logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym skleić trafopowielacz w monitorze? Szukam skutecznego izolatora.

Ravenq 04 Sie 2006 21:07 1290 10
REKLAMA
  • #1 2881175
    Ravenq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    czytajac forum nie znalazłem informacji na temat klejenia trafopowielaczy
    wiem ze nie powinno sie tego robic ze wzgl. bezpieczenstwa ale chcialbym zasiegnac opinji jezeli ktos kleił juz trafo a napewno jest ktos taki to czym to robil i w jaki sposob mniemam ze nie bedzie opinji typu niewolno robic tego lub kup nowe trafo albo podobnych.

Moze oprocz mnie tez ktos czeka na taka informacje mam monitor strzelajace trafo u gory tuz ponizej jak wychodzi kabel Anodowy jest to moj monitor i chcialbym go uratowac probowalem kleic klejem na goraco w laskach ale to nie dalo rezulatau moze jest jaki izolator ktory mi pomoze ewentualnie spsob na to z gory dziekuje za wasze opinie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2881200
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    to zalezy jak wali iskra jak w srodku trafo to raczej nieuratujesz jak w radiator to powinienes zrobic .
    kiedys pomagał distal natomiast ja osobiscie uzywam izolacji do gazociagow mam dostep wiec dla mnie to nieproblem jedna warstwa wytrzymuje 25KV sam sprawdzałem poroskopem jak daje podwojnie to niema siły ze trafo jeszcze smiga.
  • REKLAMA
  • #3 2881206
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    To jest partacka robota, a jak walnie po układach i znacznie zwiększy koszty naprawy, nie mówiąc o śmietniku :P
    Nie zaoszczędzisz, a stracisz.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2881280
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Dlaczego, ja wyraziłem swoją opinię :P
    A pisałem, zanim był Twój post :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2882190
    Ravenq
    Poziom 11  
    fredpostrach dzieki za odpowiedz czyli jest mozliwosc czym to kleisz to jest jakas tasma ? izolacyjna czy klej ? iskra wali u gory trafa jak napisalem kolo wyjscia przewodu WN i laduje w rdzen trafa jest tam szczelina pomiedzy trafem a rdzeniem dalem tam kawalek laminatu i poszla iskra gdzie indziej takze trzeba by jakis dobry izolacyjny klej zeby wlac pomiedzy rdzen a trafo mowisz ze distal sprobuje moze sie uda dzieki za zainteresowanie i pomoc czekam moze ktos ma jakies pomysły.
    Predator moze ty masz jakis "nie partacki sposob" na to ?
    Pozdrawiam
  • #8 2882596
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Kolego a napisz w czym siedzi ten trafopowielacz podaj jego numer. Czy on jest naprawde taki drogi, czy trudno dostępny?? Ja osobiście bym nie ryzykował klejenia ;)
  • #9 2883735
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    o tasmie ktorej pisałem to jest tasma samoprzylepna ale ona zdawała egzamin jako izolator zewnetrzny jezeli u ciebie wali do rdzenia to juz sie nienada .
    powodzenia.
  • #10 2890683
    Ravenq
    Poziom 11  
    fredpostrach posluchalem twojej rady na temat Distalu zakleilem i monitorek smiga jak nic zadnych ulotów niema ani przebic dzieki za skierowanie na dobry tor. Pozdrawiam
  • #11 2953356
    Ravenq
    Poziom 11  
    zamykam temat dzieki za infa i pomoc

Ps:trafko hula jak nowe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu klejenia trafopowielacza w monitorze, szczególnie w kontekście skutecznej izolacji i bezpieczeństwa. Użytkownik poszukiwał metody naprawy trafopowielacza, który powodował iskrzenie w okolicy wyjścia przewodu anodowego. Próby klejenia klejem na gorąco nie przyniosły efektu. W odpowiedziach wskazano, że klejenie trafopowielacza jest ryzykowne i może prowadzić do uszkodzeń układów, co zwiększa koszty naprawy. Jako skuteczne rozwiązanie zaproponowano użycie izolacji stosowanej w gazociągach, która wytrzymuje wysokie napięcia (około 25 kV). Wspomniano także o taśmie samoprzylepnej jako izolatorze zewnętrznym, jednak nie nadaje się ona, gdy iskra przebija do rdzenia trafopowielacza. Ostatecznie zastosowanie kleju Distal okazało się skuteczne, co potwierdził użytkownik, który po naprawie nie zauważył przebicia ani ulotów, a trafopowielacz działał poprawnie. Temat został zamknięty z podziękowaniami za pomoc i potwierdzeniem sprawności naprawionego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA