logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel do przewodu RCA–Jack do subwoofera i karty dźwiękowej?

piotrkurasinski 04 Sie 2006 21:43 2264 10
REKLAMA
  • #1 2881321
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    z jednej strony wtyk RCA (chinch) a z drugiej wtyk Jack aby podłączyć suba do karty dźwiękowej w komputerze co do wtyków to na allegro nakamichi można w rozsądnej cenie kupić tylko nie mam pojęcia jaki kabel przewód użyć możecie pomóc dać parę linków mogą być z allegro
  • REKLAMA
  • #2 2881358
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    chodzi ci o dwa wtyki chinc i potem to zredukować do jednego jack 3,5mm jak tak to kabel dwu zyłowy ekranizowany to tyle no i jack najlpiej jak bedzie całe metalowy i chinc dłużej pobeda
  • REKLAMA
  • #3 2881450
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    nie nie ma to wyglądać tak wtyk RCA-przewód?-wtyk jack mógłbyś podać jeżeli znasz jakiś link do sklepu z takimi produktami lub link z takim kablem na allegro przykładowym żebym wiedział o co chodzi
  • #5 2883303
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    kolego aż tak leniwy nie jestem chcę sam zmontować a nie kupić przewód i nie wiem jaki kabel użyć bo wtyki będą nakamichi
  • #6 2883428
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam
    jak chcesz go podłączyć?
    z wyjścia stereo w karcie na wejście stereo/sumacyjne w subie
    czy też z wyjścia karty 6-kanałowej na suba?
    w jednym i drugim przypadku kabel może być taki:http://www.allegro.pl/item117937899_kabel_audio_monacor_ac_102_sw_super_jakosc_.html
    ,taki http://www.allegro.pl/item117310689_ka_0945_kabel_audio_prolink_2x5_5mm.html
    albo inny podobnie wyglądający

tylko w obu przypadkach inne jest podłączenie...
    - w pierwszym oba wtyki RCA są włączone do suba
    - w drugim kabe trzeba rozdzielić, jedno jego zakończenie idzie do suba, drugie do głośnika centralnego.
    mogą też być dwa oddzielne kable złączone razem w wtyku jack 3.5
    np iy106 lub gy107 firmy KLOTZ (czasami jest na allegro)
    z pozdrowieniami
    rezi[/url]
  • REKLAMA
  • #7 2883582
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Aha ale nój przewód będzie mieć na jednym końcu jeden wtyk RCA a na drugim końcu wtyk jack czyli wystarczy mi jedna żyła tego pierwszego kabla zgadza się?
  • #8 2883657
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Jak Ty zakładasz tak bezsensowny temat i pytasz sie jaki kabel masz użyć to ja nie wim czy Ty lutwac umiesz... A co do kabla jeśli do suba masz dac sygnał mono to dajesz kabel ekranowany jedna żyła , jak do suba trzeba doprowadzić sygnał stereo to dajesz kabel ekranowany 2 zyły.
  • REKLAMA
  • #9 2883756
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Nie pękaj już się wszystko dowiedziałem a ty co myślisz że masz wyższy poziom to już jesteś panem audio zamiast krytykować mogłeś doradzić
  • #10 2883759
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Doradziłem...
  • #11 2884485
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    do potrkurasiński
    tak wystarczy jeden kabel (nie żyła)
    ale w takim przypadku proponuję raczej kable KLOTZ
    jak polutować RCA pewnie wiesz, natomiast w jack'u musisz przylutować
    "kanał prawy" - masa i środkowy styk

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru odpowiedniego kabla do połączenia subwoofera z kartą dźwiękową komputera, gdzie z jednej strony jest wtyk RCA (chinch), a z drugiej wtyk jack 3,5 mm. Zalecane jest użycie kabla ekranowanego, dwużyłowego, jeśli sygnał ma być stereo, lub jednożyłowego, jeśli sygnał jest mono. Wtyki powinny być metalowe dla trwałości. Można samodzielnie wykonać kabel, lutując wtyki RCA i jack, przy czym w jacku kanał prawy łączy się z masą i stykiem środkowym. W przypadku podłączenia z wyjścia stereo karty do subwoofera stosuje się oba wtyki RCA, natomiast przy wyjściu 6-kanałowym konieczne jest rozdzielenie sygnału. Polecane są kable i przewody firm KLOTZ oraz Monacor, dostępne na Allegro. Przykładowe modele kabli to Monacor AC-102 SW oraz Prolink KA-0945. Linki do ofert Allegro z kablami chinch-jack również zostały udostępnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA