logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani miernik z pomiarem pojemności: Hontek DT-9208, Master 890G czy 890F?

adjar 02 Sie 2006 14:20 2962 2
REKLAMA
  • #1 2873091
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Mam ochote kupic sobie jakis ekstremalnie tani miernik z pomiarem pojemnosci (do zmierzenia czasem tego czy owego, czysto amatorsko, wiec nie chce inwestowac). Na Allegro jest sporo tego towaru, miedzy innymi Master 890G, 890F, Hontek DT-9208, DT-9205, i jakies tez DT, ale bez nazwy Hontek :) (pewnie jeszcze wieksze krzaki). Mial ktos moze do czynienia z tym sprzetem? Zalezy mi zeby byl w miare dokladny i nie za wolny (za 30 zeta nie oczekuje cudow, ale wywalac kasy tez nie mam ochoty). Podobaja mi sie zwlaszcza te DT, ze wzgledu na znacznie wiekszy zakres pomiaru pojemnosci. Ale nie wiem co toto jest warte, i ktore lepsze (roznice cenowe sa nie za wielkie).

Przy okazji pytanie - widze rozne mierniki o takim samym symbolu (np. DT-9205), ale roznych producentow. Z czego wynika ten symbol? czy to po prostu taka sama konstrukcja, wzglednie oparta np. na takim samym scalaku?
  • REKLAMA
  • #2 2874263
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    -krótko i na temat
    Takie mierniki to odpowiedniki PAWASONIC , PIONIER , THOMPSONIC itp. "marek".

Jest to tyle warte ile kosztuje .

Są to ordynarne podróby znanych marek np. MASTECH ( podróba zwie się MASTER).

Mam taką podróbę bo jak kiedyś padł mi jeden Metex a drugi pożyczyłem to w przypływie rozpaczy kupiłem sobie na szybko Mastera M-890.

Na dzień dobry musiałem wymienić włącznik .

Genarlnie leży i używam go tylko w sytuacjach awaryjnych.

Za wiele to się nie spodziewaj - w smuie nawet jakoś działają :)

Z racji tego że jego serce jest zalane na płytce -w przypadku uszkodzenia czeka go śmietnik :)
  • #3 2875917
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    No ze to sa podroby, to jasne :) Ale z moich doswiadczen wynika ze czasami tani sprzet calkiem niezle daje sobie rade, a drogi okazuje sie nieco "przeceniony". Sam mam jakis taniuchny podstawowy miernik kupiony kiedys za 10 czy 15 zeta do samochodu (zeby moc zmierzyc czy np. jest gdzies napiecie albo nie ma zwarcia, wiec wymagania niewielkie) - i porownujac z lepszymi okazalo sie ze wyniki podobne.
    Ze jak sie zepsuje to do smieci - przy tej cenie i tak pewnie nie oplacaloby sie naprawiac, wiec bardzo mnie to nie martwi. Zalezy mi zeby pomiar byl w miare dokladny i zeby uzytkowanie bylo w miare przyjemne (szybki pomiar itd). No i ktory z wymienionych jest ewentualnie lepszy od pozostalych (jesli sa jakies powazniejsze roznice).
REKLAMA