logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć CD-ROM do starego laptopa przez port LPT?

vcd_a 30 Lip 2006 13:55 1645 6
REKLAMA
  • #1 2863935
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam, czy macie może jakieś pomysły jak mogą podłączyć CD-ROM do starego laptopa przez LPT, może ktoś ma jakiś schemat, albo wie gdzie można kupić jakąś przejściówkę, szukałem na Allegro, ale nic nie znalazłem.

Patrzyłem też tematy na forum, ale niestety nic z nich nie rozumiem, bo linki do wszystkich aukcji, które były podane już nie działają, pozd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2864040
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 129
    kiedys mialem takie urzadzenie w starym laptopie:
    http://www.bencom.de/freecom/d_classic.htm
    byl do niego zasilacz,CD-Rom w obudowie w ktorej byla plytka portu,kabel LPT,i sterowniki,nawet dobrze sie sprawowalo jak na tamte czasy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2866411
    msblondyn
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jak sie domyślam nie posiadasz zadnego łącza na usb. Jakbyś mial przejsciówke, zeby podłączyć usb, to sa takie zestawy w których jest zasilacz do napędu i kabel z koncóką jak od taśmy a z drugiej strony na usb. Kolega kupił to kiedyś na Allegro za 30 zl
  • REKLAMA
  • #4 2866612
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Niestety nie mam USB i w tym problem, pozd
  • REKLAMA
  • #5 2868520
    wibi
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Nie mam CDroma do Laptopa ale mam za to cos takiego do podłączenia przez Lpt dysku 2,5 cala łacznie z dyskim 1.4GB,jesli by Cie to urządzało to napisz na priv.CDroma też mam ale do podłaczenia przez złącze szpilkowe 44 pinowe jak dysk 2.5cala.Pozdrawiam
  • #6 2868568
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    vcd_a, niech kolega poda wreszcie oznaczenie tego laptopa. Chyba że nazwa modelu i jego producent objety jest tajemnicą państwową.
  • Pomocny post
    #7 2868991
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Jeżeli ma PCMCIA to można czasem dostać takie napędy na PCMCIA na Allegro.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie napędu CD-ROM do starego laptopa przez port LPT. W dyskusji pojawiła się informacja o istnieniu specjalnych urządzeń zasilanych zewnętrznie, które zawierają płytkę portu LPT, kabel oraz sterowniki, umożliwiające podłączenie napędu optycznego (np. Freecom D Classic). Alternatywnie sugerowano użycie przejściówek USB z zasilaczem, jednak autor nie posiada portu USB. Wspomniano także o napędach PCMCIA dostępnych na Allegro, które mogą być kompatybilne ze starymi laptopami. Jeden z uczestników oferuje urządzenie do podłączenia dysku 2,5 cala przez LPT, jednak nie jest to napęd CD-ROM. Zwrócono uwagę na konieczność podania modelu laptopa dla lepszego dopasowania rozwiązania. Wskazano, że standardowe przejściówki LPT-CD-ROM są rzadko dostępne, a ich konstrukcja wymaga zasilania i dedykowanych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA