p@wel napisał: ......... włączam PDS, programuje go czymś. PDS działa, komunikacja działa (interface siemensa), wszystko super. Wkładam następnie, jak kaze instrukcja, moduł pamięci, klikam program memory cartridge i ... pojawia sie: Communication error!! Check the attached cable and click.... Co jest?? Przeciez kabel na 100% ok, program sie zaladowal a teraz kabel be?? Co ciekawe, monitoruje linie SCL i SDA pamięci i sygnał zegarowy stoi jak nic na poziomie 0V. Wiadomo, ze nie jest to normalne, kiedy magistrala jest w trybie IDLE, sygnal SCL i SDA powinny byc H. Poza tym podczas prób programowania sygnał SCK nie drga nawet, czały czas 0V.. .....
Witam
Tak się składa, że mam taki sam zestaw i dokładnie taki sam problem z jego programowaniem z małymi odstępstwami.
W PDS210 obecność modułu pamięci sprawdzana jest po podaniu zasilania (czyli na starcie) poprzez próbę programowania oraz można wymusić taki proces z poziomu oprogramowania STEP7,
PLC->Power-Up Reset.
Wtedy to istnieje możliwość skanowania magistrali I2C analizatorem stanów logicznych. U mnie nie występuje problem ze stanami na magistrali. Może precyzyjnie już nie, gdyż dokonałem małej przeróbki modułu pamięci jaki wykonałem sobie do testów.
Podpinając analizator lub oscyloskop cyfrowy na linie zasilania złącza pamięci zauważyłem duże skoki napięcia zasilania na starcie lub przy próbie dostępu do EEPROM-u po czym PDS jak i CPU (tu też to występuje) ustawia magistrale w stan STOP gdyż w wymaganym czasie nie może uzyskac dostępu do pamięci.
Rozwiązaniem okazało się dodanie szeregowo w linię zasilania diody schotkyego oraz 100nF + 4,7uF.
Po tym zabiegu procesor wręcz książkowo ładnie generuje wszystkie sygnały na magistrali I2C. nie mniej jednak nadal nie ma dostępu do danych.
Problem w tym, że po serii komend odpowiadających "Random Addres Read" i odczytaniu 8 bajtów PDS jaki CPU generuje STOP. Przyczyna zapewne tkwi w tym jak już większość uczestników tego wątku wspomniała, że musi być fabrycznie coś wgrane w module pamięci.
Wgrałem więc zawartość pliku binarnego umieszczonego tu przez jednego z kolegów jednak efekt taki sam.
Walczę jednak dalej.
Poniżej fotki gdyby ktoś chciał analizować układy połączeń.
CPU:
PDS:
Dodatkowo wrzucam program analizatora z danymi do analizy