logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55MT16Tx chassis tx91, ciemnieje i wyostrza kolory

Prezydentrp 12 Sie 2006 22:05 2040 13
REKLAMA
  • #1 2909941
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Witam
    Na stole mam właśnie Thomsona takiego jak w temacie. Objawy są takie, że po około 10 minutach obraz robi się coraz ciemniejszy i wyostrzają się bardzo kolory czerwony i zielony. Wymieniałem układ tea5101 i nic to nie dało. Wymieniłem też rezystory w torze RGB między układem STV2118 i tea5101. Dodam że napięcia na wyjściach RGB układu STV są znacznie mniejsze (o około 50%) od zmierzonych gdy obraz wyświetlany jest poprawnie. Może ktoś z was miał już kiedyś podobny problem? Ja męczę się z nim już trzeci wieczór i nic nie wymyśliłem. Aha, dodam że schładzanie zmrażaczem nic nie daje. Jedynie schłodzenie kondensatorów CV10 - CV12 powodowało jeszcze mocniejsze zciemnianie obrazu więc je wymieniłem
  • REKLAMA
  • #2 2910021
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Obwód S2 sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #3 2910051
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    A może "pada" napięcie żarzenia?
  • #5 2913137
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    witam
    jeśli dobrze pamiętam rezystor 82kom w obwodzie ABL
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2915671
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Mam jeszcze małą prośbę - czy moglibyście sprecyzować swoje wypowiedzi? nie jestem zbytnio obeznany w naprawach telewizorów i oznaczenia ABL, BCL czy obwód S2 nic mi nie mówią :( W okolicach jakiegu układu scalonego mogę szukać tego rezystora 82k?
  • #8 2915853
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Tak, posiadam schemat i jego czytanie nie sprawia mi problemów. Na elektronice też sie znam ale nazewnictwo stosowane w telewizorach jest dla mnie obce. Jeśli sie domyślam to chodzi o RL22 (82kohm 0,5W) Właśnie go wymieniłem i teraz czekam aż minie te magiczne 10 minut. Zaraz napisze jaki jest efekt

Dodano po 12 [minuty]:

No i dalej to samo :( :( Wszystkie twarze i tło stają się czerwone a białe pola (napisy) zielonkawe i wszystko coraz bardziej ciemnieje. Załączam schemat. Niektóre wartości na nim troche sie nie zgadzają (np. RL22 w rzeczywistości 82k a na schemacie 91k) Może ktoś jeszcze coś podpowie?
    Załączniki:
    • TX91.djvu (588.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2915947
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Dodam że żarzenie jest ok, utrzymuje sie na tym samym pozomie. Może to być wina samego STV2118?
  • #10 2915970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2915982
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Zasilanie jest ok, cały czas stabilne. Zmieniają sie jedynie napięcia na wejściu wzmacniacza wizji - gdy działa poprawnie to są porównywalne, a gdy zaczyna źle działać to znacznie sie od siebie różnią i są niższe. Z tego wnioskuję że to raczej coś przed wzmacniaczem wizji. Otoczenie samego wzmacniacza również sprawdziłem i dla pewności wymieniłem diody i szeregowe rezystory w torze rgb
  • REKLAMA
  • #12 2916065
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Witam.
    Tak, kol. robiel chodziło zapewne o RL22, ale jak widzisz jest tam więcej elementów związanych z nogą 3 trafa. Zmierz tam napięcie, oraz za oporem RL20. Ponadto na pin31 STV.
    Może z tych pomiarów da sie wysnuć jakieś wnioski.

Kontroluj napięcie na siatce 2 kineskopu, bezpośrednio na poddstawce kineskopu /RT92/.

Użyj suszarki z jakąś tubą, aby strumień powietrza był wąski i ogrzewaj np. STV czy inne obszary. Może w ten sposób łatwiej zlokalizujesz coś.

Sprawdzaj napięcia na TL13.
    Coś z tego wszystkiego powinno wyniknąć.
  • #13 2953978
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Niestety i te pomiary niczego specjalnego nie wskazały. Jestem zmuszony odstawić ten telewizor na bok aż nabiore ochoty żeby dalej coś w nim pogrzebać. Robota w sam raz na długie zimowe wieczory ;) Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Może w tym przypadku nic nie pomogły ale na pewno przydadzą się w przyszłości. Proponuję zamknąć temat
  • #14 2960064
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    sprawdz napiecie żarzenia. tranzystorki sterujące tranzystormi w linii kolorow i wszystkie kondki na plycie kolorow jesli masz taka mozliwosc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 55MT16Tx z podzespołem STV2118 na chassis TX91, gdzie po około 10 minutach pracy obraz staje się coraz ciemniejszy, a kolory czerwony i zielony ulegają nadmiernemu wyostrzeniu. Wymieniono układ TEA5101 oraz rezystory w torze RGB między STV2118 a TEA5101, bez poprawy. Napięcia na wyjściach RGB układu STV2118 spadają o około 50% w momencie pogorszenia obrazu. Schładzanie elementów, w tym kondensatorów CV10-CV12, nie przyniosło efektu, a ich wymiana była konieczna po pogorszeniu stanu obrazu. Sugerowano sprawdzenie obwodu S2, napięcia żarzenia, układów ABL/BCL oraz rezystora 82kΩ (RL22) w obwodzie ABL, który został wymieniony bez skutku. Pomiar napięć na pinach STV2118, wokół wzmacniaczy wizji oraz siatce kineskopu nie wykazał nieprawidłowości. Zasilanie wzmacniaczy wizji jest stabilne, a problemy pojawiają się prawdopodobnie przed wzmacniaczem. Wymieniono diody i rezystory w torze RGB. Pomimo licznych pomiarów i prób lokalizacji usterki, problem pozostał nierozwiązany i telewizor został odstawiony do dalszej diagnostyki w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA