logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z GPRS na EDGE. Czy da się tak skonfigurować PC i telefon? Nokia n6260.

kam223 24 Kwi 2006 21:57 1432 6
REKLAMA
  • #1 2561972
    kam223
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam wszystkich!
    Mam pytanie, czy da się tak skonfigurować PC i tel. żeby było połączenie EDGE, a nie GPRS?? Posiadam n6260. Za odp dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #2 2562879
    kszysek
    Poziom 18  
    to nie jest kwestja konfiguracji tylko zasiegu EDGE na danym terene, jesli idze tylko GPRS znaczy to nic innego jak tylko brak zasiegu EDGE.
  • REKLAMA
  • #3 2565109
    kam223
    Poziom 20  
    Właśnie chodzi o to ,że jest zasięg EDGE i GPRS, a łączy się przez GPRS.
    Czytałem, że EDGE chodzi przez nokia pc suite 6.7 i dołączony do niego program One Touch Access. Takiego właśnie używam i tylko chodzi GPRS. Próbowałem przez normalne połączenie w windows-ie (mam Win XP HE) i też nic. W telefonie natomiast łączy się przez EDGE bez żadnych problemów.

Dodano po 9 [minuty]:

poprawka: nie n6260, a n6230
  • #4 2565981
    kszysek
    Poziom 18  
    a po czym, stwierdzasz, ze telefon sam laczyc sie z EDGE ??

a jeszcze jadno jaki operator ?? Era ??
  • REKLAMA
  • #5 2568754
    kam223
    Poziom 20  
    Operator Plus gsm, a stwierdzam to że łączy się przez EDGE bo jak włączam przeglądarke to pisze że ustanowiono połączenie EGPRS (EDGE), natomiast przez PC pisze że ustanowiono połączenie GPRS
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2568990
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Nie patrz co jest napisane, tylko napisz z jaką prędkością ścągasz pliki. Jeśli jakieś 5-6kB/s to jest na pewno GPRS jeżeli 10kB/s lub więcej to EDGE
  • #7 2588044
    kam223
    Poziom 20  
    Nasz kolega "FTOMEK" miał racje! Pisze że GPRS, a naprawde to EDGE! Ściąga pliki 14kbps!! Temat uwarzam za zamknięty:D

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości skonfigurowania połączenia EDGE zamiast GPRS między komputerem a telefonem Nokia n6260 (później poprawione na n6230). Problem polega na tym, że mimo zasięgu EDGE i GPRS, komputer łączy się tylko przez GPRS, podczas gdy telefon sam korzysta z EDGE. Użytkownik korzysta z Nokia PC Suite 6.7 i programu One Touch Access na Windows XP HE. Odpowiedzi wskazują, że nie jest to kwestia konfiguracji, lecz zasięgu sieci. Operator to Plus GSM. Sugerowano ocenę prędkości transferu jako wskaźnika rodzaju połączenia: prędkość około 5-6 kB/s oznacza GPRS, natomiast 10 kB/s lub więcej to EDGE. W praktyce transfer osiągał 14 kB/s, co potwierdzało połączenie EDGE mimo wyświetlania GPRS na komputerze. Temat uznano za zamknięty, gdyż połączenie EDGE jest realizowane, choć komputer może błędnie wyświetlać typ połączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA