logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

920c i dioda od tuszu Drukarka ustawia się w pozycji problem z kolorowym wkładem

nasiono 29 Lip 2006 15:42 6445 11
REKLAMA
  • #1 2861665
    nasiono
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam. Dostałem taką właśnie drukarke bez tuszy z informacją , że raz drukuje raz nie. Pożyczyłem więc kompatybilne sprawne kardridże od hp 840 ale drukarka nic tylko ustawia sie w pozycji "problem z kolorowym wkładem" i nieprzerwanie miga pomarańczowy led przy znaczku tuszu.
    Dzieje się tak nawet gdy kadridż nie jest zamontowany , czy wie ktoś może co może dolegać drukarce.
    Z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 2861725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2861742
    nasiono
    Poziom 17  
    Wybacz za być może głupie pytanie. Ale bo nie za bardzo mam pojęcie jak dojść które styki należy zewrzeć.
  • Pomocny post
    #4 2861807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 2864441
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    uszkodzona tasma (biała) łącząca wózek z płytą główną lub 1 z pojemników
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2864913
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    i z tego, co tam piszą wynika, że 840C używa kolorowego kartridża nr 17, a 920C - nr 78. Czarne rzeczywiście są kompatybilne (nr 15). Mimo, że wszystkie kartridże fizycznie pasują, to może być powód problemu z kolorowym kartridżem. I jeszcze jedno: drukarka identycznie sygnalizuje (zatrzymanie karetki w odpowiednim miejscu) uszkodzony, niewłaściwy lub brak kartridża...
  • Pomocny post
    #7 2867232
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Przede wszystkim przeczyścić styki w karetce(spirytusem) i sprawdzić czy któryś z bolców nie jest wbity do środka.
    Sprawdzić czy taśma sygnałowa(biała) jest dobrze umocowana.
    Do tej drukarki należy używać kardridży o oznaczeniach 15 i 78-inne nie pasują.
    Jeżeli drukarka pokazuje błąd kolorowego tuszu nadal to radziłbym podmienić na inny.
    Czasami jednak pada elektronika karetki i wtedy bez części zamiennych się nie obejdzie.
  • #8 2869294
    nasiono
    Poziom 17  
    Sprawdziłem miernikiem taśme i wydaje sie być sprawna styki przeczyszczone kontaktem 60 i sprawdzone wydają sie być wporządku.
    W tej chwili szukam jakiegoś pustego w miare taniego kadridża kolorowego bo niebardzo uśmiecha mi się kupno nowego.
    Chyba , że ktoś z Was zna jakiś sposób na emulacje kadridża, widziałem coś takiego kiedyś na elektrodzie ale nie moge teraz znaleść. Z tym że nie wiem jakich drukarek się to tyczyło.
  • #9 2888644
    nasiono
    Poziom 17  
    Właśnie dostałem pusty kolorowy kadridż do drukarki, ale gdy chciałem sprawdzić drukarke okazało się, że po tym gdy ją rozkręciłem (z odłączonym zasilaniem oczywiście) tzn. wyjąem i przeczyściłem taśme tą od pozycjonowania, rozkręciłem cały wózek "to w czym kadridże jeżdżą". starając sie zbytnio nie potrzebnie nie dotykać elektroniki, posprawdzałem miernikiem wszystkie styki do kadridży spsikałem je też kontaktem-60 do tego sprawdziłem taśme łączącą ten wózek z drukarka wszystko wydawało sie sprawne wiec złożyłem to do kupy i drukarka tak stała do teraz. Przed chwilą włączam ją do prądu, przycisk power i...nic nawet dioda sie nie świeci żadna, zadnego odgłowu dźwięku nic, słychać tylko chyba przetwornice przez chwile po uruchomieniu! co sie mogło stać???
  • #10 3072346
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    witam a czy zasilanie na zasilacz z tyłu drukarki podłaczyłes
  • #11 3072354
    nasiono
    Poziom 17  
    Witam. Tak zasilaniajest poodłączone bo gry odepne taśme od wuzka kadridży to pojedzie trohe w lewo a potem w prawo i zaczynaja diody migac jak szalone ale przy podłączonej tasmie kompletnie nic sie nie dzieje nawet dioda power sie nieświeci
  • Pomocny post
    #12 3073186
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Posprawdzaj dobrze czy wszystko dobrze podłączyłeś-bo bardzo w to wątpie.Jeśli mimo wszystko podłączenia są ok tzn że mało delikatnie obchodziłeś się ze sprzętem-bo właśnie padł ci zasilacz.

Nie za dużo tego kontaktu 60 ?
    Ja stosuję spirytus-szybko wysych i nie powoduje zwarć.
    Pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

Cytat:
    Przed chwilą włączam ją do prądu, przycisk power i...nic nawet dioda sie nie świeci żadna, zadnego odgłowu dźwięku nic, słychać tylko chyba przetwornice przez chwile po uruchomieniu! co sie mogło stać???

Cytat:
    witam a czy zasilanie na zasilacz z tyłu drukarki podłaczyłes

Cytat:
    Tak zasilaniajest poodłączone bo gry odepne taśme od wuzka kadridży to pojedzie trohe w lewo a potem w prawo i zaczynaja diody migac jak szalone ale przy podłączonej tasmie kompletnie nic sie nie dzieje nawet dioda power sie nieświeci

Trochę niedoczytałem,zasilacz wygląda na sprawny.
    Padnięta elektronika karetki-to się czasem zdarza w tych modelach.
    Moja rada jest taka :
    -wyjmij elektronikę karetki , przeczyść dokładnie spirytusem lub jakimś pachnidłem dokładnie wysusz i sprawdz.
    Jak nie działa to do wymiany.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP 920c polega na ciągłym sygnalizowaniu błędu "problem z kolorowym wkładem" oraz miganiu pomarańczowej diody tuszu, nawet gdy wkład nie jest zamontowany. Przyczyną może być uszkodzona matryca stykowa w zasobniku karetki, odpowiedzialna za identyfikację wkładów, gdzie przerwa w obwodzie powoduje błędne wykrywanie braku wkładu. Zaleca się demontaż płytki stykowej i sprawdzenie ciągłości połączeń omomierzem oraz oczyszczenie styków preparatem Kontakt 60 lub spirytusem. Inną możliwą przyczyną jest uszkodzona biała taśma sygnałowa łącząca wózek z płytą główną. Należy również zwrócić uwagę na kompatybilność wkładów – model 920c wymaga wkładów nr 15 (czarny) i 78 (kolorowy), podczas gdy wkłady z modelu 840C (nr 17) mogą nie być prawidłowo rozpoznawane, co skutkuje błędem. W przypadku dalszych problemów może być uszkodzona elektronika karetki, co objawia się brakiem reakcji drukarki po podłączeniu taśmy i włączeniu zasilania. W takiej sytuacji konieczna jest wymiana lub naprawa elektroniki karetki. Podczas prac serwisowych należy zachować ostrożność, odłączać taśmy przed pomiarami i unikać zwierania pinów, aby nie uszkodzić układu sterującego. Sprawdzenie stanu kałamarza i pampersa jest zalecane jako czynność dodatkowa przy eksploatowanych urządzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA