No wlasnie, temat wyszedl z ram

Ja nie widzialem ladowarki przy telefonie komorkowym ladujacej impulsami. Sa takie - oczywiscie - ale nie przy telefonach, gdyz jak kolega napisal - cala elektronika zawiera sie w telefonie i nierzadko samej baterii.
Ale wlasnie przyszedl mi na mysl pewien wyjatek: otoz przypomnijcie sobie ladowarke Nokia ACP-7E - wszystkim doskonale znana i lubiana. Tam nie bylo kondensatora a tylko trafko, prostownik Greatza i warystorek. Czyz wiec nie mozna powiedziec, ze ladowala impulsami? Dawali ja do nokii 5110 i pozniejszych a pozniej zastapili ACP-9 i ACP-12. Wspomniana jednak Nokia 5110 nie dziala ani na ACP9 ani na ACP12, ktore daja stale napiecie. Ladowaka samochodowa, do tego telefonu, miala zas jakies dziwne trzecie wyprowadzenie do komunikacji z telefonem - i tylko taka dzialala dobrze na tym telefonie. Sadze wiec, ze tutaj taki maly byl wyjatek.
Jezeli o mnie chodzi - nie ufam ladowarkom impulsowym. Zawsze gdy mam wybor biore do reki transformatorowa. Jezeli obydwie sa oryginalne, to wiekszosc ukladow ladujacych zamontowanych w telefonie powinno sobie poradzic bez zarzutu.
Wydaje mi sie niedorzeczne, ze nowe siemensy laduja sie lepiej na impulsowych - swoja droga widziales transformator do nowego siemensa? Chyba tylko chinski - a ten owszem nie bedzie ladowal bo skosnookim szkoda na drut i rdzen wiec klada trafa nie przekraczajace 1W.
Nowe ladowarki do siemensow to praktycznie to samo co chinszczyzna typu Forever i inne po 2.50/szt. na allegro - Pala sie jak suchy las. Nie sa to wg mnie konstrukcje zbyt stabilne, bo przeciez wszystkim chodzi o jak najnizsze koszty. Ladowarka taka w skrajnych momentach, np. uszkodzenia tr. kluczujacego (dobranego zazwyczaj na granicy mozliwosci), moze wygenerowac na wyjsciu impuls znacznie przekraczajacy napiecie znamionowe a tym samym uszkodzic nam aparat. Sam widzialem kilka skutkow takich akcji. Ladowarki transformatorowe wydaja sie pod tym wzgledem bardziej elastyczne i trwale. Fakt, sa (a raczej byly) dobre ladowarki impulsowe, chocby te wspowniane Nokie ACP9, ale te czasy bezpowrotnie minely.
Stad taka moja opinia, ze nowoczesnymi (czyt. badziewnymi) ladowarkami impulsowymi ciezko godnie zastapic poczciwy stary transformator na 50Hz.