logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CUC2130 - Przegrzewanie STV9306 i zniekształcenia obrazu po naprawie TV

Wojtek27 29 Lip 2006 18:12 2553 12
REKLAMA
  • #1 2862029
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Witam

Mam nadzieję, że przedstawiony tu problem z w/w chassis w końcu się rozwiąże.

TV dostałem do naprawy z uszkodzonym tranzystorem linii T53001 (S2000N) i zwartą diodą 6,8V D54005.
    Po wymianie tych elementów TV ruszył ale HOT osiągał okropne temperatury w dosłownie kilkanaście sekund - jeden zdążył mi sie uszkodzić zanim dokonałem pomiarów. Problem grzania się tego tranzystora rozwiązałem - tradycyjnie C52004 z 10nF na 22nF + lutowania.
    W końcu po uruchomieniu TV zauważyłem (to chyba normalka w tym chassis), że na górze ekranu jest parę kolorowych linii. Wymieniono wszystkie kondensatory elektrolityczne, sprawdzone i niektóre wymienione rezystory, moduł korekcji sprawdzony i przelutowany. Napięcia ok. A pion jak zawijał tak zawija.
    Tylko że podczas tych prób dało się zauważyć że ukł. odch. i korekcji IC50020 (STV9306) mocno się grzeje. Długo nie czekając wymieniłem na nowy (akurat jeden jeszcze leżał w szufladzie). I tu dopiero zaczyna się cyrk. Otóż ten nowy STV równie mocno się nagrzewa, ale tych linii na górze ekranu jest teraz więcej w stosunku do pracy starego układu. Po którymś tam włączeniu okazało się, że te lionie zniknęły i wszystko działa jak należy, poza wyjątkiem tej temperatury. Tu na myśl przyszły nieporawione wszystkie luty - zrobiłem to dokładnie i złożyłem TV. Ale po uruchomieniu go na drugi dzień te paski powróciły.
    Jedyna różnica jaką dało się zauważyć podczas pomiarów to zasilanie +D 26V tego STV. A jest taka, że na starym napięcie +D wynosiło 25,5V i pasków było mniej, a na nowym to napięcie +D wynosi 26,2V. I to bez znaczenia czy rezystor R54006, dioda D54011 i kondensator C54012 są wymienione na nowe czy nie.
    Nie posiadam więcej STV9306 więc nie mogę do końca stwierdzić że ten nowy też jest wadliwy - bo fa forum były głosy że są takie :(
    Ale najciekawsze jest to, że na nowym STV - ten który wstawiłem i na nim jest więcej tych linii (bardziej zawija) TV czasami się wyłącza albo zawiesza. Trzeba go poprostu wyłączyć z sieci - i tak w kółko.
    Dla ciekawości wlutowałem ten poprzedni który był - paski są ale jest ich o wiele mniej, STV9306 równie się grzeje ale nie zawiesza TV ani nie wyłącza się.
    Generalnie podejrzany test ten pion i na 90% jestem pewien że STV9306 ten który jest w TV i ten który miałem jako część zamienną są poprostu "szmelcem". Ale pokusiłem się o napisanie tego postu aby wszczać jakąś tam dyskusję nt tego nieszczęsnego chassis :).
    Dodam tylko że procesor wizji STV2248 też mocno się grzeje ale nie pamiętam czy tak ma być - bo odbiornik pracuje poprawnie za wyjątkiem wspomnianego pionu.

Z góry przepraszam że tak dużo. Ale myślę że jasno przedstawiłem problem.
    Dodam jeszcze że tradycyjnie zasilacz został przejrzany już na samym początku włącznie z elektrolitami (po stronie LIVE i COLD).
    Także przeczytałem wszystkie posty na elektrodzie dotyczące w/w problemu. Tak więc proszę o nieodnoszenie się do archiwum i nie podawanie linków tych postów.

Pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 2862104
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Osobiście miałem takie przypadki zawijania, od czasu do czasu włączania się telewizora bez zawijania obrazu, pomogała wymiana STV9006 tylko ten z literką A nie pasuję zamiast tego bez literki. Mocno i to bardzo grzeją się teraz wszystkie elementy w telewizorach, wszak mamy teraz temperaturę o dobre 10 stopni wyższą niż normalnie.
  • #3 2862129
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    wszystko się zgadza, trafił na rynek transport "szmelcu" pozamiatego z podłogi czyli odrzuty z linii produkcyjnej, pewność: AKISS.PL , lub inter-chip, zawieszać musi tv jak do "d..." bo przecież to "procesor" pionu + geometria, sterowany "szyną", pozdrawiam
  • #4 2862272
    Wojtek27
    Nie pamiętam z jakiego sklepu mam akurat ten scalak - bo leży juz dobre kilka miesięcy.
    W sumie ok 90% towaru to zamawiam w inter-chip.pl i jak do tej pory wszystko z częściami ok.
    Zamówie u nich w poniedziełek 2 szt. i zobaczymy :). W końcu któryś musi "pójść".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2862452
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Witam.
    Myślę, że nie pójdzie, albo na krótko.
    D50023 zapewne wymieniłeś - wspominam z obowiązku.

Zauważ, że miałeś uszkodzoną zenerkę 54005. Na pewno 54002 jest bardzo przegrzana. Sam nie wiem dlaczego tam jest 1N4004.
    Uważam, że należy podstawiać po kolei R54003, D54002, C54004, R50048, R i C50061.
    Nieźle potrafi mieszać C iD53072. Może też być coś od ABL - C53031, 32 lub dzielnik R53054, 55.
  • #6 2862539
    Wojtek27
    Tak to wszystko wymienione, a ABL zobaczę. Tylko dopiero w poniedziałek - bo już weekend :)
  • REKLAMA
  • #7 2862792
    Michał99
    Poziom 33  
    Ocena: 345
    Na grzanie tranzystora na 99% uszkodzona cewka liniowosci L567 ta duża z wystajacym rdzeniem, kondensator zmień na taki jak był i sprawdz C C567-360nF, zimne luty to standart,łącznie z płytką na cewkach odchylania.
  • #8 2862840
    rtv6
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam

Ten układ (STV 9306) jest sterowany po szynie to może coś jest nie tak z pamięcią.
    Załaduj nowy wsad to się wyjaśni.

Pozdrawiam.
  • #9 2862856
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Witam. Grzanie i usterki nowego stv to standart jak zauważyłem ,trudno trafić na dobry egzemplarz,szczególnie w inter-chip ,ostatnio bardzo się zawiodłem na tej firmie.Jedyna wiarygodna jak do tej pory to north z Koszalina.
  • #10 2863328
    Wojtek27
    Podejrzewam że I2C nie ma nic wspólnego z grzaniem się układu. Co do tranzystora linii - to jak napisałem wcześniej problem rozwiązany.
    A w sprawie Inter-Chip to nie byłbym taki pewien, że sprzedają "szmelc" - http://inter-chip.pl/advanced_search_result.p...2b1875397bd7c139ee&keywords=stv9306&x=30&y=13

Pozdrawiam
  • #11 2865146
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Co do tego ich testowania to mam wielkie zażuty,niedawno kupowałem od nich emulator procesora do siesta 3 dwa razy odsyłali twierdząc ,że testowany i na 100% dobry i że mam coś nie tak w tv.Ile czasu straciłem na niepotrzebne sprawdzanie wszystkiego ,w końcu zamówiłem w innej firmie ,tv od razu ruszył .Po jakimś czasie odesłałem im jeszcze raz ten sam układ ,odesłali już naprawiony.I gdzie tu sprawiedliwość!!
  • #12 2990013
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Witam walczyłem dziś z w.w. tv i był ten sam problem brak liniowości pionowej i powroty. Wstawiłem 3 różne układy STV9306 i tak podobnie jak w powyższych wypowiedziach na każdym z nich efekt był zupełnie inny na jednym 5 cm powrotów na drugim zawężony w pionie i powroty a na trzecim jeszcze inaczej. Ostatnie 2 scalaki kupiłem w zupełnie różnych firmach mając nadzieję ż może będzie inna partia lub coś innego i że trafi się dobry ale niestety . Mając 3 scalaki doszedłem do wniosku że to prawie niemożliwe aby wszystkie były uszkodzono i chyba miałem rację bo po dokonaniu korekty w trybie serwisowym wszystkie działają prawidłowo a wystarczyło zmienić vertical shift w orginałe było 20 a po ustawieniu na 18 na dwóch scalakach były już ok w trzecim coś tam jeszcze od pionu zmieniłem i też jest ok .Jeśli ktoś to niech napisze czy to pomogło czy nie . A może to tylko zbieg okoliczności :)
    Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #13 3570573
    Wojtek27
    Klient wycofał się :(
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora z chassis CUC2130, w którym po wymianie uszkodzonego tranzystora linii T53001 (S2000N) i diody zenera 6,8V D54005 pojawiło się przegrzewanie układu odchylania i korekcji obrazu STV9306 oraz zniekształcenia obrazu, takie jak kolorowe linie i brak liniowości pionowej. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych, rezystorów oraz przelutowanie modułu korekcji nie rozwiązała problemu. Wymiana układu STV9306 na nowy również nie przyniosła poprawy, a nowy układ również się przegrzewał. W dyskusji wskazano na możliwe przyczyny: uszkodzone elementy w układzie zasilania i odchylania, takie jak cewka liniowości L567, kondensatory (np. C567), zimne luty, a także potencjalne problemy z układem ABL (C53031, C53032, dzielnik R53054, R53055). Zwrócono uwagę na niską jakość niektórych zamienników STV9306, szczególnie z niektórych dostawców (Inter-Chip), oraz na konieczność korekty ustawień serwisowych, np. vertical shift, co w jednym przypadku pozwoliło na poprawę obrazu bez dalszej wymiany scalaków. Sugerowano również sprawdzenie pamięci i wgranie nowego wsadu do STV9306, gdyż jest on sterowany po szynie I2C. Ostatecznie problem nie został całkowicie rozwiązany, a temat został zamknięty z powodu wycofania się klienta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA