logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CLIP nie działa w NETII na Siemens Gigaset S440 - co robić?

Sonal 04 Sie 2006 13:04 2919 2
REKLAMA
  • #1 2879473
    Sonal
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam po dłuższej przerwie, ale znów mam problem i liczę na Waszą pomoc.
    Posiadam telefon Siemens Gigaset S440 (kupiony w Polsce jako nowy, na fakturę w sklepie, nie sprowadzany).
    Dotychczas byłem klientem jaśnie nam panującej telekomunikacji polskiej. Tam miałem aktywną funkcję CLIP, która działała też nie najlepiej co dawno temu opisałem w innym poście. Ale jakoś tam działała.
    Aktulanie od początku sierpnia jestem klientem NETII. Przeszedłem do nich zachowując swój dotychczasowy numer telefonu. Linia nalogowa.
    Także wybrałem usługe CLIP, ale nie działa. Zgłosiłem awarię. Po dwóch dniach zadzwoniono do mnie, że usługa nie bedzie mogła być uruchomiona. Bo nie i tyle.
    Skandal - bo bardzo bardzo mi na tym zależy.
    Skontaktowałem się z zaprzyjażnionym pracownikiem technicznym Netii. Próbował mi pomóc. Na centrali przełaczyli raz na jeden system CLIP (DTFM) raz na drugi (FSK) i nic.
    Ostatecznie otrzymaliśmy informację, że winę za to ponosi jakiś zasilacz u nich "w szafie", który jeżeli jest typu F to rzadko działa CLIP, a jak typu L to będzie działać. (sory, ale mogłem te literki pomylić typu zasilaczy). Okazało się, że u mnie jest tego typu F. Wina tego zasilacza polega na tym, że nie trzyma norm i dlatego sa takie problemy i nic więcej się nie da z tym zrobić.
    Jedynie może pomóc przejście na ISDN - ale to są duże koszty dla mnie - bo przejście to 150 netto, a abonamt zamiast 122 to 160.

Co tym myślicie, czy faktycznie nic sie nie da zrobić z tym CLIPem? Dla niektórych może to błachostka, ale ja jak się z tym nic nie da zrobić wracam do TPSA - chociaz z bólem bo w NETII taniej jest.
  • REKLAMA
  • #2 2905390
    robt
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Może ten pracownik techniczny powie jaki typ centrali?
    Jeżeli nie jesteś bezpośrednio podłączony do centrali tylko przez urządzenie dostępowe to możliwe, że usługa CLIP jest na analogu niedostępna, DTMF w Polsce jest niedozwolony.
  • #3 3563956
    Sonal
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    No niestety sprawa chyba nie do rozwiązania. Niedawno dzwoniła jakaś laska z Netii z zapytaniem jak mi sie podoba w Netii itp. Mówię, że OK - tylko bardzo mnie denerwuje brak CLIP. Opisuję jej sytuację. Ona zdziwiona jak to. CLIP musi być. Ona to zaraz załatwi - mam czekać na telefon od niej. Po jej zapewnieniach i obietnicy jeszcze się nie cieszyłem... i dobrze. Bo po niecałej godzinie zadzwoniła znowu i baaardzo przepraszała - ale faktycznie na razie nie mogą właczyć tego CLIPa.
    Więc na razie dałem sobie spokój. Po początkowej fascynacji CLIPem w TPSA troche sie już przyzwyczaiłem do jego braku w Netii. Choć wolałbym mieć. Za jakieś 6-12 miesięcy znowu spróbuję.
REKLAMA