logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Sony SLV-X50ME - czarno-biały obraz i wolne przewijanie, brak synchronizacji

k-rz 05 Wrz 2007 16:36 2562 6
REKLAMA
  • #1 4253229
    k-rz
    Poziom 13  
    W trybie Play i Rec obraz i dźwięk jest OK! Stopklatka i poklatkowe odtwarzanie synchronizacja OK obraz jednak czarno-biały. W czasie przewijania z podglądem obraz czarno-biały i brak synchronizacji. Podczas normalnego przewijania capstan kręci za wolno.
    Wiem że to już historia ale może ktoś z doświadczonych serwisantów
    ma jakieś konkretne sugestie !
  • REKLAMA
  • #2 4253416
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Stawiam na zuzytą głowicę wizyjną.
    Ale proponuję wymienić elektrolity w zasilaczu i na silniku capstan oraz ewentualnie jak są na dysku wizyjnym.
    Ale i tak myślę, że to wina głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 4253771
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 771
    W tym modelu mechanika to nie Sanyo a dosyć typowa - Sony taka jak np. w modelu SLV 363EE.
    Kondensatorów elektrolitycznych na silnikach nie ma.
    Przewijanie najlepiej sprawdzać na czystej (nie nagranej wcześniej kasecie)
    1. Sprawdź zasilacz (elektrolity)
    2. Wymień dysk wizyjny
    Czy przy odtwarzaniu dżwięk lekko nie drży?
  • REKLAMA
  • #4 4254187
    k-rz
    Poziom 13  
    Głowica wizyjna jest OK! Jakość obrazu w trybie Play jest idealna. Nagrany sygnał też nie budzi zastrzeżeń. Capstan był remontowany(tulejki,słupek i te sprawy). Dźwięk jest stabilny. Serwo w trybie Play działa bez zastrzeżeń. Podejrzewam układ CXP80116. Jeszcze jedno co zauważyłem. Podczas odtwarzania taśm nagranych w SP na innym video OSD sygnalizuje LP, natomiast nagranie własne SP sygnalizuje SP. Nie mogę sprawdzić nagrywania w LP bo nie mam aktualnie oryginalnego pilota. Może to obróbka CTL w TA8731P jest niedobra. Mój schemat w tym miejscu jest skopany. Brakuje fragmentu.
  • REKLAMA
  • #5 4254365
    marck1
    Serwisant RTV
    k-rz napisał:
    . Nie mogę sprawdzić nagrywania w LP bo nie mam aktualnie oryginalnego pilota. .

I nie sprawdzisz, bo ten model nie ma takiej funkcji.
  • #6 4256204
    k-rz
    Poziom 13  
    To nawet lepiej jeśli nie ma trybu LP. Wskaźnik taśmy stale wskazuje środek. Licznik pracuje jednak prawidłowo. Nagranie wykonane jest odtwarzane prawidłowo. Jednak na innym video nie daje się odtworzyć. Dźwięk wyraźnie zwolniony, obraz nieczytelny. Jak uzyskać pewność że procesor serwo wymaga wymiany?
  • #7 4258368
    marck1
    Serwisant RTV
    Z tym LP to nie jest tak że go nie ma - jest, ale tylko w trybie Play, w Rec - nie.
    Mam gdzieś serwisówkę (bez schematu) do X50ME i X50PS, może będzie łatwiej coś pomierzyć - podaj na pw. e-mail.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Sony SLV-X50ME, który w trybie Play i Rec odtwarza obraz i dźwięk poprawnie, jednak podczas stopklatki i poklatkowego odtwarzania obraz jest czarno-biały, mimo zachowanej synchronizacji. Podczas przewijania z podglądem obraz również jest czarno-biały i występuje brak synchronizacji, a capstan obraca się zbyt wolno. Podejrzenia padły na zużytą głowicę wizyjną, jednak głowica została potwierdzona jako sprawna, a capstan był już remontowany. Sugerowano wymianę elektrolitów w zasilaczu oraz na silniku capstan, a także wymianę dysku wizyjnego. Wskazano, że mechanika w tym modelu jest typowa dla Sony, podobna do SLV-363EE, i nie posiada elektrolitów na silnikach. Zauważono różnice w sygnalizacji trybów nagrywania SP i LP na OSD, jednak model ten nie obsługuje trybu LP w nagrywaniu, tylko w odtwarzaniu. Podejrzewany jest układ serwo CXP80116 oraz ewentualne problemy z obróbką sygnału CTL w układzie TA8731P. Wskazano możliwość uzyskania serwisówki do modeli X50ME i X50PS dla ułatwienia diagnostyki. Problem z wolnym capstanem i czarno-białym obrazem podczas przewijania może wynikać z uszkodzeń lub zużycia elementów mechanicznych lub elektronicznych, w tym układów serwo i dysku wizyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA