logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Bez CD-ROMa ,jak go podłączyć przez port COM lub LPT

alladyn5 23 Sty 2006 18:33 3593 21
REKLAMA
  • #1 2211075
    alladyn5
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Mam taki problem posiadam Laptopa Toshiba Satellite 110CT
    I nie posiada on CD-ROMa ,chciałbym go podłączyć przez porty COM lub LPT
    Widziałem przejściówki z COM na SCSI ,może ktoś ma schemat jak to wykonać lub coś podobnego..

Widziałem taką przejściówke na allegro LPT-> SCSI

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81309429

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81305221

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81132978

USB - niema

PCMCIA - jest
  • REKLAMA
  • #2 2211131
    Dj_GT
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a może lepiej kupić przejściówne HDD 2,5 > 3,5 ? :P mozesz wtedy podlaczyc dysk z laptopa do stacjonarnego kompa ja mam tak samo :) a taki kabel ma transwer 64kb/s wiec sie nieopłaca :)
  • #3 2211142
    alladyn5
    Poziom 12  
    taką przejściówke ma 2,5 > 3,5 .
    Ale chodzi mi oto że mam syna 4 letniego który se gra na tym laptopku i mam taką gre HUGO (chdzi tylko z płytą) !!!A on uwielbia w nią grać ..
  • #4 2211151
    Dj_GT
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    to bierzesz ta przejściówke i podłączasz HDD z laptopa do stacjonarnego kopiujesz tą płyte na dysk i wkładasz spowrotem :P

Dodano po 2 [minuty]:

ale jeszcze istnieje CDRom podłączany do portu PCMCIA :)
  • #5 2213372
    alladyn5
    Poziom 12  
    płyta jest zabezpieczona Laserlock i nie bedzie chodzić .
    Co do cd-rom(a) podłanczanego do PCMCIA to na alegro chcą za taki około 160 zł ,toki interes to ja leje wole dać 300 - 400 i mam nowego laptopa.
    Chodzi mi o jakieś tanie rozwiązanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2213735
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Poszukaj na giełdzie Cdromu na LPT. Jest to zwykły CDROM z konwerterem IDE<->LPT. Wynalazek z lat 90-tych XX w. Za swój dałem całe 20 zł (cdrom+ kabel+ sterowniki (dyskietka) + instrukcja – wszystko nówka). Po zainstalowaniu widoczny jest w systemie jako napęd CD.
  • #7 2213773
    alladyn5
    Poziom 12  
    no i oto mi chdziło teraz wiem że takie coś jest
    Bardzo dziękuje ,zabieram się za szukanie na allegro itp.
  • REKLAMA
  • #8 2214354
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Obraz emulowany DaemonToolsem nie dziala? Przeciez obsluguje rozne zabezpieczenia - sprawdzales?
  • REKLAMA
  • #9 2214505
    alladyn5
    Poziom 12  
    To raczej odpada ze względu na kombinacje (mam 4 płyty tego huga a dysk jest 4G i i wszystkie mi się nie zmieszczą a nie będę wyciągał twardziela i do mojego komputera podłączał co 20 min)[jak dzieci co 20 min inna gra lub program do rysowania i pisania]

Ale nawiązując do tematu to szukałem wszędzie tego konwęntera IDE <>LPT lub CD-ROMa podłączanego przez port LPT i lipa nigdzie niema..
    Może ktoś z Was ma jakieś namiary gdzie takie coś idzie kupić..
  • #10 2216955
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    W jednym z numerów elektroniki praktycznej była taka przelotka do wykonania. Poszukam i dam ci tu schemat.
    -----
    niestety tylko przelotkę na USB-->ide oraz osobno
    znalazłem i rs232 --> usb

ale to się mija z celem
  • #12 2217315
    alladyn5
    Poziom 12  
    Nie patrz na ceny. Na szrocie z Niemiec dostaniesz za grosze.[/quote]

Co mam jechać do niemiec ???
    Czy może jest jakiś link do szrotu w Niemczech ??

Na allegro - nie znalazłem
    ebay - lipa

gdzie szukać w rozsądnych cenach ??

A schemat jak by ktoś zamieścił to będe wdzieczny(bardzo) !!

Dodano po 2 [minuty]:

A może schemat przelotki SCSI <> LPT
  • #13 2217474
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Chodziło mi o "szrot" tzn. rupiecie które ściągają ludzie z Niemiec i handlują nimi na giełdach :) . Osobiście bardzo czesto goszczę na stadionie w Lubinie i zawsze coś "ciekawego" wypatrzę za małe pieniążki zwłaszcza że sprzedawcy często nie wiedza co sprzedają.
  • #14 2221272
    alladyn5
    Poziom 12  
    A w okolicach katowic jest może taka giełda . ????
    Bo ja się nie oriętuje .
    Jest giełda komputerowa ale ceny (wsklepie jest taniej)
  • #15 2222218
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    może coś takiego

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81749945

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76877261

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8146...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

te kieszenie posiadają wyjście lpt

allegrowicz przysłał mi zdjęcia wyjścia i kabla takiej obudowy, co prawda kończy się usb ale jestem ciekaw gdy się zastosuje zwykły kabel drukarkowy czy to pójdzie
    Załączniki:
    • Laptop Bez CD-ROMa ,jak go podłączyć przez port COM lub LPT Bez tytułu.JPG (18.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop Bez CD-ROMa ,jak go podłączyć przez port COM lub LPT 060126_184336[1].JPG (25.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2226120
    alladyn5
    Poziom 12  
    coś mi sie wydaje że to nie zadziała ,USB ma chyba ine sygnały ???

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ??????
  • #17 2229653
    alladyn5
    Poziom 12  
    A może ktoś ma do sprzedania taką kieszeń pod LPT lub coś podobnego żeby to działało na 100%
  • #19 2229783
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    A tak w ogole to co podales na poczatku to jest przejscie z SCSI na D-SUB25, a nie na LPT. Zlacze jest to samo, ale rozne przeznaczenie kabla.
  • #21 2230179
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Też dziękuje i pozdrawiam :)
  • #22 2863932
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    @alladyn5
    Mógłbyś mi powiedzieć jak rozwiązałeś ten problem, bo mam identyczny, przeczytałem cały temat, ale nie wiem za bardzo o co chodzi bo już linki na allegro nie działają, pozd

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa Toshiba Satellite 110CT, który nie ma wbudowanego napędu CD-ROM, szukał sposobu na podłączenie zewnętrznego napędu przez porty COM lub LPT. Rozważano użycie przejściówek COM->SCSI oraz LPT->SCSI, jednak brakowało dostępnych schematów i praktycznych rozwiązań. Proponowano alternatywne metody, takie jak kopiowanie zawartości płyty na dysk twardy lub użycie napędu CD-ROM podłączanego przez port PCMCIA, jednak napędy PCMCIA były drogie, a płyty zabezpieczone systemem Laserlock uniemożliwiały kopiowanie. Wskazano na istnienie napędów CD-ROM z konwerterem IDELPT, popularnych w latach 90., które można znaleźć na giełdach lub w komisach za niską cenę. Podkreślono, że takie napędy wymagają sterowników i są widoczne w systemie jako standardowy napęd CD. Próbowano także znaleźć schematy przejściówek SCSILPT, jednak bez powodzenia. Dyskutowano o problemach z użyciem emulacji obrazu płyty (Daemon Tools) ze względu na ograniczenia pojemności dysku i częste zmiany płyt. Wskazano na aukcje i oferty na Allegro dotyczące kieszeni na dyski z wyjściem LPT, jednak pojawiły się wątpliwości co do kompatybilności sygnałów USB i LPT. Ostatecznie rozwiązaniem rekomendowanym było poszukiwanie używanych napędów CD-ROM z konwerterem IDELPT na lokalnych giełdach komputerowych lub komisach, co jest najtańszą i najprostszą metodą podłączenia napędu do laptopa bez wbudowanego CD-ROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA