logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

grafika Intel 82815 + akcelerator voodo I czy ma to sens??

przemek610 30 Lip 2006 13:44 1766 4
REKLAMA
  • #1 2863904
    przemek610
    Poziom 11  
    Mam kompa ze zintegrowana karta Intel 82815.... no i cóż do gier karta to to nie jest. Nawet po ściągniećiu sterowników z obsługą Open GL, nie imponuje ona szybkościa. Nie mam gnaizda AGP na plycie, ale w domu siedzi mi stary akcelerator graficzny firmy 3Dfx Vodoo (chyba nie tak sie pisze ale to nic ...) I z 4 MB pamieci. Jest on pod PCI.

No i mam dylemat czy wsadzenie takiego akceleratora ma wogule jeszce jakis sens ??? czy przyspieszy to wyswietlanie gier, a przedewszystkim poprawi kompatybilnosc ich (bo Intel 82815 raczej nie jest wpierany przez gigantow od gier).

Intel 82815 mam miec 32 MB pamieci ale na chipsecie nie ma nawet jednego radiatora ogolnie karta do windowsa a nie gier wiec z tad moje pytanie. Pozdro

Proszę poprawić błędy.
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 2863940
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jak na mój gust to raczej nie będzie przyspieszenia. Voodoo (zwłaszcza w wersji I) oferowało dość małe możliwości akceleracji. Poza tym Voodoo nie posiada pełnej obsługi OpenGL, a jedynie coś podobnego, o nazwie Glide. Właśnie dlatego wychodziły specjalne nakładki do sterowników do Quake dla Voodoo.

Kolejna sprawa. Voodoo I, jak piszesz, posiada 4MB pamięci. To jest właśnie pamięć tekstur z których gry korzystają. Twojej 815-ce przydzieliłeś 32MB, zatem posiada ona większą pamięć tekturowania.

i815 jest akceleratorem dość rozbudowanym w porównaniu z Voodoo I. Jeśli już nie posiadasz gniazda AGP, a możesz wydać parę groszy, to kup coś na PCI, np. Radeona 9000, lub GF2 MX400. Są takie na PCI a efekt powinien być zadowalający.

Pozostaje jeszcze opcja, o ile chciałbyś przesiadki bardziej drastycznej - zmiana płyty głównej na inną, najlepiej też na chipsecie i815, jednak z gniazdem AGP i VGA. nie będziesz miał wówczas problemów ze sterownikami i konfigurowaniem oprogramowania i sterowników, a w odpowiednim momencie zainstalujesz sobie kartę graficzną jaką będziesz chciał na AGP.

Jeśli możesz, to opisz resztę konfiguracji i w jakich grach nie chodzi Ci to płynnie.
  • REKLAMA
  • #3 2863954
    przemek610
    Poziom 11  
    pentium III 1 Ghz
    ram 320 MB (133 Mhz)
    dysk 10 GB

np w enemy territory na najnizszej rozdzielczosci lekko skacze ....

a gdzie sie ustawai ilosc ramu przyzielonego takiej karcie bo prawde poweidziawszy zawsze myslalem ze jest z goy ustalona i moze nie mam tych 32 MB ????
  • REKLAMA
  • #4 2864048
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    przy zintegrowanej grafice szukaj w BIOSie dwóch ustawień pamięci, np.:
    - Share Video memory - np. 16 lub 32MB , bufor ramki
    - AGP Aperture size - np. 128MB
REKLAMA