logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2 - Restart przy uruchamianiu, brak dostępu do pulpitu

rikokodo 04 Sie 2006 10:27 3035 14
REKLAMA
  • #1 2878947
    rikokodo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich!

Mam WinXP SP2 a parametry komputera są raczej nie ważne.
    Mój problem polega na tym że system XP nie dochodzi do pulpitu. Objawy są takie: komputer uruchamia się tylko do momentu gdzie jest widoczne logo WinXP oczywiście wraz z dolnym paseczkiem który się cały czas przesuwa. Czekam, czekam w takim stanie jest ok. 5 min. i następuje samoczynny restart. Następnie dochodzi do miejsca gdzie można wybrać tryb awaryjny i inne. Oczywiście wybór każdej opcji kończy się tym samym efektem. I tak w kółko. Dziwna sprawa bo zdarzyło mi się to pierwszy raz. Wczoraj nie korzystałem z internetu nie instalowałem żadnych programów, może rejestry się wysypały i trzeba przywrócić ostatnią dobrą kopię rejestrów,korzystając z płyty instalacyjne i opcji ratowanie systemu i oczywiście później za pomocą DOS.

Za każdą pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2879028
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Czyli nie da się nawet wejść do trybu awaryjnego? Ostania znana dobra konfiguracja też nie działa?

Pomysł z naprawą systemu z płyty instalacyjnyj XP jest dobry.

Czy na komputerze mialeś zainstalowanego antywirusa i firewalla?
  • REKLAMA
  • #3 2879127
    rikokodo
    Poziom 14  
    Wybór każdej opcji czy to tryb awaryjny, czy ostatnia dobra konfiguracja kończy się samoczynnym restartem.
    Antywirus to NOD32 2.51.30, a firewall to Agnitum Outpost Firewall 1.0.1817. i spyware Spybot Search & Destroy 1.4.A może to jest jakiś wirus co się zagnieżdża w biosie, ale wątpie. Ale widać jak podczas postoju dioda od dysku chwilami się zapala na ok. 7 sekund i tak kilka razy a później oczywiście samoczynny restart. Może jakaś część pamięci jest uszkodzona i nie mogą być załadowane pliki.
  • #5 2879650
    rikokodo
    Poziom 14  
    Jeszcze mam jedno pytanko. Ja mam dwa dyski scsi 148GB i mam je połączone w jeden 148GB czyli stworzona jest macierz.. W moim komputerze są widoczne dwie partycje C(48GB) i D(100GB) czyli jako jeden dysk.
    Nic chyba nie stoi na przeszkodzie żeby wykonać tą operacje bo przecież system widzi tylko jeden dysk i pliki są zlokalizowanie w jednym miejscu.
    Jeżeli to prawda to proszę o potwierdzenie mojego zdania.
  • #6 2879711
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Rano czytając pierwszy post w tym temacie pomyślałem ze autor ma pecha. Dwie godziny temu przydarzyło mi się to samo. Brak jakiegokolwiek komunikatu i zwis-reset (opis na samej górze). Pokombinowałem w konsoli odzyskiwania (nawet w desperacji zrobiłem to co pisze w linku podanym przez Lombek). Najgorsze jest to że mam tam bazę i nie za bardzo mogę reinstalnąć. Jest to XP Home więc nie da się zrobić nakładki.
    Ma ktoś jeszcze jakiegoś pomysła?
  • REKLAMA
  • #7 2879759
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Naprawa rejestru zgodnie z tym linkiem wiaze sie z utrata wszystkich zainstalowanych programow w komputerze.Katalog "repair" to kopia rejestru swiezo po reinstalce.Wiec tracimy wpisy w rejestrze.

@rikokodo:Kolega mowi o RAID 1?Jeden dysk to dane a drugi to kopia?

Pozdro
  • #8 2879765
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Nie mam XP więc nie wiem czy to działa, ale może SCANREG/ RESTORE zadziała?
    No i chyba jednak powienien być jakiś komunikat w stylu "rejestr uszkodzony".
    Aha i jeszcze jedno. Niedawno reanimowałem starego służbowego laptopa z Win98. Twardy dysk dochodził przy ładowaniu systemu do ekranu uruchamiania z logiem Windows i zatrzymywał się. Było słychać tylko rozpędzanie się głowic bez efektu. To samo scandisk. Wrzuciłem HDD Regenerator i po kilku przemagnesowaniach tego miejsca (taki sam słyszalny efekt rozpędzania się głowic) bad sektor zrobił się "restored". Laptop (i windows w nim) odżył. Spróbujcie HDD Regeneratora, może to podobny przypadek.
  • #9 2879787
    _666_
    Poziom 29  
    kaem napisał:
    Nie mam XP więc nie wiem czy to działa, ale może SCANREG/ RESTORE zadziała?
    No i chyba jednak powienien być jakiś komunikat w stylu "rejestr uszkodzony".
    Aha i jeszcze jedno. Niedawno reanimowałem starego służbowego laptopa z Win98. Twardy dysk dochodził przy ładowaniu systemu do ekranu uruchamiania z logiem Windows i zatrzymywał się. Było słychać tylko rozpędzanie się głowic bez efektu. To samo scandisk. Wrzuciłem HDD Regenerator i po kilku przemagnesowaniach tego miejsca (taki sam słyszalny efekt rozpędzania się głowic) bad sektor zrobił się "restored". Laptop (i windows w nim) odżył. Spróbujcie HDD Regeneratora, może to podobny przypadek.

Dokladnie tak jak mowisz.Powinny wyskakiwac bledy takie jak w tym linku(te na czerwono)

Pozdro

Ps.Dla przezornych.Najlepiej jest zainstalowac konsole odzyskiwaia.To tylko ok7MB.Utworzyc pliki tekstowe na podobienstwo tych z linku i robic sobie kopie rejestru co jakis czas.
  • #10 2881746
    rikokodo
    Poziom 14  
    A jak na przyszłoś zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami.Oczywiście robić kopie ale czego i czym najlepiej..
  • #11 2889185
    pit_c
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mysle, ze moge pomoc. jest taki myk podczas instalowania Win XP:
    1. Uruchom plyte instalacyjna Win XP
    2. Ważne!! Nie uruchamiaj naprawy systemu, tylko instalację.
    3. System odnajdzie twoj system XP
    4. Wtedy zrob naprawianie ( o ile pamietam trzeba wcisnac "R")
    5. Zostaną skopiowane pliki systemowe, a wszystkie sterowniki i programy pozostana. U mnie to dziala, jesli oczywiscie nie ma wirusow.
  • #12 2889321
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeśli dobrze pamiętam to "drugie" napraw dotyczy tylko XP prof.
    W wersji home niestety tego nie ma (a takę mam u siebie)
  • #13 2889349
    _666_
    Poziom 29  
    rikokodo napisał:
    A jak na przyszłoś zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami.Oczywiście robić kopie ale czego i czym najlepiej..

-Wrzucasz Plytke z Xp do napedu
    -Wpisujesz w menu Uruchom:x:\i386\winnt32.exe /cmdcons gdzie "x" to literka napedu CD.
    -Odpowiadasz TWIERDZACO na pytanie
    -Wpisujesz w menu Uruchom:Gpedit.msc
    -Otwierasz:Ustawienia Systemu Windows>>>Ustawienia Zabezpieczen>>>Zasady Lokalne>>>Opcje Zabezpieczen i wlaczasz po prawej stronie dwie opcje od Konsoli Odzyskiwania.
    -Tworzymy plik Kopia.txt a w nim:

copy c:\windows\system32\config\system D:\Kopia rejestru

Analogicznie postepujemy z plikami:SOFTWARE,SAM,SECURITY,DEFAULT

Sciezki dostepu(D:\Kopia Rejestru) zmieniamy wedle uznania

-Tworzymy plik Odblokowanie Konsoli.txt a wnim:

SET AllowAllPath = True
    SET AllowRemovableMedia =TRUE
    SET AllowWildCard = TRUE
    SET NoCopyPromt = TRUE

-Moj Komputer>>>Wlasciwosci>>>Zaawansowane>>>Uruchamianie Odzyskiwanie>>>ustawiamy np:na 1 sekunde Czas Wyswietlania Systemow Operacyjnych

-Restart Komputera
    -Wybieramy Konsole Odzyskiwania
    -Wchodzimy na sciezke,gdzie mamy zapisane pliki Odblokowanie.txt oraz Kopia.txt poleceniem Cd
    -Wpisujemy Batch Odblokowanie.txt
    -Wpisujemy Batch Kopia.txt
    -restartujemy komputer i sprawdzamt czy pliki sie skopiowaly.

Z wszelkimi pytaniami prosze na PW
  • REKLAMA
  • #14 2901262
    pit_c
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    "Jeśli dobrze pamiętam to "drugie" napraw dotyczy tylko XP prof.
    W wersji home niestety tego nie ma (a takę mam u siebie)"

W wersji XP HE również jest taka możliwość. Cały czas korzystam z tego.
  • #15 2901364
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    To widocznie mam dziwna instalkę, bo u mnie tej opcji nie ma.
    Natomiast w domciu na XP prof robiłem to juz pare razy

Podsumowanie tematu

✨ System Windows XP SP2 nie uruchamia się do pulpitu, zatrzymując się na ekranie z logo i paskiem postępu, po czym następuje samoczynny restart. Próby uruchomienia trybu awaryjnego oraz ostatniej znanej dobrej konfiguracji kończą się tym samym efektem. Komputer posiada dwa dyski SCSI połączone w macierz, widoczne jako jedna partycja. Zainstalowane oprogramowanie zabezpieczające to NOD32 2.51.30, Agnitum Outpost Firewall 1.0.1817 oraz Spybot Search & Destroy 1.4.A. Podejrzewa się uszkodzenie rejestru lub problemy sprzętowe, np. z pamięcią lub dyskiem twardym. Proponowane rozwiązania obejmują naprawę systemu z płyty instalacyjnej Windows XP, wykorzystanie konsoli odzyskiwania (SCANREG/RESTORE), a także narzędzia HDD Regenerator do naprawy uszkodzonych sektorów dysku. Dyskusja porusza także kwestie tworzenia kopii zapasowych rejestru i zabezpieczeń konsoli odzyskiwania. Wskazano, że naprawa instalacji (tzw. nakładka) jest możliwa w Windows XP Professional, ale także w wersji Home, choć z różnymi ograniczeniami. Zalecane jest przygotowanie konsoli odzyskiwania i regularne tworzenie kopii rejestru, aby ułatwić przyszłą naprawę systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA