logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset S450 SIM - Wywołanie połączenia na dwa razy. CLIP tylk na początku.

kolczan 30 Lis 2014 15:04 1923 8
REKLAMA
  • #1 14178903
    kolczan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witajcie.
    Mam dziwny problem z bazą Siemens Gigaset S450 SIM. Kiedy ktoś do mnie dzwoni na początku widać jego numer, ale po około 2 dzwonkach połączenie jak gdyby zostaje przerwane, telefon dzwoni nadal, ale już nie widać numeru przychodzącego, a dioda na słuchawce (dwóch różnych) od nieodebranych połączeń zaczyna mrugać.
    Poza tym wszystko działa prawidłowo - sama rozmowa i wybieranie połączeń jest OK.
    Na próbę podłączyłem inną bazę Siemensa C325 i ze starszą słuchawką jest OK, niestety nowsze słuchawki nie współpracują zbyt dobrze z tą bazą i nie wyświetlają numeru przychodzącego.
    Jakie są wasze typy?
  • REKLAMA
  • #2 14213553
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1154
    Czy zasilacz podłączony do bazy, czy wychodzi z niego odpowiednie napięcie.
    Czy zasilacz podłączony do 230 ~V.
  • #3 14349817
    kolczan
    Poziom 12  
    Co do zasilania bazy z posta powyżej - wszystkie odpowiedzi na tak. Inny zasilacz tez sprawdzony (oczywiście oryginalny ze zmiennym prądem).

Teraz co dalej z problemem.
    Kupiłem nowy telefon - Gigaset A420 (przyzwyczajenie :D ) i niestety dalej to samo. Zauważyłem jednak pewną różnicę w działaniu pomiędzy "dobrze" działającą bazą C325 a pozostałymi. Kiedy dzwonię do siebie testowo z komórki słyszę w jej głośniku najpierw 2-3 sygnały zanim baza C325 zaczyna sygnalizować połączenie przychodzące. Pozostałe dwie bazy (S450 SIM i A420) dzwonią od razu i po 2 dzwonkach jest to wkurzające "przerwanie" połączenia i znika CLIP z ekranu.
    Dzwoniłem do infolinii Gigaseta i tam powiedzieli mi, że znają problem - telefon trzeba wysłać do serwisu.
    Może wiecie co tam zmienią, żeby baza odczekała chwilę zanim zacznie dzwonić (bo podejrzewam, że to o to chodzi) - mam instrukcję serwisową do kilku Gigasetów i podejrzewam, że przestawią coś z tego:
    Pause after signal-key
    Hook-flash-prevention
    Pause after line seizure
    lub jeszcze coś innego.

Czy macie dla mnie jakieś podpowiedzi - może sam bym to zrobił...
  • REKLAMA
  • #4 14356213
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Poszukaj instrukcji obsługi po polsku.
  • REKLAMA
  • #5 14356220
    kolczan
    Poziom 12  
    Nie udało mi się znaleźć polskiej serwisówki niestety...
  • REKLAMA
  • #6 14356252
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Czy aby na pewno musi byś serwisówka, nie wystarczy zwykła instrukcja i manipulacja na opcjach, dowiedz się tego w serwisie, a jak jest to ich wina to przesyłaj do nich aparat na ich koszt.
    Załączniki:
    • tgs450sim_pl.pdf (2.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14356452
    kolczan
    Poziom 12  
    Niestety - musi.
    W opcjach telefonu i bazy nic takiego nie ma :(
  • #8 14357154
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Sprawdź ten temat:

Włączanie/wyłączanie funkcji
    pomijania pierwszego sygnału
    dzwonka str 43
  • #9 14358342
    kolczan
    Poziom 12  
    Dzięki za dobre chęci, ale niestety to nie działa ani z bazą S450SIM (kod przyjmuje, ale zmiany żadnej nie ma) ani z A420 (tu kod nie działa wcale) :(
    Jedynie co udało mi się osiągnąć to to, że (za pomocą tego kodu - wpisane 0 na końcu) to brak tych kilku "cichych" dzwonków w bazie C325 - zalogowane słuchawki dzwonią od razu i o dziwo CLIP działa... niestety ta baza nie pozwala na wyłączenie trybu głośnomówiącego (włączyć pozwala) za pomocą słuchawek, które mam (na ekranie po wciśnięciu symbolu głośnika pokazuje się regulacja głośności :) ).
    Skończy się chyba tak, że wyślę A420 do serwisu - ponoć wiedzą jak to naprawić a S450 wywiozę do teściów...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Siemens Gigaset S450 SIM, polegający na tym, że połączenie przychodzące jest przerywane po kilku dzwonkach, a numer dzwoniącego znika z wyświetlacza. Po testach z innymi bazami, w tym C325, zauważono różnice w sygnalizacji połączeń. Użytkownik skontaktował się z infolinią Gigaseta, która zasugerowała wysłanie telefonu do serwisu. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasilaniem, instrukcjami obsługi oraz możliwymi ustawieniami, które mogą wpływać na działanie CLIP. Użytkownik planuje wysłać telefon do serwisu w celu naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA