logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do Yamaha AVC-30: satelity z subwooferem czy 2 kolumny?

HEYAH 26 Lip 2006 00:10 8455 41
Najlepsze odpowiedzi

Jakie głośniki dobrać do Yamaha AVC-30 do małego pokoju: dwie kolumny stereo czy satelity z subwooferem?

Do małego pokoju lepszym wyborem będą dwie normalne kolumny stereo niż zestaw satelity + subwoofer; sub można rozważyć tylko później, jeśli po odsłuchu naprawdę zabraknie basu [#2852505][#2853318][#2853613] Najrozsądniej zacząć od prostych kolumn 2-drożnych, bez głośnika średniotonowego, bo łatwiej dobrać zwrotnicę i uniknąć komplikacji [#2852505][#2853613] W takim pomieszczeniu wystarczą woofery ok. 13–16 cm, a większe niż 18 cm mogą się „udusić”; w praktyce polecano też modele Tonsila GDN 13/40/10 albo 16 cm przetworniki, z obudową zamkniętą lub BR zależnie od parametrów [#2852505][#2853318][#2853613][#2856800] Nie warto kupować gotowej zwrotnicy „w ciemno” — trzeba ją stroić pod konkretne głośniki i odsłuch, a przy zestawach 2-drożnych jest to znacznie prostsze niż przy 3-drożnych [#2853318][#2856627] Uważaj też na wysokotonówkę z kolumny gitarowej, bo to najpewniej GDWT, które nie słyną z dobrej jakości dźwięku; lepiej dobrać porządną kopułkę [#2852505][#2853318]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2851667
    HEYAH
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Wychodzę z pytaniem, jakich wiele na elektrodzie, czyli jak nagłośnić sobie pokój, żeby brzmiało to dobrze ?
    Posiadam na teraz Yamaha`ę AVC-30 i wieeeele pomysłów na to, co do niej doczepić : tu pytanie podstawowe :
    2 satelity ze średniotonówkami i wysokotonówkami i subwoofer, czy 2 kolumny z głośnikami z każdego gatunku ? - nie chcę się w tej chwili skupiać na kasie, bo bardziej stawiam na efekt - na brzmienie, aczkolwiek nie jestem kasiasty(,bo jakbym był, to bym sobie kupił gotowe kolumny :]) Wstępnie postanowiłem sobie : niech to będzie niewielkiej mocy (do 50-70W), bo po co grać głośniej ? i w związku z tym wybrałem, jak na moje pojęcie o akustyce takie głośniki jak : niskotonowy :TONSIL GDN 13/40/10, średniotonowy : ARP 150 TVM TESLA i wysokotonowy głośnik 40W Tonsila, który wyciągnąłem z kolumny gitarowej - jak oceniacie te kombinacje, w czym powiecie tak, a w czym nie ? - wasza kwestia - za wszystkie cenne rady i ocenę, dziękuję.
    Załączniki:
    • Wybór głośników do Yamaha AVC-30: satelity z subwooferem czy 2 kolumny? 114964562_6.jpeg (15.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór głośników do Yamaha AVC-30: satelity z subwooferem czy 2 kolumny? 114964562_5.jpeg (19.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2851743
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Moja propozycja to 2 satelity i subwoofer. Co do Twojej propozycji proponuje zmienic glosniki basowe w satelitach na tonsile gdn 20/60/3. Ten 13 cm nie bedzie dobrze gral w takim zestawieniu. Obudowa satelit musi byc zamknieta a zwrotnica dobrze zestrojona z ew tlumikiem na gl wysokotonowe. Subwoofer jaki zrobisz zalezy od tego jakie stawiasz mu wymagania co do mocy, ceny i jakosci przenoszonego basu.
  • REKLAMA
  • #3 2851803
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 331
    Przede wszystkim, chciałbym z początku pogratulować zdrowego podejścia do sprawy koledze Heyah! Szczerze, to dawno już nie było na forum prośby o pomoc w doborze sprzetu, kiedy to autor stawia parametry dźwiękowe jako priorytet, wychodząc na przeciw podejściu, że dobry dźwięk = setki watów przy tanich chińskich głośniczkach. Gdyby z tylko takich ludzi składała się elektroda :roll: ...

Ale do rzeczy:
    Jeśli zależy Ci głównie na jakości dźwięku, zdecydowanie lepszym, oile nie jedynym słusznym wyjściem, będzie zastosowanie dwóch normalnych kolumn. Subwoofer to rozwiązanie dla dresiarzy nie rozróżniajacych stereo od linii telefonicznej, porządne kolumny powinny sobie radzić z basami. Tonsil to doskonały wybór, aczkolwiek jak zaproponował Skarabeusz, również sugeruję użyć głośniki niskotonowe większej średnicy - 20cm, ewentualnie po dwa 16cm. Z resztą wszystko zależy od wymiarów pomieszczenia, jego ustawności, miejsca..
    Widzę, że na wzmacniaczu wyjścia głośnikowe są podpisane minimalnymi impedancjami obciążenia w wysokości 6 omów, a więc kolumny nie powinny mieć mniej.
    Tyle tytułem ogólnego wstępu, więcej będzie można napisać gdy już określimy podstawowe założenia konstrukcji.
  • #4 2851811
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    $$Subwoofer to rozwiązanie dla dresiarzy...$$ napisał Rocky Horror
    Zbyt duże uogólnienie, wprzypadku taniego sprzętu tak jak tutaj kolega rozpatruje jest w tym dużo prawdy. Ale tak z innej strony, b. dobre (czytaj renomowane i jakościowo dobre) produkują woofery które naprawdę nieźle grają. Dla dresiaży są tuby z alegro za 300 zł z ogromnymi wzmacniaczami-to tak :D

A co do pomysłu to chyba można by zastosować budowę zamkniętą, będzie wtedy się wykazywała dużą impulsywnością. GND 20 Tonsila do tego się b. dobrze nadaję(QTS=0,79), ja bym się jescze zastanowił nad stosunkowo niedrogim tonsilem 12cm średniotonowym do tego
    pozdrawiam
  • #5 2851825
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 331
    sheeeep napisał:
    Zbyt duże uogólnienie, wprzypadku taniego sprzętu tak jak tutaj kolega rozpatruje jest w tym dużo prawdy. Ale tak z innej strony, b. dobre (czytaj renomowane i jakościowo dobre) produkują woofery które naprawdę nieźle grają. Dla dresiaży są tuby z alegro za 300 zł z ogromnymi wzmacniaczami-to tak :D

Jakość to odrębna sprawa, aczkolwiek często fakt umieszczenia suba w ofercie firmy, ma cel czysto marketingowy. Od kiedy takie rozwiązanie stało się popularne, wielu producentów wypuściło miniwieżyczki z subami - wcześniej nikt czegoś takiego nie robił. A wiadomo przecież, że urządzenie typu miniwieża trafia głównie w gusta estetyczne (jak dziwne by one nie były), nie koniecznie brzmieniowe.
    Chciałem przede wszystkim ująć tutaj, że koncepcja suba jest zupełnie niepoprawna akustycznie. Upośledza on stereofonię i tworzy nienaturalną scenę dźwiękową. Użycie suba uzasadniają tylko i wyłącznie kwestie finansowe.
    Notabene samą muzykę składa się w studiach również raczej pod kolumny stereo...
  • REKLAMA
  • #6 2852289
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Dobra, niech będize =) Troche prawdy w tym jest co piszesz, ale dobrze ze nie jestem dresiażem :D mam 2 kolumny tonsila (2xGND20; 1x15, 1x8) w zamkniętej 80litrowej pace. A co wy na tą kolumne zamkniętą?
  • #7 2852505
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    proponowałbym nie uogólniać. DOBRY i POPRAWNIE ustawiony sub, w połączeniu z niewielkimi monitorami potrafi zagrać naprawdę bardzo ładnie. nie można tylko zmuszać go by pokrywał pasmo powyżej 80Hz, musi mieć odpowiednią fazę i poziom. z tym ostatnim jest wbrew pozorom najtrudniej. prawidłowo ustawiony jest wtedy kiedy go nie słychać gdy działa, ale od razu brakuje go gdy się go wyłączy. tak, czy inaczej ja na początek bym nie komplikował i zaczął od dwóch kolumn. nie napisałeś jakie duże pomieszczenie, ale podejrzewam standardowy pokój ok 15m2. w tym wypadku GDN13/40/10 jak napisałeś w połączeniu z dobrym wysokotonowym, w obudowie jednak BR powinien w zupełności wystarczyć. teoretycznie lepsza odpowiedź impulsowa jest w zamkniętych obudowach, praktyka niestety nie zawsze idzie z tym całkiem w parze. niestety jestem pełen obaw o te wysokotonówki które masz z gitarowej kolumny. najprawdopodobniej są to GDWT, które niestety nie grzeszą dobrą jakością dźwięku. z tymi GDN powinny zagrać jakieś porządne kopułki ( np. któreś z tekstylnych tonsilów lub lepsze). dałbym sobie spokój ze średniotonowymi i poprzestał na dwódrożnych monitorach. dużo łatwiej ustawić zwrotnicę między dwoma niż trzema głosnikami, poza tym te 13 tki mają pasmo wystarczające do pokrycia środka. małe i proste potrafi być piękne. jak posłuchasz i stwierdzisz , że naprawdę brakuje ci basu możesz dobudować do nich sekcję niskotonową - aktywną czy nie - to już oddzielny temat. na koniec jeszcze informacja, że f-ma TOTEM robiła z tych tonsilowskich GDN13/40 i kopułek ( nie pamiętam modelu ) kolumny które w detalu kosztują u nas ładnych parę tysięcy złotych.
  • #8 2853000
    HEYAH
    Poziom 13  
    Dobra ... już wiem jakie głośniki mam mniej więcej wybrać, ale przez chwilę skupmy nasze tematy na akustyce promieszczenia, oraz akustyce w zwiazku z budową głośnika. Zamieściłem orientacyjny okład mebli w moim pokoju. Warto dodać, ze kiedy stanę w miejscu przyszłej kolumny i powiem cokolwiek, to słychać charakterystyczne echo, jakie zachodzi w pustym pokoju -= wiem, ze jest to zjawisko niepożadane, bo strasznie psuje dźwięk i moze doprowadzić do chamskich rezonansów. Co w związku z tym poradzicie mi, bym wytłumił ten "beton" :) (kazda wasza decyzja zostanie skonsultowana ze specjalistą : moją mamą :) ) To tyle co do pomieszczenia. Teraz kolumna. Wiele czytałem o budowie kolumn, ale cała wiedza w tych dokumentach polegała na paplaniu :" zrób se tak, żeby było (ziom) fajnie". Sam zbudowałem 2 piece gitarowe od podstaw, więc myślę, że mam choćby nikłe pojęcie na temat budowy, choć każdy wie, że to jest banał w porównaniu do kolumn domowych... Opowiedzcie więc o tym, jak dobierać litraże do głośników, jakie zastosować rozwiązanie : zamknięte, bass refleks, czyli co wiecie, jak będzie lepiej, co wy uważacie, za lepsze rozwiązanie, a co ominąć... [ jeszcze jedno : co sądzicie o GDN 17/80/8 produkcji STX`a ? ]
    Załączniki:
    • Wybór głośników do Yamaha AVC-30: satelity z subwooferem czy 2 kolumny? Peace.JPG (27.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2853318
    alnus
    Poziom 28  
    a gdzie planujesz miejsce do odsłuchu? bez tego całe stereo bierze w łeb. łatwo to w tym twoim pokoju nie będzie z tymi meblami , zwłaszcza, że masz "strażnika" nad głową. tutaj sam musisz jakoś wykombinować, żeby zmieścić się w bazie stereo.
    pokoik masz nawet mniejszy niż zakładałem, więc z 13 cm głośników basu powinno ci wystarczyć, chociaż raczej uważałbym z zamkniętymi obudowami, bo przy tak małych głośnikach możesz mieć trudności z zejściem poniżej 100Hz. ja proponuję , żeby nie wymyślać zbyt wiele nowego, skopiować co się da z Totemów. poszukaj sobie w necie model STTUF ( wolnostojące) i MITO (monitorki - o ile dobrze pamiętam nazwy), oby dwa na tonsilach . w polsce na stronie www.audioforte.com.pl. były też opisywane w różnych periodykach. przynajmniej wielkość obudowy będziesz miał w miarę podobną i pewność, że GDN13/40 w takiej skrzynce może ładnie zagrać. znajdziesz też pewnie w opisach typ tego wysokotonowca i może średnicę otworu BR. to już dużo. zostanie ci do zrobienia strojenie długości BR , powinieneś sobie poradzić i zwrotnica - od razu zapomnij, że kupisz gotową i będzie dobrze. w specyfikacjach tych kolumn podają punkty podziału, ale to dopiero początek. zaczniesz pewnie od czegoś prostego , pierwszego rzędu, a potem w miarę potrzeb zwrotnica będzie się pewnie rozwijać i zmieniać. to może trwać parę dni, a możesz nigdy nie być zadowolony do końca. co mogę ci poradzić, to tyle, żebyś zapisywał kolejne zmiany, bo często się zdarza, że jeszcze coś chcemy poprawić i jeszcze coś i dochodzimy do wniosku, że wcześniej to był właściwie najlepiej - tylko jak to było?;-( możesz też zacząć od początku, jak na konstruktora przystało, program , symulacja itd, ale to żmudna droga i początkowo trudno poprawnie interpretować wyniki. a nie ma nic gorszego niż pierwsza nieudana konstrukcja.
  • #10 2853351
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    proponował bym kolumny powiesić pod sufitem...

stosując rozwiązanie 3 drożne na głośnikach Tonsila, jak juz koledzy pówili... tylko musza być naprawdę dobre zwrotnice..
  • #11 2853377
    HEYAH
    Poziom 13  
    Miejscem do odsłuchu jest jedyne krzesło zaznaczone a rysunku. Może będę zadawał pytania po kolei, bo zacznie się mieszanina, jak kazdy zacznie pisać o czym innym - czego użyć do wytłumienia pokoju , albo co zrobić z tym (nieporządanym<?>) echem ? ( nie mogę użyć maty tłumiącej, bo to musi wyglądać, a nie robić z domu studio :) )
  • #12 2853416
    alnus
    Poziom 28  
    na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. dywan, półka z książkami, zasłona na oknie, a nawet żywa roślinka potrafi pomóc. czasem trzeba przestawić inaczej duze płaszyzny ( szafy), ale u ciebie ta szafa nie wygląda na zbyt dużą. na twoim miejscu pokombinowałbym z ustawianiem mebli tak , zeby móc przy odsłuchu siedzieć jednak na kanapie. nic tak nie zniechęca do słuchania muzyki jak tyłek odgnieciony na stołku... a przy okazji może się zdarzyć, że zniknie echo.
  • #13 2853496
    HEYAH
    Poziom 13  
    dobra - uważam, że to pytanie znalazło odpowiedź. Teraz zetaw kolumn : przeczytałem artykuł na elektrodzie o nagłaśnieniu w domu i chciałbym zgapić troszkę z tego projektu ( przykładowy zestaw) : ARN-226-03/8, ARP-150-00/8, ARV-104-03/8 - wystarczy popatrzeć na ich charakterystyki na http://empire.com.pl/glosnik.htm, żeby wywnioskować, ze teoretycznie są to świetne głośniki, gdyby tylko zastosować dobre zwortnice - co wy powiecie ?
  • #14 2853613
    alnus
    Poziom 28  
    moją propozycję znasz, została zainspirowana GDN13'tkami - myślałem , że je po prostu masz. w każdym razie proponowałbym na początek pozostać przy konstrukcji dwudrożnej. na pewno będzie łatwiej. po drugie większość kolumn z głosnikami większymi niż 18 cm w twoim pokoju po prostu się udusi, a te mniejsze mają wystarczające pasmo, żeby pokryć środek. ( o basie nie piszę, bo 13 cm, dobrze zestrojone kolumny zatrzęsą w 9m2 szybami) przy okazji całość będzie fizycznie mniejsza - co u ciebie też nie powinno być bez znaczenia.
  • #15 2853858
    HEYAH
    Poziom 13  
    Rozumiem, ale prosiłbym o spojrzenie na ich charakterystyki, bo, kiedy porównuję je do GDN`ów Tonsila, to przepraszam, ale Tonsile się chowają ...
  • #16 2853955
    alnus
    Poziom 28  
    ARM - czemu nie, ale 226 to o ile dobrze pamiętam ( link i się nie otwiera) 20cm basowiec - tak jak napisałem za duży dla ciebie - udusi się. znajdź niskośredniotonowy o średnicy 13 - 18 cm o charakterystyce jaka ci odpowiada, w miarę dobrej skuteczności i policz do niego obudowę, jak będzie odpowiedniej wielkości to pomyśl nad wysokotonowym do niego. Sredniotonowy jak już napisałem nie będzie potrzebny. potem zmontuj skrzynkę, dostrój ewentualny BR, i zacznij bawić się zwrotnicą
  • #17 2854041
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Jesli chodzi o duszenie sie glosnikow to wedlug mojego doswiadczenia przy dobrych konstrukcjach obudowy, zwrotnicy i dobrego wzmacniacza takie zjawisko nie wystepuje. Owszem bas moze byc zbyt uwypuklony ale tylko w przypadku zle zestrojonej zwrotnicy. Jesli chodzi o konstrukcje glosnikow bez suwoofera wazne jest aby glosnik w kolumnie byl odizolowany od toru srednio i wysokotonowego. W przypadku zwrotnicy 2-rzedu glosnik wysokotonowy musi byc podlaczony w przeciwfazie aby byl w harmonii z basem. Ja osobiscie polecam glosnik min 16 cm i dobry glosnik wysokotonowy. Sadze ze taki zestaw bez glosnika srednioton. bedzie spisywal sie doskonale w niezbyt duzym pomieszczeniu. Jesli chodzi o wysokotonwoe to tylko glosniki kopulkowe o skutecznosci powyzej 90 dB, ktora mozna potem skorygowac tlumikiem aczkolwiek to juz nalezy do procedury strojenia zwrotnicy ktora jest bardzo subiektywna i moze byc przeprowadzone wylacznie przy rzeczywistym odsluchu przez urzytkownika.
  • #18 2854342
    alnus
    Poziom 28  
    z tymi wysokotonowymi to zasadniczo wystarczy, zeby miały skuteczność równą innym głosnikom. zazwyczaj i tak mają większą. dużo basu w małym pomieszczeniu zawsze będzie uwypuklone. owszem można to stroić, tylko poco, skoro można dać mniejszy głosnik, który nie dość, ze lepiej się dopasuje do pomieszczenia, to przy okazji będzie miał bardziej wyrównaną charakterystykę w górnych rejestrach , co umożliwi prostsze połączenie go z górą. 16 cm głosnik to moim zdaniem rozsądny wybór, zwłaszcza, że można pokusić się już o zamkniętą obudowę ( jak parametry pozwolą, ale na zamkniętą zazwyczaj pozwalają ) i odpadnie strojenie bassreflexu. ale jedynej i zawsze sprawdzającej się metody po prostu nie ma. zawsze to jest jakiś wybór i kompromis.
  • #19 2854415
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Nie dokonca. Male pomieszczenie rezonansuje na pewnych czestotliwosciach np 70, 80 hz ale nizsze rejestry nie sa juz przenoszone dlatego jestem zwolennikiem wiekszego glosnika. Ale tak jak mowisz 16 cm bedzie trafionym wyborem a wzamknietej obudowie bedzie mial plaska charakterystyke do ok 4-4,5kHz od 4 kHz bedzie gral juz wysokotonowy. Jedyny warunek aby nie przeciazyc glosnika wysokoton. to zwrotnica min 2 a najlepiej 3 rzedu.
  • REKLAMA
  • #20 2855023
    alnus
    Poziom 28  
    z tymi warunkami to też niekoniecznie tak radykalnie. jeśli zrobimy zwrotnicę na 2- 2,5 kHz (częsty przypadek) to rzeczywiście lepiej pociąć zwrotnicą wyższego rzędu i rzeczywiście lepiej, żeby głosnik był wyższej mocy lub efektywności z tłumikiem, który przejmie część mocy, ale jak przetniemy na 4-4,5 kHz to moc dostarczona do głosników jest już mniejsza. dobrze jest skalkulować projekt zanim się go poskłada :-)
  • #21 2855698
    HEYAH
    Poziom 13  
    Dobra - więc ustalone już, że robię 2 - 2-drożne kolumny. To powinno was (mnie) zadowolić> :co powiecie o tym wooferze ? : http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-165-05-8.htm
    Czekam na opinię i jeszcze jedno -nauka o zwrotnicy - wiem o niej w teoretyce niewiele: co oznacza "rząd zwrotnicy"? - ogólnie powiedzcie coś o nich ...
  • #22 2856106
    alnus
    Poziom 28  
    rząd zwrotnicy to w zasadzie w dużym uproszczeniu ilość stopni filtrujących. pojedynczy kondensator to pierwszy rząd, kondensator i cewka - to już drugi. filtr T dwa kondensatory i cewka trzeci - i tak dalej, chociaż rzadko więcej. wiąże się z tym nachylenie zbocza charakterystyki . w idealnym przypadku w filtrze 1-go rzędu jest to 6dB/oktawę i + 6 dla każdego następnego. nachylenia sumują się z naturalnymi spadkami dla głosników i może się zdarzyć, że filtr elektrycznie 1-go rzędu razem z ch-ką głosnika da nachylenie np. 18 dB/oktawę. do tego trzeba pamiętać o przesunięciach fazowych charakterystycznych dla danego rzędu filtra. często powoduje to konieczność podłączenia głosnika w odwrotnej polaryzacji. elementy filtrów wyzszych rzędów dobiera się najczęściej wg. typowych modeli ( napewno słyszałeś o różnych Besselach, Czebyszewach i innych których nazwiska trudno napisać z pamięci ;-) filtry to podstawowe elementy zwrotnic, ale należy jeszcze dodać wspomniane wcześniej tłumiki - do dopasowania skuteczności głosników wysokotonowych, oraz wszelkiego rodzaju pułapki i linearyzatory pozwalające na poprawę charakterystyki głośnika, lub całego zestawu. tak jak już wcześniej napisałem - jest to cała masa zabawy i raczej zapomnieć trzeba, że można to skutecznie policzyć jakimś programem - kalkulatorem . mozna - ale tylko jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów.
  • #23 2856325
    HEYAH
    Poziom 13  
    dzięki alnus za tą definicję - znam ją m.w. , bo uczę się 1 rok w technikum elektronicznym - miałem materiał o filtrach - chciałem bardziej zapoznać się z "teoretyką praktyki" czyli na co zwracać uwagę przy doborze zwrotnicy itd. ( i pytanie - kupić, czy zrobić ?) - jestem początkującym elektronikiem, więc jażeli powiecie : zrobić, to będziecie musieli odpowiedzieć na 1000 pytań odnośnie budowy ... - to 1 - a drugie, że znów powrócę:) : ARN 165 czy GDN 16/40 ? :)
  • #24 2856627
    alnus
    Poziom 28  
    kupić gotową zwrotnicę - stanowczo odradzam. coś zagra, a jeden przypadek na 10 może nawet zagrać poprawnie, ale raczej to nie będzie to. nie da się w paru zdaniach przekazać choćby cząstki praktyki odnośnie zwrotnic. był taki moment, że myślałem że już wiem dużo na ten temat. później mi to przeszło :-) co do głosników to już niestety twój wybór. szkoda, że w naszym kraju nie ma poważnej oferty kitów do samodzielnego montażu. albo jest barachło, albo zestawy, które wychodzą w montażu drożej niż orginalne kolumny tej klasy ( czasem na podobnych lub takich samych głośnikach) a może pytanie z innej beczki - ile chcesz kasy przeznaczyć na projekt, w tym na głosniki? może wtedy krąg się zawęzi, a może pojawią się jakieś inne horyzonty niż tylko tonsil i tesla.
  • #25 2856647
    HEYAH
    Poziom 13  
    emm ... na głośniki ok 220zł - pudła : (tego to nie wiem, ale napewno wiele nie wyjdzie) zwrotnice ok.100zł
  • #26 2856800
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Jesli chodzi o wybor glosnika 16cm to zdecydowanie tvm ARN-165-60/8. Z tym ze ma dosc wysokie Qts. Mozesz zamontowac go w BR ale stracisz troche na mocy i impulsie. sadze ze w obudowie ok 40l otwartej zagra dobrze. Pasmo obetnij na ok 120Hz. Zasosuj filtr z podbiciem charakterystyki ok 6dB na 60Hz. Bedzie dobrze. Satelity zloz na tonsilach. Tor niskotonowy to wg mnie gdn 16/40 a wysokotonowy to GDWK 10/80/7 z filtrem 3 rzedu. Jesli chcesz to oblicze Ci zwrotnice do tych glosnikow.
  • #27 2857152
    alnus
    Poziom 28  
    skarabeusz, a po cholerę mu ten woofer?. przecież 16cm głosniki w tym pokoiku zrobią tyle basu, że wystarczy. co do tej kasy, to nie jest za dużo i chyba trzeba będzie poprzestać na TVM'ach, bo orginalne nieużywane Tonsile to chyba cię wyniosą ciut więcej, albo ci zabraknie na wysokotonowe. ten ARN ma dość wysokie Qts, więc można spróbować zasymulować go w jakiejś zamkniętej obudowie rozsądnej wielkości. teraz pościągaj sobie literature i oprogramowanie , potem sobie to wszystko poczytaj, zrób wstępny projekt i do roboty. powodzenia.
  • #28 2857260
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Zgadzam sie z Toba. Ale skoro zadal kolega pytanie to na nie odpowiedzialem. Jednak ja caly czas polecam tonsile ze wzgledu na dosc duza wartosc SPL. Aczkolwiek wybor nalezy do kolegi HEYAH.
  • #29 2858072
    alnus
    Poziom 28  
    tak właściwie teraz to już wszstko w jego rękach. niestety musi teraz przyswoić sobie trochę wiedzy by oddzielić "ziarno od plew" i świadomie wybrać to co mu potrzebne. bez tego - z całym szacunkiem dla wszystkich pomocników z forum - nie da się zrobić dobrych głosników.
  • #30 2859640
    HEYAH
    Poziom 13  
    Rozumiem, także zmieniam moje plany na najbliższy czas na :wycieczkę do biblioteki i czytanie literatury na ten temat - swoją drogą ... dresem nie jestem i nie satysfakcjonuje mnie"kurna sub za 50zł z allegro i jakieś fajniaste kolumienki, żeby miały buta ... " :D, więc robię sobie lekcje na wakacjach, by potem: 1. nie żałować 2. usiąść w pokoju i czuć muzykę, a nie "ogłaszać bans na całym osiedlu" - tylko pytanie : polecicie mi jakąś literature, która nie śmierdzi teoretyką; jest napisana dość zrozumiale ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru optymalnego nagłośnienia do wzmacniacza Yamaha AVC-30, z pytaniem czy lepsze będą dwa satelity z subwooferem, czy dwie kolumny głośnikowe z pełnym zakresem. Użytkownik planuje zastosować głośniki o mocy do 50-70W, wskazując na niskotonowy Tonsil GDN 13/40/10, średniotonowy ARP 150 TVM Tesla oraz wysokotonowy Tonsil 40W z kolumny gitarowej. W odpowiedziach przeważa opinia, że dla jakości dźwięku lepszym rozwiązaniem będą dwie kolumny dwudrożne z głośnikami niskotonowymi o średnicy 16-20 cm, najlepiej w obudowie zamkniętej, co zapewnia lepszą impulsywność i kontrolę basu w małym pomieszczeniu. Subwoofer jest krytykowany za pogorszenie stereofonii i nienaturalną scenę dźwiękową, a jego zastosowanie uzasadniane jest głównie względami finansowymi. Zalecane jest stosowanie głośników niskotonowych o średnicy około 16 cm (np. Tonsil GDN 16/40 lub TVM ARN-165-05/8) oraz wysokotonowych kopułkowych o skuteczności powyżej 90 dB, z odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą minimum drugiego lub trzeciego rzędu, uwzględniającą nachylenie filtrów i przesunięcia fazowe. Wskazano na konieczność dostosowania obudowy i strojenia bass-reflex lub preferowanie obudowy zamkniętej. Poruszono także temat akustyki pomieszczenia, gdzie echo i rezonanse można tłumić poprzez odpowiednie ustawienie mebli, dywany, zasłony i rośliny, unikając profesjonalnych mat tłumiących ze względów estetycznych. Autor planuje samodzielną budowę kolumn, z naciskiem na naukę teorii zwrotnic i akustyki, przy budżecie około 220 zł na głośniki i 100 zł na zwrotnice. Wskazano literaturę polecaną do nauki, m.in. „Sztuka elektroniki” W. Hilla i P. Horowitza, czasopisma „Praktyczna Elektronika” i „Elektronika dla Wszystkich”, oraz książki Grzegorza Krajewskiego i Aleksandra Wittorta. W dyskusji pojawiły się także sugestie rozważenia głośników marki Vifa jako alternatywy dla Tonsila, choć z wyższymi kosztami. Podsumowując, rekomendowane jest wykonanie dwóch kolumn dwudrożnych z głośnikami 16 cm w obudowie zamkniętej, z dobrze zaprojektowaną zwrotnicą, dostosowaną do warunków pomieszczenia i preferencji odsłuchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA