logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Thomson 72MT60TX ICC 94G-1 (icc9) Poziome pasy,zanika Lum

Robert76 28 Lip 2006 04:48 2618 7
REKLAMA
  • #1 2857779
    Robert76
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Co może być przyczyną gdy w w/w telewizorze po około 5 min.najpierw pojawiają się poziome czarne przerywane pasy na całym obrazie,następnie zanika luminancja - jest tylko RGB i jak to klient nazwał czerwony ciemny obraz a w dalszej kolejności zanika o dziwo fonia oraz treść jakby nie było pośredniej?Widać tylko ciemne pasy poziome i mrowienie na ekranie i tak jakby na moment brak synchro H.Po wyłączeniu i odczekaniu obraz na kolejne 5 min. jest ok. Dodadkowo uszk.jest korekcja-poduszka ale to raczej już inna usterka o której czytałem na forum.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2858398
    Robert76
    Poziom 12  
    Sprawdzę.Korekcja naprawiona,przyczyną był zgodnie z postami CL42 4,7µF 160V.Ale obraz dalej świruje.Jak pisałem zaczyna się od poziomych pasków i ściemniania.Wyrażnie wygląda to na zanik luminancji zostaje samo RGB.
  • #4 2859922
    alexy
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    W icc9 sygnał luminancji przechodzi przez kilka tranzystorów smd które często padają , tak więc oscyloskop i pomiary ze schematem lub przelutowanie ich po kolei na pracujacym tv pozwoli zlokalizować przyczynę.
  • REKLAMA
  • #5 2860212
    Robert76
    Poziom 12  
    Tak więc zabrałem się za tranzystory smd,telewizor zaczął działać ale nie na długo.Po przelutowaniu szczegółowym przy wyłączonym TV teraz jest tak że brak jest treści obrazu oraz nie pali się dioda na zielono przy włączonym TV.Tylko OSD jest OK.Przydał by się schemat ale nie mam tyle punktów.Nie wiem jakie są wartości tych tranzystorów.
  • REKLAMA
  • #6 2860589
    alexy
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Schemat wysłałem na Twoje PW , sprawdż czy nie zrobiłeś gdzieś zwarcia (może to głupia rada , ale czasem tak bywa). Jednak w takich przypadkach oscyloskop jest narzędziem niezastąpionym.
  • #7 2860842
    Robert76
    Poziom 12  
    Witam
    Bardzo dziękuję za serwisówkę.Zwarcia raczej nie ma ,ale mógł się któryś tranzystor przegrzać.
  • #8 2874672
    Robert76
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Po wymianie,zgodnie ze schematem tych tranzystorów smd,które przelutowałem,telewizor działa bez zarzutu.Były to TX17,TX11,TX09,TC03,TP66,TR28 oraz TR81 przy czym ważna uwaga dla kolegów naprawiających ,ten ostatni-TR81 powinień być BC848B,a nie jak pokazuje schemat BC858B.Oczywiście dotyczy ICC 94G-1,możliwe że w ICC9 jest inaczej.Zamiana tego tranzystora powoduje że TV się nie włącza.Raz jeszcze podziękowania dla kolegi Alexy za udostępnienie schematu i pomoc.
    Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson 72MT60TX ICC 94G-1 (icc9) po około 5 minutach pojawiały się poziome czarne przerywane pasy, następnie zanikała luminancja pozostawiając tylko sygnał RGB, a w dalszej kolejności zanikał dźwięk i obraz stawał się ciemny z zakłóceniami i brakiem synchronizacji poziomej. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu obraz działał poprawnie przez kolejne 5 minut. Przyczyną problemu były uszkodzone tranzystory SMD odpowiedzialne za sygnał luminancji w układzie ICC9. Po przelutowaniu i wymianie tranzystorów TX17, TX11, TX09, TC03, TP66, TR28 oraz TR81 (ważna uwaga: TR81 powinien być BC848B, a nie BC858B jak w schemacie) telewizor działał bez zarzutu. Dodatkowo wymieniono kondensator elektrolityczny CL42 4,7µF 160V, który odpowiadał za korekcję obrazu. Do diagnozy i naprawy niezbędne było użycie oscyloskopu oraz schematu serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA