logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0?

p@wel 27 Lip 2006 15:01 9649 29
  • #1 2855925
    p@wel
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Mam pewien problem. Szukam karty pamięci do sterowników Siemens S7-200 CPU210. Numer katalogowy 6ES7 291-8GC00-0XA0. Nigdzie nie mogę jej dostać. Ewentualnie może ktoś z szanownego grona jest w stanie podpowiedzieć mi, co jest w środku, może uda mi sie ją samemu zbudować. Otwierałem nowszy moduł 32kb i w środku siedzi sobie tylko 24C256 odpowiednio połączony. Niestety złącze jest inne i zapewne nie pasuje. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #3 2868810
    p@wel
    Poziom 13  
    Nie ma tam tego modułu... niestety. Podobno jest banalny w zbudowaniu, tylko przydalby sie wzór...
  • #4 2888071
    slawek01
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    ... I ja szukam tego modułu, co prawda wiem co jest w środku (24c64) ale to za mało.
    Wydaje mi się że oryginalna pamięć ma w sobie zapisane jakieś ?dane potrzebne do tego aby sterownik ją zobaczył
  • #5 2888999
    p@wel
    Poziom 13  
    W pamieci 16k jest 24c128, a w pamieci 8k jest 24c64, to tez wiem, nie sadze zeby bylo tam cos jeszcze zapisane, ale jesli nawet, to co za problem zgrac z oryginalu.. tylko trzeba miec ten oryginal.
    I tutaj dobra wiadomosc .Kupilem oryginalna pamiec i bede mial zrodlo :).
  • #6 2937799
    p@wel
    Poziom 13  
    No i kupiłempamięć , i teraz mam jeden problem wiecej. Mianowicie: łączę się z PDS210 bez problemu, piszę jakiś program, wgrywam go do stacji, wszystko ok, ale jak próbuję zaprogramować pamięć, to wyrzuca błąd komunikacji :( , co jest grane? czy ktoś się spotkał z czyms takim? Nie sadzę żeby kostka pamięci byla uszkodzona, gdyż, kiedy wkładam ja i włączam zasilanie, pojawia się błąd "pamięć pusta, lub program niezrozumiały", a więc ją sterownik ją widzi. Poza tym pamięć ponoć testowana. Stacja też pracuje bez problemu.. kabel siemens oryginalny więc co jest grane?
  • #7 3016422
    Kazjo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!!

Mam dokładnie ten sam problem, mam stację programistyczną PDS-210 oraz sterowniki CPU 210. Mam też kartę pamięci, którą także nie mogę zaprogramować. Proszę o wszelkie uwagi.
  • #8 3016833
    p@wel
    Poziom 13  
    Napisz co sie dzieje, kiedy chcesz zaprogramowac karte pamieci ???
  • #9 3018684
    Kazjo
    Poziom 12  
    Powiem tak, mam kabel własnej roboty i kartę własnej roboty, oraz oprogramowanie Step7 MICRO/WIN w wersji 60 dniowej.

Program wgrywa się do stacji PDS210 bez problemu i program działa.
    Gdy wkładam EEPROM do stacji PDS210 i chcę na przykład wykasować pamięć, pisze mi, że karta nierozpoznana.
    Tak samo, jeżeli tylko próbuję wgrać program do EEPROM wyświetla mi, że nie ma komunikacji z kartą.

Mam w takim razie dwie prośby. Ponieważ mam kartę EEPROM własnej budowy, może to być przyczyną.

Czy mógłbym dostać na przykład schemat karty, może gdzieś mam babola.
    Albo najlepiej namiry, gdzie mogę taką oryginalną kartę zakupić.
    Opisz też jak to u Ciebie wyglądało z konfiguracją i czy działa już, czy też nie.

POZDRAWIAM :-)
  • #10 3019237
    p@wel
    Poziom 13  
    Napisz dokladnie jaki pokazuje komunikat (po angielsku) kiedy chcesz zaprogramować kartę. U mnie chyba jest to samo. Schematu Ci nie narysuję, bo nie rozbieralem karty i nie chcę rozbierać na razie.

Czy nikt nie mozednam pomóc?? Takie tęgie głowy tu siedza...
  • #11 3019730
    Kazjo
    Poziom 12  
    Sprawdzałem komunikaty, są identyczne jak w przypadku gdy brak wogóle w slocie eepromu.

Tak więc:

PLC/PROGRAM MEMORY CARTRIDGE:
    Communications error! Check the attached cable and click the Communications button to change settings

PLC/ERASE MEMORY CARTRIDGE:
    This features is not supported by the current PLC type

FILE/DOWNLOAD (zaznaczone wszystkie opcje):
    The Connected PLC support the programming of Reciepes and/or Data Logs. To fix connect to a PLC that supports Reciepes and/or Data Logs, or deselect Reciepes and/or Data Logs.

I tak wyglądają moje komendy. Po prostu sterownik nie wykrywa pamięci.
  • #12 3020136
    p@wel
    Poziom 13  
    Mam identyczne komunikaty z oryginalną kartą. Czyli to nie wina karty pamieci. czyli moze to jest wina modułu? tylko w takim razie obydwaj mamy uszkodzone moduły.. to raczej mało proawdopodobne...
  • #13 3104599
    slawek01
    Poziom 11  
    schemat podłączenia eepromu do cpu210
    ważne jest to co jest wgrane do pamięci fabrycznie, czysta pamięć nie zostanie wykryta!
    Załączniki:
    • Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0? 24c64.jpg (91.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3567359
    p@wel
    Poziom 13  
    DZieki, a masz może zawartość pamięci? JA mam oryginalną pamieć i nie widzi jej niestety
  • #15 3569388
    slawek01
    Poziom 11  
    Witam niestety oryginału nie posiadam
    jak byś mógł zgrać zawartość pamięci programatorem eepromów i mi przesłać
    mógłbym popróbować coś z tym zrobić ja używam programatora PONY
  • #16 3580199
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    Kazjo napisał:

PLC/ERASE MEMORY CARTRIDGE:
    This features is not supported by the current PLC type

FILE/DOWNLOAD (zaznaczone wszystkie opcje):
    The Connected PLC support the programming of Reciepes and/or Data Logs. To fix connect to a PLC that supports Reciepes and/or Data Logs, or deselect Reciepes and/or Data Logs.

I tak wyglądają moje komendy. Po prostu sterownik nie wykrywa pamięci.

"This feature is not supported by current PLC type " oznacza że wasze CPU nie obsługuje takiej funcji. Może wersja firmwaru lub zbyt stary sterownik sprawdzaliście dokumentacje ze strony Siemensa do jakich CPU można podłączyć takie moduły pamięci?
  • #17 3586072
    p@wel
    Poziom 13  
    slawek01 napisał:
    Witam niestety oryginału nie posiadam
    jak byś mógł zgrać zawartość pamięci programatorem eepromów i mi przesłać
    mógłbym popróbować coś z tym zrobić ja używam programatora PONY

Oto zgrana zawartosc pierwszego eepromu. W module sa dwa, drugi jest pusty. Jesli coś dojdziesz, daj, proszę, znać...

Nie wiem co ma oznaczać napis "Jurasic Park" na początku :D.
    Taka pamięć dostałem z niemiec.
    Załączniki:
    • siemens eeprom1.bin (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3647627
    matemos
    Poziom 2  
    Witam Panowie również posiadam powyzsze moduły PDS i CPU210 fajnie byłoby to zaadoptować do jakiegos prostego sterowania przy jak najniższych kosztach.

Śledziłem wypowiedzi i "osiągnięcia", które poczyniliście.

przede wszystkim jezeli posiadacie oryginalną pamięć to wkładacie ją w slot przed podaniem napięcia zasilania na stacje PDS. Osobiście zaprogramowałem układ eeprom zaserwowanym programem. Pamięć dała po sobie znać ze zostala dopiero po odpowiednim jej zaadresowaniu:
    A0-1
    A1-0
    A2-0
    wyskakuje wówczas bład numer 13 że pamiec jest pusta lub zawiera niezrozumialy zapis.

Do łączności używam microwin 4.0 i kabla wlasnej roboty USB-RS485
    Kombinowałem podłączać drugą pamięć 24c64 równolegle i odmiennie zaadresowaną lecz skutek wciaż ten sam, czyli wyskakujący błąd 13 (mało szczesliwy :))

Płytka, która została narysowana posiada niekompletne połączenie masy. Zastanawia mnie jakie układy zostały zastosowane w tym module bo opinie są różne......i która pamięc zawiera program i jaki ma adres?? Mając te informacje walczyłbym dalej, dlatego proszę Was o pomoc....
  • #19 3651216
    p@wel
    Poziom 13  
    Plytka posiad dwie pamięci 24c65. Pierwsza z nich jest zadresowana: nóżka 1 do +
    nózka 2,3 do -

druga z nich:

nóżka 1 do -
    nóżka 2 do +
    nózka 3 do -

w pierwszej był zapisany program jak wyżej.

a reszta to podłączenie standardowe.

Niestety nie widze przyszłosci tego tematu, gdzyż jedyne na co stac innych elektrodowiczów to kopiowanie mojego niedzialającego modułu i stwierdzanie ze nie działa. Dlaczego niby miałby działac?? Mój nie działa...

Moze znajdzie się ktoś, komu mogę wysłąć pamięć i kto mogłby ją sprawdzić na na pewno działającym sterowniku, najlepiej PDS210??
    wtedy cośkolwiek bedzie dopiero wiadomo..

Pytanie do poduszki.. włączam PDS, programuje go czymś. PDS działa, komunikacja działa (interface siemensa), wszystko super. Wkładam następnie, jak kaze instrukcja, moduł pamięci, klikam program memory cartridge i ... pojawia sie: Communication error!! Check the attached cable and click.... Co jest?? Przeciez kabel na 100% ok, program sie zaladowal a teraz kabel be?? Co ciekawe, monitoruje linie SCL i SDA pamięci i sygnał zegarowy stoi jak nic na poziomie 0V. Wiadomo, ze nie jest to normalne, kiedy magistrala jest w trybie IDLE, sygnal SCL i SDA powinny byc H. Poza tym podczas prób programowania sygnał SCK nie drga nawet, czały czas 0V.. :?:
    Co Panowie na to?
  • #21 12538158
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    p@wel napisał:
    ......... włączam PDS, programuje go czymś. PDS działa, komunikacja działa (interface siemensa), wszystko super. Wkładam następnie, jak kaze instrukcja, moduł pamięci, klikam program memory cartridge i ... pojawia sie: Communication error!! Check the attached cable and click.... Co jest?? Przeciez kabel na 100% ok, program sie zaladowal a teraz kabel be?? Co ciekawe, monitoruje linie SCL i SDA pamięci i sygnał zegarowy stoi jak nic na poziomie 0V. Wiadomo, ze nie jest to normalne, kiedy magistrala jest w trybie IDLE, sygnal SCL i SDA powinny byc H. Poza tym podczas prób programowania sygnał SCK nie drga nawet, czały czas 0V.. .....

Witam
    Tak się składa, że mam taki sam zestaw i dokładnie taki sam problem z jego programowaniem z małymi odstępstwami.

W PDS210 obecność modułu pamięci sprawdzana jest po podaniu zasilania (czyli na starcie) poprzez próbę programowania oraz można wymusić taki proces z poziomu oprogramowania STEP7, PLC->Power-Up Reset.

Wtedy to istnieje możliwość skanowania magistrali I2C analizatorem stanów logicznych. U mnie nie występuje problem ze stanami na magistrali. Może precyzyjnie już nie, gdyż dokonałem małej przeróbki modułu pamięci jaki wykonałem sobie do testów.

Podpinając analizator lub oscyloskop cyfrowy na linie zasilania złącza pamięci zauważyłem duże skoki napięcia zasilania na starcie lub przy próbie dostępu do EEPROM-u po czym PDS jak i CPU (tu też to występuje) ustawia magistrale w stan STOP gdyż w wymaganym czasie nie może uzyskac dostępu do pamięci.
    Rozwiązaniem okazało się dodanie szeregowo w linię zasilania diody schotkyego oraz 100nF + 4,7uF.
    Po tym zabiegu procesor wręcz książkowo ładnie generuje wszystkie sygnały na magistrali I2C. nie mniej jednak nadal nie ma dostępu do danych.

Problem w tym, że po serii komend odpowiadających "Random Addres Read" i odczytaniu 8 bajtów PDS jaki CPU generuje STOP. Przyczyna zapewne tkwi w tym jak już większość uczestników tego wątku wspomniała, że musi być fabrycznie coś wgrane w module pamięci.

Wgrałem więc zawartość pliku binarnego umieszczonego tu przez jednego z kolegów jednak efekt taki sam.

Walczę jednak dalej.
    Poniżej fotki gdyby ktoś chciał analizować układy połączeń.
    CPU:
    Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0? Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0?
    PDS:
    Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0? Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0? Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0? Gdzie znaleźć kartę pamięci Siemens S7-200 CPU210, 6ES7 291-8GC00-0XA0?

Dodatkowo wrzucam program analizatora z danymi do analizy
    Załączniki:
    • Analizator_stan__w.zip (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 13369105
    morph13
    Poziom 25  
    Mając chwile wolnego postanowiłem jeszcze raz zająć sie tym tematem.
    Zgrałem zawartość pamięci AM27C010 z PDS210. Zawartość ROM z CPU210 (tylko 4kB) raczej będzie bardzo ciężko "pozyskać" gdyż procesor P83C851 jest zabezpieczony a z tych informacji można by praktycznie "wyciągnąć" wszystko co byłoby potrzebne do rozwiązania problemu z tego wątku a nawet więcej (sposób kodowania instrukcji w STEP7, struktura zapisu w EEPROM, itp.).
    Wracając do AM27C010. Warto by było poddać ten plik desassemblacji. Większość kodu to FFh lub 00h co oznacza, że soft nie zajmuje pełnych 128kB.
    Analizując jego zawartość w hexedytorze na początku można się natknąć na ciąg o którym wspomiał jeden z przedmówców a mianowicie "JURASIC PARK".
    Gdyby ktoś chciał się tym zając to można by jeszcze popracować nad tym tematem.

Jest jeszcze jedna możliwość "rozwoju PDS210". PCB jest takie samo (po uzupełnieniu kilku elementów) jak CPU214 o znacznie większych możliwościach. Tylko i tu trzeba by zgrać zawartość ROM z 214-stki i EEPROM wlutowanego w PCB. Tak dość tanim kosztem (różnica w cenie PDS-->CPU214 jest znaczna) mamy dość dobry zestaw do "treningu zagadnień z PLC". Kosmetykę zewnętrzną w postaci braku pewnych oznaczeń mozna by nawet sobie pominąć.
    Załączniki:
    • ROM_PDS210.zip (70.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 13466658
    wintage
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Korzystając z doświadczeń tych, którzy mają to już za sobą chciałbym prosić o podpowiedź. Posiadam trenażer w postaci PDS 210 (bez karty) korzystam z demo 60. step7 MiniWin 4.0. Po zapisaniu projektu, kompilacji bez komunikatów o błędach kolej na zapisanie programu w stacji. Tu pojawia się komunikat "The block is not present the PLC". Czy należy to interpretować jako brak kompatybilności bloków języka drabinkowego z ta wersją stacji? Dla stacji PDS 210 jest opis z ver2.0 stepa jednak w wer.4.0 jest PDS.
  • #24 13467477
    p@wel
    Poziom 13  
    To znaczy że użyłeś bkloku, który PDS210 nie ma zaimplementowanego.
    W manualu o PDS210 jest opisane jakie bloki można uzyć..
  • #25 14159708
    tomba
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A więc po kontakcie z kolegą sympatycznym z turnusu 3 Pani Krysia - pisze...
    https://www.youtube.com/watch?v=RRfiddT5-aM

Po ustaleniach z morph13 :-) Pucio Pucio - pokombinowaliśmy razem i wyszło co wyszło :
    - można podmieniać ROM'y ale trzeba uważnie to robić

Ja posiadam ROM z S7 216-2 CPU z 2 portami PPI
    jest dodatkowy kontroler UART na pcb

tutaj jest ROM do S7 216-2
    posiadam również odczytanie 2 x kości EEPROM 24C64
    Jak ktoś by potrzebował to dołączę

NAPRAWIAM WSZELAKIE AWARIE CPU S7 210, S7 212, S7 214, lub S7 216, stare lub nowe S7 221, S7 222, S7 224, lub S7 226,
    wymieniam CPU, RAM, ROM, kontrolery, odzysk danych i wiele innych czynności jak trzeba. Jeszcze co powiem S7-200 jest cudownym sterownikiem do napraw.
    Zawsze działa nawet po ogniu w szafie. Amerykanie dopieścili tę 80c32. To w końcu ich procesor.
    Załączniki:
    • S7_CPU_216-2_rom_27C010.BIN (128 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 14478844
    tomekiiwona14
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Odświeżę trochę temat. Wspierając się na poprzednich podpowiedziach postanowiłem również powalczyć ze sterownikiem. Zbudowałem pamięć 2x24c64, wgrałem wsad ale programująca stacja nie ruszyła. PDS 210 widzi kartę ale jej nie programuje natomiast S7-214 czyta i zapisuje pamięć prawidłowo- no może z małym zacięciem ale nie będę się rozwodził. Trochę jeszcze powalczę... :arrow:
  • #27 14948342
    tomba
    Poziom 17  
    Kolejny rom ze sterownika S7-214 posiadam. Jak by tak ktoś chciał.
  • #28 15324242
    morph13
    Poziom 25  
    witam, po dość długiej przerwie....

jak byś mógł to wrzuć na forum ten wsad do 214-stki
    osobiście jak tylko moje drogi zejdą się z "wolnym czasem" to przetestuje to w moim PDS
  • #29 15325544
    tomba
    Poziom 17  
    Witam kolegów.
    Spełnienie marzeń soft S7-214

Udało mi się przerobić PDS210 na S7-214...
    Załączniki:
    • S7 CPU 214 rom 27C010.BIN (128 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 20983725
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Cześć,
    Trafił do mnie w ręce sterownik S7-214 pali się żółta lampka stop oraz czerwona SF error. dodatkowo brak komunikacji ze sterownikiem. Wymieniłem uszkodzony transciver rs485 (robił zwarcie na linii 5V), wylutowałem i odczytałem ROM, który okazał się pusty, wymieniłem i zaprogramowałem go wsadem z poniższego tematu, dodatkowo wymieniłem jeszcze procka. Jednak nadal problem wyskakuje tzn. świeci lampka error i nie można połączyć się ze sterownikiem.
    Pytanie co można by sprawdzić i na co jeszcze zwrócić uwagę by móc przywrócić go do żywych?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z dostępnością i funkcjonowaniem karty pamięci do sterownika Siemens S7-200 CPU210 o numerze katalogowym 6ES7 291-8GC00-0XA0. Użytkownicy potwierdzają trudności w znalezieniu oryginalnego modułu oraz wskazują, że karta zawiera pamięci EEPROM typu 24C64 lub 24C128, jednak sama pamięć bez odpowiedniego zapisu fabrycznego nie jest rozpoznawana przez sterownik. Próby budowy własnych modułów z układami 24C64/24C65 nie przyniosły sukcesu, gdyż sterownik zgłasza błędy komunikacji lub informuje o pustej lub niezrozumiałej pamięci. Wskazano, że oryginalna karta ma zapisane dane konfiguracyjne niezbędne do jej wykrycia przez CPU210. Problemy z programowaniem karty występują także przy użyciu stacji programistycznej PDS210 i oprogramowania Step7 MICRO/WIN. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w module pamięci lub w wersji firmware sterownika, a także w specyficznym adresowaniu i połączeniach pamięci EEPROM. W dyskusji pojawiły się także informacje o konieczności podania zasilania przed włożeniem karty oraz o możliwych modyfikacjach sprzętowych (np. dodanie diody Schottky’ego i kondensatorów filtrujących) w celu stabilizacji zasilania modułu pamięci. Wątki poboczne dotyczą również odczytu i analizy zawartości ROM i EEPROM, próby przeróbek PDS210 na S7-214 oraz problemów z kompatybilnością bloków programowych w Step7. Podsumowując, oryginalna karta pamięci do CPU210 jest trudna do zdobycia, a jej funkcjonowanie wymaga specyficznego zapisu i konfiguracji, co utrudnia samodzielne wykonanie zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA