logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Video SONY SLV-E10VP brak kolorów, piski z głośnika

gierek_forever 03 Sie 2006 20:07 1365 7
REKLAMA
  • #1 2877547
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Video SONY SLV-E10VP po uruchomieniu kasety na ekranie jest obraz bez kolorów, leciutko zaśnieżony. Z głośnika słychać piski jakby taśma przyśpieszała i zwalniała (tak mi się wydaje). Obraz nie jest przyśpieszony ani zwolniony. Głowicę czyściłem i nic. Mam również wrażenie, że kaseta jest jakby lekko szarpana (nie chodzi płynnie). Co może być przyczyną??
  • REKLAMA
  • #2 2879307
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    jak był czyszczony- przeczyść ---pasek papieru kredowego/ czysty/ dołóż do glowicy dociśnij palcem do glowicy i pokręć głowicą , rób to bardzo delikatnie . Czyść tak długo aż na papierze niebędzie zanieczyszczeń.
  • REKLAMA
  • #3 2879557
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Jak się dokładnie przyjrzałem, zauważyłem rozlany elektrolit w przetwornicy, załatwił on chyba dwie diody (D 5104 i 5114). Wymienie kondensatory i diody, zobaczę co będzie (właściwie od tego powinienem zacząć a nie pisać na forum, no cóż zmęczenie :cry: )
  • REKLAMA
  • #5 2879861
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Tak, tylko nie mam diod 1ss24, można zamiast nich wsadzić 1n4148??
  • #6 2880036
    Sylves_ter
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    1ss24 a nie 1ss244

to taka mała szklana, bo nie mogę skojarzyć co to za 1ss24.........

o takim oznaczeniu to nie znajduje nic.....

1ss244 to tak

no i 1n4148 nie nadaje sie za nia !!!!!!!!!!!!!!! zabardzo......

zobacz na parametry...
    Załączniki:
    • Video SONY SLV-E10VP brak kolorów, piski z głośnika 1ss244.JPG (54.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2880264
    gierek_forever
    Poziom 16  
    1) Dioda szklana.
    2) Wymieniłem kondensatory, i diody (dałem BYV26C). Obraz i dźwięk już działają :D. Video jednak nie nagrywa. Czyżby siedziały jeszcze jakieś kondensatory??

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaczem wideo SONY SLV-E10VP objawiał się brakiem kolorów na obrazie, lekkim zaszumieniem oraz piskiem z głośnika przypominającym nieregularne przyspieszanie taśmy. Dodatkowo kaseta była lekko szarpana, a czyszczenie głowicy nie przyniosło poprawy. Przyczyną okazało się rozlanie elektrolitu w przetwornicy, które uszkodziło dwie diody (D5104 i D5114). Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych oraz diod na BYV26C obraz i dźwięk wróciły do normy, jednak funkcja nagrywania nadal nie działała, co sugeruje dalsze uszkodzenia wymagające dalszej diagnostyki. Wymiana wszystkich elektrolitów w urządzeniu jest zalecana przy tego typu usterkach. Próba zastąpienia diod 1SS244 diodami 1N4148 została odrzucona ze względu na nieodpowiednie parametry techniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA