
  • #15 2861853
    pit_c
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Dam konkretną odpowiedź. Ładowarka tzw. sieciowa, czyli transformatorowa, nie będzie impulsową nigdy, jak ktoś tam sugerował (za dużo elektroniki, co przekłada się na koszty). Jednak wszystko zależy do jakich akumulatorów stosuje się ładowarki. Do akumulatorów NI-CD, czyli starszego typu powinno się stosować tylko ładowarki transformatorowe, przez wzglad na duze straty w tzw. efekcie pamieciowym; do nowszych aku, wskazane jest stosowanie ładowarek impulsowych, poniewaz zwiekszaja one zywotnosc baterii( nie maja takiego efektu pamieciowego, efekt ten jest kilka razy mniejszy)a ladowanie impulsami jest o wiele bardziej bezpieczne, i wlasnie mniej ciepla wydziela bateria, nie bede sie rozpisywal dlaczego, ale jakby co to ..., dla kazdego nowszego telefonu polecam tylko i wylacznie ladowarke impulsowa. Przepraszam za brak polskich znaczkow....
  • #16 2864250
    ftb
    Poziom 35  
    Cytat:
    Dam konkretną odpowiedź. Ładowarka tzw. sieciowa, czyli transformatorowa, nie będzie impulsową nigdy
    stanowczo powiedziane tylko że ja mam akurat dwie takie ładowarki ,które oprócz różnych możliwości ładują impulsowo.Jedynie trafo sieciowe jest umieszczone (ze względu na ciężar) osobno jako wtyk do gniazda sieciowego..skoro niby elektronika jest za droga w tych ładowarkach to powiedz w jakich nie jest za droga...?? i skoro konkretnie to wymień choć jeden przykład z którym telefonem np NOKIA operator GSM dostarcza(albo dostarczał) wraz z fonem ładowarkę ładujacą impulsowo i jakie miała ona oznaczenie?
  • #17 2865141
    psychol
    Poziom 2  
    to może ja odpowiem na to pytanie... standardowo tzw ładowarka impulsowa była dodawana już z nokia 6310i
  • #18 2865691
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    a ja dodam jesze ze kazda ladowarka transformatorowa z prostowaniem jednopolowkowym (czyli jedna dioda) bedzie ladowac impulsowo. Uczyli mnie tego bodajze w 5 klasie podstawowki. Wynika to stego ze bedzie przepuszczac prad co pol okresu.
  • #19 2865723
    ftb
    Poziom 35  
    jeżeli na takim poziomie ma się dalej toczyć ta dyskusja to ja poddaję się..szkoda czasu. psychol chyba tylko dla Ciebie zrobiono wyjątek bo w Szczecinie były to ładowarki jak zdecydowana większość do dziś..pracujace na zasadzie przetwornicy ...
  • #20 2865742
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    No wlasnie, temat wyszedl z ram :) Ja nie widzialem ladowarki przy telefonie komorkowym ladujacej impulsami. Sa takie - oczywiscie - ale nie przy telefonach, gdyz jak kolega napisal - cala elektronika zawiera sie w telefonie i nierzadko samej baterii.
    Ale wlasnie przyszedl mi na mysl pewien wyjatek: otoz przypomnijcie sobie ladowarke Nokia ACP-7E - wszystkim doskonale znana i lubiana. Tam nie bylo kondensatora a tylko trafko, prostownik Greatza i warystorek. Czyz wiec nie mozna powiedziec, ze ladowala impulsami? Dawali ja do nokii 5110 i pozniejszych a pozniej zastapili ACP-9 i ACP-12. Wspomniana jednak Nokia 5110 nie dziala ani na ACP9 ani na ACP12, ktore daja stale napiecie. Ladowaka samochodowa, do tego telefonu, miala zas jakies dziwne trzecie wyprowadzenie do komunikacji z telefonem - i tylko taka dzialala dobrze na tym telefonie. Sadze wiec, ze tutaj taki maly byl wyjatek.
    Jezeli o mnie chodzi - nie ufam ladowarkom impulsowym. Zawsze gdy mam wybor biore do reki transformatorowa. Jezeli obydwie sa oryginalne, to wiekszosc ukladow ladujacych zamontowanych w telefonie powinno sobie poradzic bez zarzutu.
    Wydaje mi sie niedorzeczne, ze nowe siemensy laduja sie lepiej na impulsowych - swoja droga widziales transformator do nowego siemensa? Chyba tylko chinski - a ten owszem nie bedzie ladowal bo skosnookim szkoda na drut i rdzen wiec klada trafa nie przekraczajace 1W.
    Nowe ladowarki do siemensow to praktycznie to samo co chinszczyzna typu Forever i inne po 2.50/szt. na allegro - Pala sie jak suchy las. Nie sa to wg mnie konstrukcje zbyt stabilne, bo przeciez wszystkim chodzi o jak najnizsze koszty. Ladowarka taka w skrajnych momentach, np. uszkodzenia tr. kluczujacego (dobranego zazwyczaj na granicy mozliwosci), moze wygenerowac na wyjsciu impuls znacznie przekraczajacy napiecie znamionowe a tym samym uszkodzic nam aparat. Sam widzialem kilka skutkow takich akcji. Ladowarki transformatorowe wydaja sie pod tym wzgledem bardziej elastyczne i trwale. Fakt, sa (a raczej byly) dobre ladowarki impulsowe, chocby te wspowniane Nokie ACP9, ale te czasy bezpowrotnie minely.
    Stad taka moja opinia, ze nowoczesnymi (czyt. badziewnymi) ladowarkami impulsowymi ciezko godnie zastapic poczciwy stary transformator na 50Hz.
  • #21 2865776
    wawxx
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Szanowni Państwo !
    Informuję, że pomiędzy standardowymi, nie super szybkimi, ładowarkami "transformatorowymi" i "impulsowymi" z punktu widzenia akumulatora nie ma praktycznie żadnej różnicy, lub lepsza jest impulsowa. Podstawową różnicą jest waga, a co za tym idzie koszt ładowarki. Dzięki elektronice, która kosztuje, waga ładowarki impulsowej jest sporo niższa. Mniejsza jest też na ogół obudowa. I to są wyłącznie kryteria: waga, gabaryty i cena, które należy rozważyć przy wyborze jednej lub drugiej ładowarki. Ze względu na charakter pracy, dokładnie mówiąc częstotliwość, ładowanie akumulatorów tym samym prądem może być bardziej "miękkie", co przekłada się na wzrost żywotności akumulatora, w przypadku ładowarki impulsowej.
    pozdrawiam
  • #22 2866250
    pit_c
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dodatek hehe
    Po pierwsze: ladowanie jednopolowkowe, nie jest stricte ladowaniem "tzw. impulsowym", dodatkowo dodam, ze jak tak do tego podchodzic to po mostku diodowym tez sa impulsy, tylko w mniejszej amplitudzie.
    Po drugie: ladowanie impulsowe to jest ladowanie zdecydowanie wyzszym napieciem, a mniejszym pradem, impulsy nie sa generowane jeden po drugim, tylko miedzy nimi musi byc przerwa, powoduje to iz akumulator szybciej sie laduje, bez szkody dla niego.
    Po trzecie : mozna zrobic zasilacz impulsowy z trafo, ale ... po co, kiedy system impulsow generuje tyrystor lub triak, zalezy od ukladu..., ktorym tez obnizamy napiecie (bez pomocy trafo), dzieki temu zasilacz jest mniejszy, mniej wazy, i oszczedzamy koszt transformatora....
    Po czwarte: ze wzgledu wlasnie na te impulsy, nie mozna ladowac taka ladowarka aku NI-CD( maja za duzy efekt pamieciowy, przez co niszczy sie akumulator)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między ładowarką impulsową a transformatorową do ładowania baterii Li-Ion 1050mAh w telefonie Sagem MYV-65. Ładowarki transformatorowe ładują wolniej, generując mniej ciepła, co teoretycznie może wydłużać żywotność baterii, natomiast impulsowe ładują szybciej i są lżejsze dzięki zastosowaniu elektroniki wysokiej częstotliwości i małych transformatorów ferrytowych. W praktyce, jeśli obie ładowarki są oryginalne i dostosowane do telefonu, różnice w żywotności baterii są minimalne. Ładowarki impulsowe są zalecane do nowszych akumulatorów Li-Ion i NiMH, gdyż lepiej dopasowują prąd ładowania i generują mniej ciepła, co sprzyja dłuższej trwałości baterii. Natomiast do starszych akumulatorów Ni-Cd wskazane są ładowarki transformatorowe ze względu na efekt pamięciowy. W dyskusji pojawiły się także uwagi techniczne dotyczące konstrukcji ładowarek: ładowarki impulsowe wykorzystują przetwornice wysokiej częstotliwości z małymi transformatorami ferrytowymi, co pozwala na zmniejszenie wagi i rozmiarów, natomiast ładowarki transformatorowe bazują na dużych, ciężkich transformatorach sieciowych. Przykładem ładowarki impulsowej jest Nokia ACP-7E stosowana do modelu Nokia 5110. Ogólnie, wybór ładowarki powinien uwzględniać typ baterii, oryginalność urządzenia oraz preferencje użytkownika, gdyż różnice w praktyce są niewielkie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA