logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonanie tarczy gobo z blachy 13 cm – jak wyciąć równe otwory 3 cm?

kozak13 01 Sie 2006 16:40 2328 3
REKLAMA
  • #1 2870354
    kozak13
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    Witam. Szukałem na forum ale nie znalazłem konkretnego tematu. Potrzebuje waszych porad w sparwie wykonania tarczy gobo. Planuje taką na 5 otworów o srednicy 13 cm i srednicy otworu 3 cm. Tarcza juz jest wycięta z blachy zwykłej nie cynkowanej ale nie wiem jak powycinac te otwory na wzór gobo. Próbowałem wiertarką nawiercać i wyjmowac krążki ale zostają takie ząbki na obkoło i nie wiem jak to wyrównac zeby było ładne kółko. Moze jakies pomysłu macie??

Prosze o pomoc i pomysły!!
  • REKLAMA
  • #2 2882386
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Istnieje takie coś jak pilnik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2884295
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Co do wycięcia ładnych wzorków w blasze ręcznie to nie da rady raczej, oryginalne goba są wycinane laserowo (chyba) Możesz jednak zrobić gobo w inny sposób mianowicie z lustra - potrzebne ci będzie lustro bez lakieru trzeba takie wykonać samemu potem malujesz to positivem naświetlasz wzorek i trawisz powstaje ci lustro z dziurami w kształcie wzorka. To jedyna metoda domowej produkcji gobosów o skomplikowanych kształtach o jakiej słyszałem.
  • #4 2884323
    kozak13
    Poziom 16  
    Ocena: 75
    Wiesz co naswietliłes mi temat ale ja nie bardzo wiem jak to wszystko zrobić. Dasz rade napisac mi jakąś instrukcje krok po kroku jak to zrobić.
    Pytałem o wycinanie laserowe w wielu firmach które sie tym zajmują. Ceny mnie przeraziły (od 100 do 400 nawet zł). Jesli moge prosic o instrukcje tu na forum lub na maila pawo13(_at_)wp.pl. Pozdrawiam i dzęki za pomoc
REKLAMA