logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak sprawdzić czy nokia 6021 odbiera w EDGE czy GPRS ??

stopi 04 Sie 2006 20:34 3017 11
REKLAMA
  • #1 2881033
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    witam!mam nokie 6021,obługuje ona EDGE i GPRS. W swojej okolicy mam teoretycznie zasięg EDGE.Nie ma tu zadnych wzgorz itp.a nadajnik jest jakies 3km ode mnie.

Łączę się w internetem przez komórkę - tzn.ona działa jako GPRS modem a ten "modem" łączy sie z PCtem przez BlueTooth.Mam aktywną usługe iPlus (w sieci PlusGsm).Jak sprawdzić czy telefon aktualnie odbiera w zasięgu EDGE czy nie??
    Na "połączeniu lokalnym" w windowsie XP pokazuje mi 921,6 Kb/s. Wiem,ze to jest niemozliwe,gdyz nokia ta ma EDGE klasy 6,co daje max 177Kb/s.

Z reszta w ustawieniach modemu moge sobie zmieniac na wszystkie dozwolone predkosci i zawsze dziala....

Net chodzi wystarczajaco szybko,ale po czym sie zorientowac jaka predkosc mam ustawiona faktycznie??

Co powiecie na zmiane na nokie 6230 - ma edge klasy 10,a to daje 230 Kb/s.
  • REKLAMA
  • #2 2881283
    ZAJCEWW
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    zobacz na stronach do testowania predkości połączenia
    www.numion.com
    www.twojeip.wp.pl
    www.dsl.cz
    i podaj prędkości jakie uzyskujesz, będize wtedy wiadomo czy jesteś w zasięgu EDGE czy nie.
    Przesiadka na 6230 spowoduje minimalne przyspieszenie, którego przy przeglądaniu stronek praktycznie nie odczujesz, tylko zwiększy się delikatnie transfer.
  • REKLAMA
  • #3 2882079
    stopi
    Poziom 28  
    testowalem kilkukrotnie na stronie twojeip.wp.pl i wskazania wahaly sie za kazdym razem od 120kb/s do 134 kb/s...Na tej czeskiej witrynie nie moglem sie polapac :-) a na tej pierwszej jakies bzdury wychodzily.

A propo's tej nokii 6230 to z tego co wynika z jej opisow ma mocniejsza baterie,chociaz przy 6021 nie narzekam,ale chyba połacze ja przez kabel do kompa,bo bluetooth tez pewnie wplywa na zuzycie baterii
  • #4 2882219
    Atomkow
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    120 to juz EDGE.
    Najprosciej uzyc jakiegos programu do sciagania plikow(np.Reget),wiekszosc pokazuje szybkosc transferu.

Blu zużywa także baterie, ale jak dużo sciagasz to i na kablu za długo nie
    pociągnie, ja podłaczam zawsze ładowarkę.
  • #5 2882226
    ZAJCEWW
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Dokladnie, te transfery co osiągasz to już na 100% EDGE.
    CO d baterii to może i ma mocniejszą, ale ogólnie rzecz ujmując w 6021 dlużej wytrzymuje bateria.
  • #6 2882474
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    ustaw w telefonie zeby dane pobierał przez EDGE a nie przez GPRS i bedziesz mial po problemie bo jak nie bedzie EDGE to z GPRS ci sie nie polączy
  • #7 2887066
    stopi
    Poziom 28  
    no co do baterii to w sumie nie narzekam,ale przydałaby się troche lepsza..

Nie ma w tej nokii czegos takiego jak zmiana EDGE czy GPRS.Nwet w instrukcji nie wyszytalem,zeby sie cos w niej ustawialo.
    Tam jest tylko ustawianie konfiguracji (jest do wyboru tylko 'konfiguracja plus') i tzw.punkt dostępowy - 'internet gprs' i tak jest ustawione..

Z reszta tam w ogole nie ma ustawiania APN itp..Wszystko jest tak jakby telefon sam to wykrywal.Ogolnie to chyba dobrze,bo nie musialem nic ustawiac w telefonie zeby sie polaczyc z netem.Tylko opcje bluetooth troche musialem pozmieniac...ale to juz odpowiada za polaczenie pecet-telefon,a nie telefon-nadajnik
  • REKLAMA
  • #8 3023956
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Mam ten sam problem. Mieszkam w Zielonej Górze ponoć jestem w zasięgu EDGE w iplusie, mam komórkę Nokie 6020 i nic nadal GPRS skorzystałem z pierwszego linku do testowania połączeń i wyszło mi 51,437,236. To chyba jeszcze GPRS? A na koniec łącze się podczerwienią z PC a pytanie mam takie, czy na kabelku uzyskał bym większy transfer?. Bo ten telefon Bluetooht nie ma.
  • #9 3024646
    stopi
    Poziom 28  
    ja mam teraz dwa telefony (chwilowo) - nokie 6021 i 6230.ta pierwsza ma edge klasy 6 a ta druga klasy 10. Uzywam generalnie nokii 6230,jest nieco szybsza. Mam i kabel i bluetooth.

Na kablu nie zauwazylem roznicy w szybkosci połaczenia.Wychodzi mi w testowaniu w porywach do 130kb/s. Jest tylko mniejsze zuzycie energii,a roznicy w szybkosci polaczenia chyba nie ma.U mnie chodzi to zadowalajaco.Podczas sciagania plikow mam srednio 10-15kB/s (bajtów). Stronki ładują się przeciętnie do 10-15 sekund.6230 jednak słabo prezentuje sie pod wzgledem baterii,ale mam dwie baterie i ładowarke biurkową.Z reszta nie siedze godzinami w necie i uzywam go tylko do praktycznych rzeczy
  • #10 3138108
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ja z doświadczenia nie polecam wszelkiego netu z iplusa. Jedna wielka ściema. Jeżeli chodzi o edge to w Zielonej Górze w połowie miasta jest a w połowie nie ma a piszą że w całej, nie wiem jak jest w innych miejscowościach. GPRS jakoś działa jak w każdej chyba sieci bo z y\tym problemu chyba nigdy nie ma. I mam niestety nie przyjemność być urzytkownikiem plusa. Ponoć w orange jest ok.
  • #11 3200313
    koks5
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Sorki wielkie! Ale ja mieszkam na wsi i iplus to moje jedyne stale lacze... :/ Mam go juz od roku i powiem ze jestem bardzo zadowolony! Stabilne polaczenie niezalezne od warunkow pogodowych! Do tego GPRS super smiga nawet do 6 Kb a standard to min 5 kb! Teraz mam zamiar zakupic anteen kierunkowa i lapac EDGE... wiec zobaczmy!Co moge to polecic IPLUS naprawde chodzi super i nie jest to sciema! Dla tych co nie lapia EDGE polecam lekture www.poznan.gsm.g.pl - i inne linki! Polecam zakupc anteny yagi - rozwiaze problem :)
  • REKLAMA
  • #12 3202401
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Jeżeli 5kb można nazwać śmiganiem to OK :-). Ja także mieszkałem na wsi i korzystałem z modemu w tepsie to były początki 56kb w teori. Teraz mieszkam w mieście gdzie używam iplusa ponieważ sporo podróżuje. Życzę powodzenia ze znalezieniem EDGE bo mi się jeszcze nie udało. Chętnie się dowiem czy działa w twojej miejscowości. I także skorzystam z anteny, nawiasem mówiąc nie wiedziałem że owe anteny są. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Nokii 6021, obsługującej GPRS i EDGE klasy 6, pyta jak sprawdzić, czy telefon aktualnie korzysta z sieci EDGE, mając w okolicy teoretyczny zasięg EDGE w sieci PlusGSM (iPlus). Pomiar prędkości transferu przez Windows XP wskazuje wartości nierealistycznie wysokie (921,6 Kb/s), co budzi wątpliwości. Użytkownicy sugerują testy prędkości na stronach internetowych (np. twojeip.wp.pl), gdzie wyniki około 120-134 kb/s potwierdzają korzystanie z EDGE, gdyż GPRS oferuje znacznie niższe prędkości. Zaleca się użycie programów do pomiaru transferu (np. Reget). W telefonie brak jest manualnej opcji wyboru między EDGE a GPRS, konfiguracja jest automatyczna i oparta na ustawieniach punktu dostępowego. Dyskusja porusza także różnice między modelami Nokia 6021 (EDGE klasa 6) i Nokia 6230 (EDGE klasa 10), gdzie 6230 oferuje wyższą prędkość do 230 kb/s, ale gorszą żywotność baterii. Wymiana danych przez Bluetooth wpływa na zużycie baterii, ale niekoniecznie na prędkość transferu w porównaniu do połączenia kablowego. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z zasięgiem EDGE i GPRS w sieci iPlus, wskazując na nierównomierny zasięg EDGE w różnych lokalizacjach oraz polecają anteny kierunkowe (np. Yagi) dla poprawy odbioru. Opinie o stabilności i szybkości usług iPlus są mieszane, z uwzględnieniem ograniczeń infrastruktury i różnic w zasięgu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA