logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić stację dokującą HP 920c z zaschniętego tuszu?

Santo_ 11 Lut 2006 19:55 2401 8
REKLAMA
  • #1 2290580
    Santo_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam HP 920c, niestety po trzech latach bezawaryjnej pracy zaczęła niemiłosiernie zgrzytać. Ściągnąłem pokrywę i okazało się, że w stacji dokującej zanjdują sie dosłownie zwały tuszu. I teraz pytanie: jak najłatwiej ją rozkręcić i wymontować i wyczyścić pokryte zaschniętym tuszem elementy. Może ktos już to przechodził?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2292402
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    " uzywana sprawna drukarka 920c kosztuje na allegro jakieś 100 zł " żebys sie z ta sprawnością na allegro nie przeliczył.

do dobre drukarki , lepsze od nowszych modeli ( ale to tylko moje zdanie ) i szkoda ją niechcący zepsuć
  • REKLAMA
  • #5 2294657
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Cytat:
    dobre drukarki , lepsze od nowszych modeli ( ale to tylko moje zdanie ) i szkoda ją niechcący zepsuć
    też tak uważam, ale jesli ktoś się chce sam bawić....
  • REKLAMA
  • #6 2294931
    Santo_
    Poziom 11  
    No i sie udało, rozkreciłem, wypłukałem brudne części, złożyłem i nie zgrzyta. :))
    Dzięki wszystkim za linki - przydały się.

Niestety nie ustąpiły pozostałe objaway:
    1. przy otwartej pokrywie (bez kartridży) karetka ustawia sie przy smutnej buźce :( z jedną kropką i mruga dioda stanu pojemników z tuszem,
    2. po włożeniu obu kartridży bez zmian - karetka w tym samym miejscu i mrugająca dioda,
    3. co ciekawe - po kilkukrotnym otworzeniu i zamknięciu pokrywy dioda przestaje mrugać i można drukować - niestety tylko do wyłączenia drukarki, gdyż po ponownym włączeniu znowu zaczyna mrugać dioda stanu pojemników z tuszem, kilkakrotne otworzenie i zamknięcie zazwyczaj załatwia sprawę i tak w kółko.

Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
  • #7 2294988
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a jaki jest stan tuszu ?
    sprawdzałes na innych kadridźach
  • #8 2295489
    Santo_
    Poziom 11  
    marek216 napisał:
    a jaki jest stan tuszu ?
    sprawdzałes na innych kadridźach

Kolorowy jest pusty, czarny - po kilkakrotnym napełnieniu. Niestety nie sprawdzałem na innych kartridżach, ale chyba najpierw przeczyszczę styki - może to coś da?
  • #9 2296379
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Kolorowy pusty .No to pewnie elektronika poszła spać.Pewnie zgłasza awarię pojemnika kolorowego.
    Tak bywa.Po zabiegach czyszczących spróbuj napełnić pojemnik (chciaż nie wiem czy się opłaca ).
    Jak zgłosi awarię to jeszcze reset pojemników.A jeśli to nie pomoże to kosz.
    Bywa tak ,że przy całkowicie pustym pojemniku pada elektronika w kartridżu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę HP 920c, która po trzech latach pracy zaczęła wydawać zgrzytające dźwięki. Po zdjęciu pokrywy stwierdzono obecność zaschniętego tuszu w stacji dokującej. W dyskusji zaproponowano skorzystanie z instrukcji serwisowej oraz linków do forów z poradami dotyczącymi demontażu i czyszczenia stacji dokującej. Po rozkręceniu i wyczyszczeniu zabrudzonych elementów problem z zgrzytaniem ustąpił. Jednak pojawiły się dalsze problemy z karetą i migającą diodą stanu tuszu, które ustępowały po kilkukrotnym otwarciu i zamknięciu pokrywy, umożliwiając drukowanie do wyłączenia urządzenia. Wskazano, że pusty kartridż kolorowy oraz wielokrotne napełnianie czarnego mogą powodować błędy elektroniki kartridży. Sugerowano czyszczenie styków, napełnienie kartridży, reset pojemników oraz możliwość uszkodzenia elektroniki w kartridżu przy całkowicie pustym tuszu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA