logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Samsung VP-D301 - nie przyjmuje kasety, co może być przyczyną?

wojtek_21 03 Sie 2006 16:01 2718 8
REKLAMA
  • #1 2876767
    wojtek_21
    Poziom 13  
    Witam.
    Kuzyn podrzucił mi swoją kamerę do naprawy. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się tego typu sprzętem. Problem tkwi w tym, że kamera nie chce zaciągnąć kasety. Po włożeniu po kilku sekundach jest zwracana. Poza tym nic się nie włącza zapewne przez to, że nie ma kasety w środku.
  • REKLAMA
  • #2 2984592
    ttek
    Poziom 11  
    Ja mam podobne pytanie tylko mnie kasety nie da rady wyciągnąć- nie otwiera mi kieszeni - co może być przyczyną.
  • #3 2985755
    Marocy
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Kamera powinna się uruchomić również bez kasety w trybie odtwarzania jak i nagrywania. Czy jest pokazywany jakiś błąd na LCD? Często zdarzają się przerwy w układzie czujników REEL pod talerzykami, lub na wtyku tasiemki podające te sygnały na płyte główną.
  • REKLAMA
  • #4 2986181
    ttek
    Poziom 11  
    Kamera wygląda że jest ok- nagrywa odtwarza ale kiedy chce wyciągnąć kasete i otworze klapke od kasety na wyświetlaczy wyświetlaczu LCD wyświetla się komunikat wyciąg kasete i znaczek otwierania z jakąś literką słychać że coś tam chrzęści ale kaseta nie wyjdzie do góry z kieszenią

Dodano po 3 [minuty]:

znaczek wyciąg kasete wyświetla się kiedy pprzewinołem kasete do końca w jedną lub w drugą strone ale kaseta nie wyjdzie
  • REKLAMA
  • #5 2986394
    Marocy
    Poziom 17  
    Tak więc czeka Cię żmudna operacja wyciągnięcia mechaniki z kasetą na wierzch i sprawdzenie gdzie występuje blokowanie mechanizmu. Potrzebny będzie do tego zasilacz ok. 5V w celu podłączenia do silnika loading motor. Oczywiście po wcześniejszym odpięciu tasiemki od płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #6 2986648
    ttek
    Poziom 11  
    Boje się za to brać myśli Pan że jest sie to w stanie w domowych warunkach naprawić - czy lepiej zanieść do serwisu i czy są to w stanie naprawić w punkcie czy jak zwykle pojedzie do Stolicy jak wszysto co oddajemy do naprawy
  • #7 2989035
    Marocy
    Poziom 17  
    Jeśli nie masz z tym do czynienia na codzień, to nie radzę rozbierać tej kamery. Istnieje ryzyko pourywania tasiemek podczas rozkręcania kamery.
  • #8 2989431
    ttek
    Poziom 11  
    Rozumiem dziękuje za rade.
  • #9 3369718
    Robert Miś
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zgadzam się. Uszkodzić jest łatwo i z drobnej naprawy robi się nieopłacalna.
    Z doświadczenia doradzę : dobrze jest wejść na stronę samsung.pl i na sieć serwisową , następnie puścić zapytanie do serwisów ile kosztuje naprawa. Nie przejmuj się kosztami wysyłki. Trzeba skalkulować gdzie jest najtaniej. Jeżeli towarzystwo nie odpowie nawet w przybliżeniu to znak, że albo olewa klienta, albo nie ma pojęcia o naprawie i strach oddać sprzęt.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kamery Samsung VP-D301, która nie przyjmuje kasety – po włożeniu kaseta jest zwracana po kilku sekundach, a kamera nie uruchamia się prawidłowo, prawdopodobnie z powodu braku kasety. W dyskusji poruszono kwestie działania kamery bez kasety, wskazując, że powinna się uruchomić w trybie odtwarzania i nagrywania, a także możliwe uszkodzenia czujników REEL lub uszkodzenia wtyku tasiemki sygnałowej na płycie głównej. W przypadku mechanicznego zablokowania kasety sugerowano konieczność demontażu mechanizmu i podłączenia zasilacza 5V do silnika ładowania (loading motor) po odłączeniu tasiemki od płyty głównej, aby zlokalizować i usunąć blokadę. Zalecano jednak ostrożność, gdyż rozbieranie kamery bez doświadczenia grozi uszkodzeniem delikatnych tasiemek. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być skorzystanie z serwisu, najlepiej po wcześniejszym sprawdzeniu kosztów naprawy w autoryzowanych punktach serwisowych Samsung, aby uniknąć nieopłacalnych napraw i problemów z wysyłką sprzętu do dużych miast.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA