logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ONWA MK2 - problem z blokowaniem się nadawania i odbioru

Snowball 27 Lip 2006 03:28 2239 9
REKLAMA
  • #1 2854845
    Snowball
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam szanownych forumowiczów i proszę o pomoc.

Posiadam radio CB ONWA MK2 (AM/FM) i jest w nim taki problem, że odbiór jest ok, nadawanie również działa, ale często po skończeniu nadawania blokuje się odbiór i nadawanie, a na wyświetlaczu gaśnie 1 cyfra lub obie. Czasem po kilku sekundach wraca wszystko do normy, a czasem pomaga tylko wyłączenie. Nie można również przełączać kanałów w górę - taki sam objaw. Po długim czasie od włączenia - aż się "nagrzeje", można przełączać kanały i trochę ponadawać - rzadziej się blokuje.

2 problem, to taki, że jest wylutowana dioda D10, jak nadaję to słychać mnie trochę na sąsiednich kanałach ale jest ok, natomiast jak ją wlutuję to piszczy przy nadawaniu, co słychać w innym radiu.

dziękuję z góry
  • REKLAMA
  • #2 2856474
    Robin01
    Poziom 14  
    Witam.
    Miałem kiedyś podobną sytuację (tzn. blokowanie odbiornika) w radiu "Albrecht". Sprawdź dokładnie płytkę. Prawdopodobnie gdzieś jest zimny lut.
    Pozdrawiam,
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2857584
    italiano_41
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam.
    Są zimne luty przy syntezie radia .(popraw lut w obrębie kwarcu 10.240Mhz i sprawdź czy cewka przy kwarcu kontaktuje) Stawiam na zimny lut między cewką a kwarcem. Daj znać o pracach nad onwą na forum.
  • REKLAMA
  • #4 2859067
    Snowball
    Poziom 12  
    Właśnie w tamtym obrębie mam cewkę, któa jest zalana straryną, widać muszę ją wytopić i zobaczyć co się tam dzieje...
    Poza tym już ktoś wcześniej wymieniał syntezę, a pod nową wlutował podstawkę, może ta podstawka jest powodem?
    Dam znać jak do czegoś dojdę.

A co z moim drugim problemem, z tą diodą D10? Czyżby ogranicznik modulacji był jakoś uszkodzony, że piszczy przy nadawaniu, czy co, proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.
    Seba

---

Przelutowałem punkty i jakby była poprawa, już bardzo rzadko się wiesza przy nadawaniu i przełączaniu kanałów w górę. Zauważyłem, że jak dotknę tylko obudowy kwarcu przy nadawaniu, to radio się blokuje. Czy nie ma on być jakoś połączony z masą? A może kwarc jest uszkodzony ?
    Blokuje się również jak dotknę ceweczki z prawej strony (wg zdjęcia).
    Załączniki:
    • ONWA MK2 - problem z blokowaniem się nadawania i odbioru onwa2_1.jpg (77.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2865399
    Snowball
    Poziom 12  
    1.Oczywista racja obu kolegów, po powodem blokowania się była cewka, po jej usunięciu blokowanie ustąpiło. Wlutowałem ją inaczej, ale dalej to samo. Może zrobić inną, bo być może ta jest źle wykonana ?

2.Znalazłem również powód piszczenia przy nadawaniu (bez diody D10 było OK, a po jej wlutowaniu piszczało). Powodem był zimny lut na kondensatorze C70.

ONWA MK2 - problem z blokowaniem się nadawania i odbioru
  • REKLAMA
  • #6 2866067
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Możesz zamiast tej cewki dać dławiczek 4,7µH - 6,8µH i dostroić się w zera trymerem obok kwarca.
  • #7 2866458
    italiano_41
    Poziom 14  
    Witam
    Jeśli cewka ,to nawiń na tym samym czystym karkasie 25zw DNE 0.08mm i dostroić się trymerem.

Dodano po 5 [minuty]:

typ ten tak ma ,że jak generator dostaje przerwy to blokuje całą synteze.
  • #8 2868374
    Snowball
    Poziom 12  
    Nawinąłem najpierw 28 zw na karkasie z rdzeniem, ale nadawanie w ogóle nie szło, a odbiór miałem jakby 2,3 kanały wyżej. Natomiast po wybiciu rdzenia odbiór mam jakby bez zmian. Niestety nie ma z kim o tej porze pogadać, a inaczej nie sprawdzę.
  • #9 2868995
    italiano_41
    Poziom 14  
    Witam
    nawiń 25 zwojów i trymerem masz regulacje .
  • #10 2871293
    Snowball
    Poziom 12  
    Nareszcie udało się. Wystarczyło do tej ceweczki wsunąć rdzeń (który miałem ze starego dławika), ale nie za mocno, bo przy zbyt dużej indukcyjności radio się blokuje, mimo zestrojenia trymerem. Po kilku próbach wybrałem optymalne ustawienie rdzenia, przy którym radyjko się nie blokuje, a można dostroić się trymerkiem.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z blokowaniem się nadawania i odbioru w radiu CB ONWA MK2 (AM/FM) był spowodowany uszkodzoną lub źle wykonananą cewką w obwodzie syntezy częstotliwości, szczególnie w okolicy kwarcu 10.240 MHz. Po usunięciu i ponownym wlutowaniu cewki problem częściowo ustąpił, jednak ostateczne rozwiązanie wymagało zastosowania odpowiednio nawiniętej cewki (25 zwojów DNE 0.08 mm) oraz precyzyjnego dostrojenia trymerem i wprowadzenia rdzenia o optymalnej indukcyjności. Zbyt duża indukcyjność powodowała blokowanie się radia. Dodatkowo, piszczenie podczas nadawania po wlutowaniu diody D10 wynikało z zimnego lutu na kondensatorze C70. Po poprawieniu lutów problem z piszczeniem ustąpił. Wskazano również, że generator syntezy może blokować się przy przerwach w pracy, co jest charakterystyczne dla tego modelu. Zalecane było dokładne sprawdzenie i poprawa lutów w obszarze syntezy, szczególnie przy kwarcu i cewce, a także odpowiednie dostrojenie elementów pasma RF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA